La Găești, în Dâmbovița, la aproximativ 70 de km distanță de Bucuresti, cineva încearcă să schimbe ceva în sistemul medical românesc. Că nu este mereu în asentimentul celor care conduc sistemul este deja de notorietate, dar, dintr-un prăfuit oraș de provicie, un manager de spital încearcă să stârnească “Revoluția” din sistem, iar asta este, poate, cel mai important.
În ceea ce îl privește pe directorul spitalului de la Găești, dincolo de merite sau reproșuri, important este că încearcă să arate că ceva nu merge bine (multe, de fapt), chiar dacă modul în care o face nu este neapărat cel mai ortodox cu putință.
Laurențiu Belușică este deja un nume, și în spațiul virutual al rețelelor de socializare, acolo unde a ales să reacționeze de cele mai multe ori, de când a fost numit manager general al Spitalului de la Găești (în 2020, în plină stare de urgență, când și spitalul de la Găești a devenit spital suport covid, un lucru ce, la vremea respectivă, s-a făcut cu multe convulsii, chiar și o grevă a personalului medical de la spitalul din Găești, în iulie 2020- amănute aici- Valahia Media).
Conform propriului C.V., dr. Laurențiu Belusică este:
Dr. Laurenţiu Beluşică s-a format în mediul universitar din spitalul clinic “Ion Cantacuzino” din Bucuresti unde a lucrat aproape 20 de ani sub îndrumarea profesorilor Radu Corneliu si Ion Vereanu.
A urmat progresiv pașii didactici de la gardul de asistent la cel de conferențiar universitar pe care l-a obținut in anul 2008.
A fost doi ani director medical in spitalul “Ion Cantacuzino”.
Intre 2007 – 2016 a condus serviciul de chirurgie din spitalul “Dimitrie Gerota” din Bucuresti apoi a fost director medical la Spitalul Judetean de Urgenta din Călărași.
Din Ianuarie 2017 a condus serviciul chirurgical din C.D.T. “Victor Babes”.
Timp de doi ani a fost medic primar chirurg la Spitalul Malaxa, de unde s-a transferat la Găeşti, în poziţia de manager.
“Eu îi înţeleg foarte bine pe cei care au lipsuri, avem aceleaşi visuri. De aceea m-am întors şi din Anglia, unde aveam 55 de lire sterline pe oră, să lucrez aici. Mi-a fost foarte greu la început, dar am ştiut ce să fac şi să cer de la colaboratori. Am ştiut să fac nişte lucruri, pe care le-am învăţat în Uniunea Europeană, pentru că altfel nu avem de unde să le ştiu. În medicina românească trebuie să se schimbe nişte lucruri. Este evident că trebuie să se schimbe nişte lucruri“, spunea, nu cu multă vreme în urmă, Laurențiu Belușică, într-un interviu acordat celor de la adevarul.ro.
Adevărul este că la Găești, unde este acum manager de spital, Laurețiu Belușică încercă să schimbe niște lucruri. A fost primul din țară ce a vaccinat persoane ce nu erau în lista de programare, tocmai pentru a nu irosi niște doze de vaccin, iar gestul său a stârnit o adevarată furtună în sistem (4 ianuarie 2021), existând chiar amenințări cu demiterea sa (amănunte aici-Valahia Media). Până la urmă nu s-a întâmplat nimic.
De câteva zile (aprilie 2021) Laurențiu Belușică este din nou în prim plan, tot datorită unor declarații, din spațiul virtual, ale managerului spitalului de la Găești. Mai întâi a fost vorba de o declarație adresată șefului DSU, Raed Arafat:
Dacă îmi dădeați oxigen , aveați la noi 100 de paturi libere pentru pacienți covid la 30 minute de București. Faptul că vă chinuiți dvs cu fantasme nu mă interesează, mă privește strict faptul că pacienții se complică pulmonar asteptând prea mult timp un loc disponibil pentru internare și cu toate experimentele dvs (gen spital Foisor) distugeți ce a mai ramas din sistemul de sănătate.Apropo, ați făcut o estimare ce o să însemne readucerea operațiilor pe os în cel mai performant spital de ortopedie din țaăa, în care funcționează practic o secție de boli infecțioase?
Postare facebook, Laurențiu Belusică
Apoi, managerul de la Găești s-a adresat direct viitorului Ministru al Sănătății:
Astept de la ministrul meu
Sa inteleaga ca necesarul unui pat in care se ingrijiste bolnav covid este, BAZIC, ;
Un pat O sursa de oxigen care sa asigure constant 10 l pe minut Pulsoximetru Termometru Aparat masurare TA Evident si personal. Camera hiperbara este un lux necesar Din acest pat bolnavul are trei directii:
1. Se face bine si pleaca acasa
2. Se complica si se transfera in ATI
3. Decesul in acest pat este acceptat doar daca se produce accidental cu sau fara legatura cu boala covid. Paturile de terapie intermediara au acelasi grad de performanta terapeutica cu cele bazic, in boala covid, doar ca transferul bolnavului aici poate intarzia transferul in patul ATI. Mai este necesar un index evolutiv , matematic, stabilit de medici , care stabileste momentul in care se solicita patul ATI. Valul 4 o sa aiba impact mai mic daca toate spitalele din Romania realizeaza pina atunci o astfel de structura
Postare facebook, Laurețiu Belusică
Că are sau nu dreptate nici nu mai are importanță. Ce este cu devărat important este că la Găești, într-un spital uitat de timp, în secolul 20 (pe la început de secol 20, de fapt) cineva încearcă să facă ceva. Am aflat că fonduri de aproximativ 10 milioane de euro (fonduri europene sau prin CNI) se încearca a fi atrase pentru a schimba fața spitalului de la Găești (aproximativ 7 milioane de euro doar aparatură). Deocamdată s-a schimbat câte ceva doar la nivel de informare vizuală (vezi foto articol) și, evident, la nivel de reacție fată de sistem. Un sistem înțepenit în mentalități vetuste și practici de ev mediu, medical.
Cât succes va avea demersul, “Revoluția medicală” de la Găești, rămâne de văzut.