A curs atâta “cerneală”, din “penițele” ce au vorbit despre COS Târgoviște și despre disoluția unui fost mastodont al industriei metalurgice românești, eșuat acum într-o palidă umbă a ceea ce fost odată, încât aproape orice adăugire frizează absurdul și inutilitatea. Totuși, cum combinatul târgoviștean se pregătește să își dea obștescul sfârșit, în ultima vreme subiectul a redevenit actual (fizic, uzina, este de multă vreme istorie, doar oamenii, aproximativ 1200 la momentul actual, angajații, făcând ca despre COS să se mai vorbescă la timpul prezent).
Cea mai recentă luare de cuvânt și de poziție, despre subiect, au avut-o reprezentanții Guvernului Orban. S-a întâmplat astăzi (25 august) la Găești, în Dâmbovița, unde primul ministru, Ludovic Orban, și ministrul economiei, Virgil Popescu, au fost nevoiți, nu și foarte fericiți, să vorbescă despre subiect. În luna iulie, actualul patronat al celor de la COS Târgoviște notificase sindicatele, prin intermediul unei scrisori aproape interminabile, că, date fiind condițiile actuale, nu mai are ce face și se vede nevoit să concedieze salariații (pentru conformitate iată documentul, click aici pentru document integral)
Ulterior, sindicatele de la COS Târgoviște au încercat să întoarcă decizia, mergând chiar până în la actualul Executiv, pentru a smulge promisiunea că la COS Târgoviste nu se pune lacătul definitiv peste istoria locului (nu ca aceasta ar mai exista și fizic, dincolo de amintirile localnicilor, după ce actualul patronat, rus, a început de câțiva ani ori să vândă activele, ori să niveleze locul, “valorificând” fierul vechi).
Astăzi, 25 august, la Găești, primul ministru a fost chestionat cu privire la subiect, iar răspunsul a fost, “Vă spune ministrul Economiei, despre ce este vorba”.
“Am purtat discuţii despre COS Târgovişte, m-am întâlnit şi cu reprezentanţii sindicatelor. Sunt mai multe soluţii pe care le avem în analiză” s-a limitat Orban să afirme.
“COS Târgovişte este, din punctul nostru de vedere, o fabrică de interes naţional. Am evaluat mai multe scenarii, unul este conversia datoriilor în acţiuni, dacă acest scenariu este fezabil îl vom face, vom merge pe el. Alt scenariu este ca activele funcţionale şi activele acelea care cu adevărat sunt funcţionale şi pot să contribuie la o viitoare companie să fie extrase de acolo în contul datoriei şi împreună cu Fortus Iaşi, de exemplu, că şi acolo avem o situaţie cât de cât similară, să facem o companie deţinută de statul român şi să o pornim. Este foarte important pentru noi COS Târgovişte şi ne vom bate să realizăm acest lucru. Nu este uşor, s-au întâmplat multe lucruri ciudate la COS Târgovişte, dar ne batem să le scoatem la capăt”,
Declarație Virgil Popescu, despre COS Târgoviște (25 august 2020)
La COS Târgoviște salariații au început să primească notificările de concediere. De fapt, atât reprezentanții Guvernului, puterea centrală, cât și ai autoritățile locale, nu prea se grăbesc să avanseze vreo soluție, în eventualitatea că ar exista vreuna. COS Târgoviște a devenit istorie, dar, cel mai probabil, nimeni nu vrea să își asume vreo responsabilitate în acest sens. A căuta, eventual, vinovați, pentru ce s-a întâmplat la COS Târgoviște, doar în momentul prezent, este o prostie, în egală măsură în care ar fi doar un gest făcut cu rea credință. Analiza trebuie începută, cu siguranță, cu momentul 1990. După 30 de ani însă nimeni nu mai e vinovat iar acum, și în campanie electorală și în plină pandemie de COVID 19, numai la salvarea COS și a celor 1200 de salariați concediați nu se mai gândește nimeni (dintre cei ale caror gânduri se îndreaptă mai degrabă la calculele electorale). Singura mimare a interesului, cel mai probabil, este însă condiționată, momentan de campania electorală. În timp ce unii (din clasa politică, de stânga la dreapta sau invers) se prefac că subiectul nu există, alții, ce s-au trezit cu “cartoful fierbinte” în propriile mâini, în perioadă electorală, nu pot nici să fugă de responsabilitate, nici să declare deschis că nu există soluții (viabile). Așa că, deocamdată ,rămânem la stadiul de “ne batem să o scoatem la capăt”. Declarativ. Poate că e și cea mai înțeleaptă abordare, dar, în mod cert, nu și cea mai profitabilă. Nu pentru toți cei implicați în subiect, în tot cazul. Despre subiect, pentru o mai bună înțelegere, puteți citi (reciti), mai jos câteva dintre articolele apărute în spațiul Valahia Media.
1 Reply to “Virgil Popescu (min. Economiei): “S-au întâmplat lucruri ciudate la COS Târgoviște. Ne batem s-o scoatem la capăt!”- Lămuriți?”