Undeva prin martie 2008, Elena Băsescu (fiica cea mică a fostului președinte Traian Băsescu), la acea vreme cu ceva funcție politică, la nivel național, prin organizația de tineret a PDL (partid între timp desființat, ca și cariera politică a Elenei Băsescu) făcea “furori”, mai ales prin presa ce nu-l iubea deloc pe Traian Băsescu, mai apropiată de PSD (n.m.- presa adică, mai toată, de fapt, după perioada de “glorie” a guvernului Năstase, când Statul cumpărase, într-un fel sau altul, mai tot ce mișca prin mass-media vremii, aproape). Valurile create de Elena Băsescu luăseseră dimensiunea unui tzunami, după ce acesta afirmase (în mai multe rânduri) că “Poți să ai și succesuri!”(n.m.– pentru a nu fi dubii, unica variantă acceptată, de limba română, pentru pluralul de la “succes”, este “succese”, nicidecum <succesuri>).
Foto: Elena Băsecu în anul 2008 (sursa- captură postare youtube)
La vreme respectivă, inepta exprimare îi adusese Elenei Băsescu (fotomodel și economist, la acea vreme, ulterior și europarlamentar) o crucificare în mass-media românească. Meritată sau nu, cert este că “succesuri” a devenit chiar subiect de bășcălie națională, ani la rândul, termenul fiind asimilat ca ștampilă pentru toți cei ce nu ar trebui să aibă de-a face cu spațiul public și reprezentarea populară, (adică aleși în funcții de demnitate publică). asta pentru că, după cum spuneam, curentul media creat, la vremea respectivă, a avut acest impact social.
15 ani mai târziu, “succesurile” Elenei Băsescu (poreclită și EBA) au devenit norma, se pare, și nu doar excepția regretabilă. Într-o conferință de presă de final de an (18.12.2023) președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan (în același timp și președinte al PSD Dâmbovița), folosește aceiași sintagmă și spune, fără dubii, că speră “să avem succesuri”. Iată dovada, video (n.m.- fraza impricinată este reluată, pentru a nu exista dubii, precizarea fiind necesară doar pentru a nu se crea impresia falsă că rostirea ineptă a fost făcută de mai multe ori):
Că președintele CJ Dâmbovița știe sau nu care este pluralul de la “succes”, că vorbirea tip EBA, copiată la indigo de fapt, este intenționată sau doar o întâmplare nefericită, are, deja, mai puțină importanță. “Porumbelul” și-a luat zborul. Singura certitudine este că, de data asta, cazul nu va face la fel de multă vâlvă, precum “zicerea” din 2008, a Elenei Băsescu. De ce?
“Ei, aș, c-așa-i în tenis! “
Vorba vine . De fapt, mai multe amănunte și cu o altă ocazie.