În august 2020, Parlamentul României adopta așa numita lege a compostului.
Este vorba despre Legea 181/2020 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile :
“ Pentru desfăşurarea activităţilor de gestionare a deşeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opţiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătăţii umane şi a mediului înconjurător .”
În fapt, România punea legisilația națională în conformitate cu Regulamentului (UE) 2019/1.009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 de stabilire a normelor privind punerea la dispoziţie pe piaţă a produselor fertilizante UE şi de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.069/2009 şi (CE) nr. 1.107/2009 şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2.003/2003.
Așadar, o prevedere valabilă la întregul nivel al UE, din care România face parte. Numai că, poate și din cauză de “vremuri pandemice“, aproape nimeni nu a luat în seamă noile prevederi legale: O lege ce trebuia să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021 ( a fost prorogat termenul de intrare în vigoare până la data de 20 februarie 2021).
În multe privințe România este cu adevarat o groapă de gunoi a Europei, din perspectiva modului în care este gestionată problema gunoiului menajer (în special), iar noua lege, alături de mai vechile normative europene privind gropile de gunoi conforme cu standadele UE (în România prea puțin, spre deloc, s-a făcut ceva și în acest sens) au făcut ca, la momentul actual, România (administrație publică și simpli cetățeni) să fie prinși între “ciocanul” normativelor UE, ce nu mai pot fi amânate de la implementare, și “nicovala” amenzilor, ce vor curge, din partea inspectorilor de mediu.
Pentru o mai bună înțelegere a ceea ce va urma iată două exemple, din Dâmbovița.
În data de 15 februarie 2021, Garda de Mediu Dâmbovița anunța toate primăriile din județ (89 la număr), că urmează vremuri nu prea plăcute:
În atentia domnilor Primari,
Începând cu data de 20 februarie 2021, intră în vigoare Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile.
Deşeurile biodegradabile sunt deșeurile provenite din grădini şi parcuri, deşeurile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerţul cu ridicata, de la firme de catering şi magazinele de vânzare cu amănuntul, deşeuri similare provenite din unităţile de prelucrare a produselor alimentare.
Conform legii, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşte pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.
În acest sens, autorităţile administraţiei publice locale au următoarele obligaţii:
– elaborează strategii şi programe proprii pentru gestionarea deşeurilor biodegradabile și- asigură şi răspund pentru colectarea separată a materialelor sau deşeurilor destinate compostării/digestiei anaerobe;
– asigură informarea cetăţenilor prin mijloace adecvate şi prin publicarea pe site-ul propriu asupra sistemului de gestionare al deşeurilor biodegradabile destinate compostului/digestatului.
Persoanele fizice şi juridice care generează deşeuri biodegradabile au obligaţia să depună aceste deşeuri în spaţiile indicate sau să le predea operatorilor autorizaţi pentru colectarea lor.
Începând cu intrarea legii în vigoare, comisarii Gărzii Naționale de Mediu pot aplica sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale, cuprinse între 5.000 lei și 15.000 lei pentru unități administrativ teritoriale, între 10.000 lei și 20.000 lei pentru unități administrativ teritoriale și persoane juridice și amenzi de la 400 la 800 lei pentru persoane fizice.
Evident că dacă până la data de 15 februarie nu se făcuse nimic în acest sens nici după 20 februarie situația nu va fi alta. Așadar, să curgă amenzile!
La doar câteva ore de acest anunț, o primărie din Dâmbovița, cea a Municipiului Moreni, a fost deja amendată. Tot din cauza gunoiului, dar nu ca urmare a intrării în vigoare a Legii compostului, ci a faptului că a transformat localitatea într-o veritabilă groapa de gunoi. Tot Garda de Mediu Dâmbovița este cea care a adus la cunoștiința publicului faptele.
Urmare a mai multor sesizări ale cetățenilor din Municipiul Moreni, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Dâmbovița s-au deplasat la fața locului, în data de 05.02.2021, împreună cu reprezentanții Primăriei Municipiului Moreni, constatând că aspectele sesizate se confirmă, fiind identificate cu această ocazie mai multe amplasamente cu depozitări necontrolate de deșeuri, după cum urmează:
– în zona adăpostului de câini “Câinele meu”, pe malul stâng al râului Cricovul Dulce, depozitări necontrolate de deșeuri din construcții și demolări, vegetale, casnice, etc, pe o suprafață de cca 4000 mp și un volum de cca 500 – 600 mc;
– în zona din spatele magazinului Kaufland, pe o suprafață de cca 1000 mp și un volum de cca 200 mc, depozitări necontrolate de deșeuri vegetale, deșeuri din construcții și demolări, etc;
– în zona din spatele magazinului Lidl, pe malul stâng al râului Cricovul Dulce, depozitări necontrolate de deșeuri menajere, deșeuri plastic, deșeuri din construcții și demolări, pe o suprafață de cca 100 mp și un volum de cca 3 mc;
S-au dispus, în sarcina Primăriei Municipiului Moreni, măsuri de salubrizare a amplasamentelor identificate cu ocazia controlului, precum și supravegherea zonelor respective in vederea evitării apariției de noi depozite necontrolate de deșeuri în aceste zone. Pentru neconformitățile constatate, Primăria Municipiului Moreni a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 59, alin. (1), prf. A, lit. “h” din Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor – republicare (depozitări necontrolate de deșeuri) cu amendă în valoare de 15000 lei, iar societatea Prestari Servicii Municipale Moreni SRL, care se ocupă cu măturatul străzilor, golirea pubelelor stradale, curățenia în piața municipiului Moreni, întretinerea spatiilor verzi și a mobilierului stradal, intervenții în renovări imobiliare la clădirile din domeniul public al Municipiului Moreni, etc, în baza Contractului de delegare a gestiunii serviciilor comunitare de administrare a domeniului public și privat al Municipiului Moreni, încheiat cu Primaria Municipiului Moreni si acte adiționale ulterioare, a fost sancționată pentru încălcarea prevederilor art. 94, alin. (1), lit. “a” din OUG 195/2005 privind protecția mediului (funcționare fără autorizație de mediu) cu amendă în valoare de 30000 lei și i s-a interzis desfășurarea activității pâna la obținerea actului de reglementare privind protecția mediului.
Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Dâmbovița va urmări, prin controale periodice, modul de îndeplinire a măsurilor mai sus menționate şi va interveni cu măsuri de constrângere în cazul nerespectării prevederilor legislaţiei de mediu.Acțiuni de acest fel vor fi în toate localitățile din județ. Rugăm autoritățile locale(respectiv primarii) să ia în serios responsabilitățile de mediu ce le revin conform legii.
Precizări Garda de Mediu Dâmbovița
Din 20 februarie ar fi bine să fim pregătiți. Cel mai probabil amenzile vor curge, în valuri. Rămâne de văzut dacă le va și plăti cineva, pentru că de rezolvat situația, și de ieșirea din paradigma Groapă de gunoi a Europei, în care ne-am obișnuit a fi încadrați, nimeni nu pare a se grăbi a ieși, în sensul de a și întreprinde ceva în acest sens.
1 Reply to “Vin vremuri grele! Încep să curgă amenzile din cauza gunoiului depozitat ilegal și neconform. În Dâmbovița prima amendată este primăria Moreni”