Într-o tăcere aproape mormântală, a celor ce, teoretic măcar, ar trebui să tragă un minim semnal de alarmă (nu mă pronunț, deocamdată, pentru cine sunt “funeraliile“), în Dâmbovița, taxele impuse de autorități sunt majorate peste noapte, iar “beneficiarii”, contribuabilii cu alte cuvinte, nici măcar nu știu ce îi așteaptă (financiar vorbind). Pentru că tot nu vă spune nimeni ( n.m.– mea culpa, dacă cineva a mai amintit despre subiect, eu unul nu am remarcat) iată cum, de la 1 ianuarie 2022, taxa de habitat va ușura buzunarele dâmbovițenilor de sume substanțial mai mari. Practic, de la o medie de 21 lei lunar, plătiți pentru taxa de habitat, creșterea ar putea ajunge la 32 de lei. În practică va fi o creștere de doar 5 lei (adică o taxă de habitat de 26 lei/lună), cel mai probabil.

Taxa de habitat o plătește toată lumea, în același fel, în județul Dâmbovița, de la înființarea ADI Deșeuri (Management Integrat al Deșeurilor, denumire oficială din 2021, inițial, la înființarea din 2010, avea altă denumire). Sistemul integrat de colectare a deșeurilor, în care sunt parte CJ Dâmbovița și cele 89 de UAT-uri, mai cuprinde SUPERCOM SA, firma care asigură exclusiv colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere din Dâmbovița, și EUROGAZ Prescom, firma ce gestionează prelucrarea și sortarea deșeurilor, în cele două gropi de gunoi conforme din Dâmbovița (Aninoasa și Titu).

În anul 2010, spre exemplu, taxa de habitat plătită de cetățeni era de 16 lei/ gospodărie/ lună. În timp aceasta a tot crescut la 17, 18 si apoi 21 de lei lunar ( valoare valabilă în anul 2021).

Este vorba de gospodăriile proprietate personală ( pentru firme și instituții este altă tarifare). Cum taxa de habitat este stabilită anual, de către ADI Deșeuri ( să-i spunem așa, pentru o mai bună înțelegere a subiectului) trebuie precizat că valoarea acestei taxe este diferită ( mai mare) în hotărârea comună, iar administrațiile locale ( primăriile) pot să susțină ( cât le permite “buzunarul”) o parte din taxă, lăsând pe umerii contribuabililor, eventual, o valoare mai mică. Printr-o hotărâre, din luna noiembrie 2021, ADI Salburitate Dâmbovița a hotărât ca, începând cu data de 1 ianuarie 2022, taxa de habitat să crească la valoarea de 32 lei/lună/ gospodărie ( vezi mai jos).


După cum spuneam, la nivelul fiecărei localități, dâmbovițene taxa de habitat plătită de contribuabili poate fi de 32 lei/lună sau mai mică. La Târgoviște, spre exemplu, de la o valoare de 21 lei/ lună, valabilă în 2021, costul va crește la 26 lei/lună.



Așadar, în cazul orașului Târgoviște, vorbim de o creștere a taxei de habitat de cel puțin 5 lei (1 euro) lunar, de la 21 la 26 de lei. În cazul instituțiilor publice creșterea este mult mai mare. La Târgoviște ca si în alte localități nu a mai fost înregistrată o creștere a taxei de habitat, în ultimii ani, iar acest lucru a fost, în parte cel puțin, datorat și faptului că în zbaterile campaniilor electorale nimeni nu majorează taxe si impozite. Nu dă bine, la alegători. Acum, 2021, perioadă post electorală, și fără vreun scrutin la orizont, s-a pornit tăvălugul majorărilor fiscale ( taxa de habitat este doar un exemplu). Evident că pentru multă lume o creștere de 5 lei lunar nu reprezintă mare lucru (n.m.- în Dâmbovița, taxa de habitat este plătită în factura de energie electrică, deci, că sunt 21 sau 26 de lei este mai puțin sesizabil, într-o factura ce oricum cuprinde valori de sute de lei, mai ales acum în condițiile crizei energetice). Pe de alta parte, pentru poate la fel de mulți, aceste creșteri susținute de taxe si impozite ( mai sunt și altele) s-ar putea să fie prea mult. Mult prea mult. Mai ales în condițiile în care, este cât se poate de evident acest lucru, nimic nu se schimbă, iar serviciul oferit ( colectarea deșeurilor) este, în Dâmbovița cel puțin, de o calitate ce lasă de dorit ( colectarea selectivă, în limbaj colocvial, este doar o abureală generalizată, dar pe bani mulți, foarte mulți, pentru unii).

Pregătiți-vă și de alte majorări. E “foame mare”, în administrațiile publice, acolo unde bugetele suferă cumplit în aceste momente, iar pentru a fi îndestulate ( să aibă e unde să astâmpere “foamea”) e nevoie de bani mai mulți. De unde să îi ia și ei, săracii, dacă nu de de la restul populației.
Pentru cei care vor să știe mai multe despre o problemă ce pare veche de când lumea, iată, mai jos, două articole despre gunoiul din Dâmbovița ( în sensul propriu). Primul este din anul 2017, iar cel de-al doilea ceva mai recent (din 2021).
3 Replies to “Vin taxele, vin! Creșteri substanțiale ale taxei de habitat, în Dâmbovița. Nu-i așa că nu vă interesează?”