Vin vremuri grele! Până și Biserica ne cere “taxe”. E de protecție, electorală sau.. de care e?

Într-o epocă în care guvernul “fratelui Ciolacu” se gândește doar ce biruri să mai pună, ca să acopere golurile bugetare (n.m.nu e vorbă, unele, golurile adică, făcute tot de alți frați, de-ai lui Ciolacu, probabil, dar pentru binele tuturor, după cum ni se servește, peste nas, eventual cu câte un dos de palmă, dacă îndrăznim să comentam; La modul figurat, partea cu dosul de palmă, evident, asta pentru că, momentan, nu s-a trecut și la argumentul fizic), așadar, în vremurile de mare tristețe bugetară, doar pentru unii, de acum, este aproape firesc, se spune, ca mai toată lumea să încerce să se cârpească, mai cu o taxă, mai cu un bir, ceva obligatoriu oricum (sau doar aparent obligatoriu), ca să iasă bine la calculul general.

Dacă la partea cu Guvernul Ciolacu nu mai e niciun dubiu (n.m. detalii și aici- articol Valahia Media din septembrie 2023), parcă nu era de așteptat ca și Biserica, cultele să zicem, să năvălească cu alte “biruri” pe capul românilor. Imaginea (de mai jos) a cutiilor poștale umplute cu “manifeste”, în care preotul paroh al locului “adresează rugămintea” de a sprijini biserica cu 100 de lei (contribuție anuală, de familie), nu este, cu siguranță, una familiară (nici pentru semnatarul acestor rânduri și nici pentru enoriașii vizați de așa zisa rugăminte). În consecință, prea puțin din sfera normalității, idee ce am văzut că se încearcă a fi potențată la rang de normă, prin vânturarea, la infinit, prin spațiul public.

Foto: Fluturași amplasați în cutiile poștale (Târgoviște, octombrie 2023)

Pentru conformitate, trebuie precizat că este vorba despre o parohie a BOR, mai exact a Arhiepiscopiei Târgoviște, chiar din Târgoviște ( n.m.am anonimizat identitatea semnatarilor biletului, prezentat mai sus, atât pentru a nu da naștere unor interpretări tendențioase, cât și pentru că este posibil ca inițiativa să nu fie singulară, iar atunci analiza ar căpăta o altă dimensiune. Precum și pentru că identificarea subiectului, doar prin cosemnatarii biletului prezentat anterior, nu ar fi relevantă).

Foto: Sediu Arhiepiscopia Târgoviștei, 2023 (by google.com)

Ce atâta tevatură? Cer și ei, ce, nu e voie?

La potențiale abordări precum cele de mai sus, răspunsul este unul singur și destul de simplu: Ba, da! E și voie, e și legal! (n.m.mă rog, aproximativ legal, asta pentru că, probabil, ANAF-ul ar avea ceva de spus, legat de declararea sursei de venit, dar aceasta e doar o ipoteză).

Cu moralitatea ar fi, însă, câteva probleme. Doar pe ici, pe colo, prin punctele esențiale.

De ce să-mi dai un stres suplimentar, când eu nu te-am deranjat cu nimic? De ce să mă mai gândesc că am de plătit ceva în plus, după toate facturile, toate taxele și impozitele, de la stat? Unele și mărite, de “fratele Ciolacu”.

Contribuție anuală! Pentru ce să contribui, dacă eu nu fac parte din ce reprezinți tu?

Nu ești nici Asociația de Proprietari, nici Primăria, nici Guvernul, nici Președinția. Poate nici cu aștia nu sunt de acord, dar n-am ce face. Și ei cer, dar nu prea pot să îi refuz. De fapt, nu ești nici măcar cerșetorul din colțul blocului. Cu el măcar m-am obișnuit, e de-al locului, o prezență aproape familiară.

Pe tine te văd, dacă vreau, ce e drept, eventual, de 3 ori pe an, când cu Sfințirea, cu Botezul, cu ce mai e (n.m.- nu, nu e gratis). Foarte bine! Să fie, sunt destui care apreciază ce faci. Dar sunt alții care ar aprecia dacă i-ai lăsa în pace.

Mai ales că nu reprezinți exact cea mai năpăstuită clasă socială.

Foto: Salarizare personal clerical (de la buget) pentru anul 2023

Ba din contră. Capii cultelor sunt plătiți precum Primul-Ministru, adjuncții precum miniștrii, de la buget (100%), adică tot de către cei cărora le ceri 100 de lei. Desigur, la rangurile inferioare nu mai sunt aceleași “scoruri”, nici procentual și nici valoric, dar tot de la stat, de la buget, sunt plătiți (detalii aici).

Cum ar fi să vină să mai ceară o sută-n plus, din ușă-n ușă, și polițistul de proximitate, și medicul de la cel mai apropiat spital, și profesorul de la școala din cartier, și funcționarul de la primărie. Să le dăm la toți, pentru că, nu-i așa, tot a ajuns venitul de la stat mai mare ca cel din privat. Tot au mai mult, de ce să nu aibă și mai mult !?

Foto: Sediu CJ Dâmbovița și Prefectura Dâmbovița (Arhivă)

Foto: Hotărâri ale CJ Dâmbovița sub titulatura de “sprijin financiar pentru culte”, la ședințele din datele de 21 septembrie, 2 octombrie și 17 octombrie 2023 (aproximativ 2 milioane de lei doar într-o lună, practic)

Să mai spun că de ale Bisercii se mai îngrijește ba Primăria, ba Consiliul Județean, cu alocări fără număr. Spre exemplu, din ultimele 3 ședinte de Consiliu Județean, la Dâmbovița, nu a trecut vreuna fără alocări financiare suplimentare (de la buget) pentru unitățile de cult (vezi foto mai sus). După cum sunt formulate hotărârile amintite, principiul de alocare este doar: Cere și ți se va da!

Din fonduri publice, evident. Adică tot de la mine. Și alții ca mine.

Atunci, de ce mai ceri încă 100 de lei? E ca o taxă de protecție, este pentru dificilul an electoral 2024? Pentru ce îmi mai ceri? Doar pentru că poți?

P.S.

Întrebările anterioare sunt eminamente retorice. Cu alte cuvinte, niciun răspuns nu este așteptat. Decât în cazul în care este considerat neapărat obligatoriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *