În noaptea de 31 ianuarie – 1 februarie 2022, în Dâmbovița, la Nucet, un incendiu a izbucnit la Mănăstirea Nucet. Având în vedere specificul locului (construcții de lemn, la chiliile al căror acoperiș a a ars) flăcările s-au extins destul de rapid, iar pompierii dâmbovițeni, ce au intervenit la locul incendiului, au avut parte de o intervenție dificilă, ce a durat câteva ore.
Sursa foto video articol-ISU Dâmbovița
Neobișnuitul, în acest caz, rezidă din faptul că, la locul incendiului, a fost cea mai mare concentrare de forțe văzută vreodată la un incendiu din Dâmbovița. Conducerile Consiliului Județean Dâmbovița, Prefectura Dâmbovița, Arhiepiscopiei Târgoviște, Primăria Nucet și chiar șefii ISU Dâmbovița s-au deplasat la fața locului, “pentru a supraveghea intervenția“, se spune. Un incident în care nimeni nu a fost rănit ( nu erau decât cinci măicuțe în incinta mănăstirii la ora producerii evenimentului).
Iată ce declara chiar președintele CJ Dâmbovița, venit la fața locului:
Pompierii de la ISU Dâmbovița, potrivit primarului localității Nucet, Luisa Bărboiu, au ajuns la aproximativ 15 minute de la declanșarea incendiului,
” Liniștea serii a fost sfârtecată de strigatele de ajutor ale maicuțelor din Mănăstirea Nucet! Norii de fum au învăluit rapid comuna! Doar 15 minute au trecut pana la sosirea primelor mașini de intervenție de la ISU Dâmbovița “( postare facebook/ Luisa Bărboiu, primar Nucet). Vezi mai jos și link către postare:
Iată ce au declarat cei de la ISU Dâmbovița ( cu precizarea că până la ora publicării acestui material nu au fost oferite informații cu privire la cauza izbucnirii incendiului):
„Intervenție a pompierilor dâmbovițeni in aceasta seară pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul chiliilor din cadrul Mănăstirii Nucet.
Din fericire nu sunt înregistrate victime că urmare a incendiului.
Intervenția rapidă a pompierilor a salvat din calea flăcărilor paraclisul mănăstirii construit din lemn. Acesta se afla lipit de chiliile mănăstirii.
In momentul sosirii primelor echipaje de pompieri incendiul se manifesta la acoperișul chiliilor pe o suprafață de cca. 500 mp.
Au fost mobilizate forte de la mai multe subunități cu 7 autospeciale de stingere cu apă și spumă, iar pentru asigurarea operațiunilor de intervenție acționează și 3 ambulanțe, una SMURD și două SAJ.
Alimentarea cu apă a autospecialelor se face de la un hidrant din zona și din fântâna aflata in curtea mănăstirii.
Concomitent cu operațiunile de stingere a fost asigurată și evacuarea bunurilor din interiorul chiliilor.

S-a acționat și pentru decopertarea acoperișsului și verificarea spațiilor în vederea identificării eventualelor focare ascunse. În interiorul mănăstirii, la momentul izbucnirii incendiului, se aflau 5 măicuțe care s-au autoevacuat. Nu erau alte persoane în spațiile destinate pentru cazare.” Au transmis pompierii de la ISU Dâmbovița.
Dragodănești, comuna Cândești ( 13 ian.2022)- O persoană decedată în incendiu Glogoveanu( comuna Șelaru) 13 ian.2022- Două persoane decedate în incendiu
P.S.
La Nucet, Mănăstirea Nucet, incendiul din 1 februarie nu a fost cu nimic diferit de alte zeci de incendii ce au loc și în Dâmbovița, în acestă perioadă, ba din contră. Dimensiunea “tragediei”, cum le place să declame celor ce au venit pentru “un selfie” la fața locului, a fost cu mult redusă față de tragediile reale ( n.m.– spre exemplu, au murit oameni carbonizați în propriile case, în incendii – la Glogoveanu, comuna Șelaru, în data de 13 ianuarie, două persoane decedate, sau la Dragodănești, comuna Cândești, o persoană decedată în incendiu, în aceiași zi).
Incedndii de vegetație județ Dâmbovița (ian.2022)- Sursa foto: ISU Dâmbovita
Sunt zeci de hectare de vegetație incendiată (intenționat), în ianuarie 2022, în Dâmbovița, în zeci de localități, iar cei de la ISU, la propriu, s-au luptat, 24/24, cu focul ce amenința să distrugă localități (în unele cazuri). Evident, nimeni nu și-a făcut selfie și nu a declarat tragedie județeană, în aceste situații, atenție!, petrecute doar în luna ianuarie 2022. În schimb, la Nucet, în creierii nopții, a ars acoperișul unor chilii, nimeni nu a fost rănit măcat, iar proprietarii mănăstirii deja anunță că “dezastrul este aproape ireparabil”,.

Toate notabilitațile județene au venit să supravegheze activitatea pompierilor, ce interveneau pentru stingerea focului, de parcă, fără “stresul autorității competente”, ce dădea sfaturi, cei de la ISU n-ar mai fi știut unde să îndrepte furtunul cu apă. “Mână criminală” sau “pompierii își iau banii degeabă”, urlau, la fața locului, câțiva exaltați. Lacrimi de crocodil șiroind pe obrajii notabilităților, ce promit ajutor financiar de urgență, “tragedie județeană”, declamată rituos în fața camerei de luat vederi. Toate acestea au făcut parte din peisajul de moment, în incendiul de la Nucet. Când amărâții lumii în care trăim mureau în propriile case, în incendii, nimeni nu s-a înghesuit să promită, măcar, ajutor. “Asta e. Soarta“, s-a auzit, cel mult, de prin birourile unde se trag concluzii. N-ar trebui să ne imaginam că ceva din ce s-a petrecut la Nucet nu are vreun rost, de la vaietul prelung și până la promisiuni (A bon entendeur, salut!)
Concluzia?:
Nu ne mai facem bine!