Victor “Tupeu” Ponta revine în prim-plan. Și nu oricum, ci la Dâmbovița unde a fost votat cap de listă de social democrații dâmbovițeni, pentru alegerile de la Camera Deputaților. De ce la Dâmbovița? Pentru că Dâmbovița este cel mai roșu județ al țării, conform calculelor social democrate, rezultate în urma scrutinului de la “locale”, cel din 9 iunie 2024.

Foto: Conferință a PSD Dâmbovița, din data de 6 octombrie 2024, de lansare a candidaților pentru alegerile parlamentare din acest an
Cu alte cuvinte, Ponta s-a reîntors în politică, dar doar acolo unde să nu îl doară capul, cu privire la o eventuală alegere a sa (sau nu) într-un post de parlamentar. Și aduce cu sine și tupeul (nesimțit, spun mulți) ce l-a consacrat. Nici nu ar fi nevoie de prea multe argumente, pentru a justifica această afirmație, find suficient a aminti doar câteva dintre afirmațiile făcute recent, foarte recent chiar, de Victor Ponta.

Concret, în data de 06 octombrie 2024, PSD Dâmbovița îl anunța pe Victor Ponta ca fiind candidatul din fruntea listei de candidați social democrați, dâmbovițeni, pentru Camera Deputaților, la alegerile din 1 decembrie 2024 (vezi mai jos, postare facebook/ Valahia Media).
Nu cu mult timp în urmă, PSD Dâmbovița anunța că nu va avea candidați impuși de la “centru”, pe listele de la alegerile parlamentare și că organizația va răsplăti astfel pe cei ce fac performanță în PSD Dâmbovița, adică pe localnici. Pe locurile 1, la Senat și Camera Deputaților, până la urmă, PSD Dâmbovița va “defila” cu doi alogeni, respectiv Victor Ponta (Camera Deputaților) și Titus Corlățean (Senat).

Ca în vremurile de tristă amintire, de dinainte de 1990, PSD-ul dâmbovițean a pornit o bătălie de acaparare totală a mecanismelor puterii (politico-admnistrative), astfel că social democrații nu s-au sfiit să declare (n.m.– în data de 6 octombrie, când au fost anunțați candidații PSD, pentru “parlamentare”) că speră să obțină 7 din cele 10 mandate de parlamentar alocate județului Dâmbovița (două mandate de senator și 5 de de deputat). Adică undeva la 80% din voturile ce vor fi exprimate. Cu două mandate în plus față de ce are acum.

Mai în glumă, mai în serios, cel mai nou venit în familia PSD Dâmbovița, fostul premier Victor Ponta, a revenit și cu declarațiile controversate ce l-au consacrat (n.m.– Ponta nu a rostit, la Târgoviște, nici măcar o dată, numele fostului șef al PSD Dâmbovița, camaradul de încredere din PRO România, Adrian Țuțuianu, semn că la PSD Dâmbovița încă se ascut “cuțitele” și mai mai sunt răfuieli vechi de lămurit).
Ponta, cel care cu nonșalanță declara (în campania de la prezidențialele din 2009) că ” sistemul lor de fraudă a funcționat mai bine decât al nostru”, după înfrângerea lui Mircea Geoană, în față lui Traian Băsescu, în alegerile prezidențiale de atunci, le-a spus psd-iștilor dâmbovițeni că el e cel care a ales județul unde să candideze pentru PSD, după ce Marcel Ciolacu l-a rugat să candideze. Cu alte cuvinte, mai ușor cu democrația, internă, anunțată de PSD Dâmbovița, și cu refuzul de a mai primi, pe liste, candidați de la centru.
Mod de lucru ce nu a scăpat netaxat în Dâmbovița, cum s-a întâmplat, spre exemplu, cu deputatul Daniel Blaga (USR), unul de-al locului, cum se spune, siderat l-a rândul său de politica social democraților dâmbovițeni, aceea de a își amăgi constant chiar și propriul activ de partid (vezi, mai jos, reacția din pagina de facebook Daniel Blaga):
De altfel, când vine vorba de politica PSD, tot o “spusă” a lui Victor Ponta, tot din data de 6 octombrie 2024, ar putea să exprime cel mai succint, și clar, despre ce este vorba cu adevărat.

Lansat într-un laudatio al filialei locale a PSD, pentru rezultatele de la locale, Victor Ponta a spus : “Se poate și mai bine de 80% (n.m.- cu referire la scorul înregistrat de primarul PSD al Târgoviștei), ar trebui să-i căutăm pe cei 20% ce n-au votat (n.m.- cu PSD, la “locale”, la Târgoviște). Să-i întrebăm de ce n-au votat!”

Deși s-a vrut a fi o glumă, reacția lui Victor Ponta, una total deplasată, nu face decât să trădeze tendințele autocrate ale fostului lider al PSD, un nostalgic, chiar dacă nedeclarat, al perioadei comuniste, al partidului unic, al puterii deținute de un grup restrâns de oameni, ce nu trebuie să dea socoteala pentru nimic din ceea ce fac. Unii dintre cei care cred că toată lumea l-i se cuvine. De ce? Pentru că are cine să-i susțină, dintre cei pentru care democrația înseamnă, încă, un deranj teribil, dar și un inconvenient pe care se tot chinuie să îl îndepărteze cu orice ocazie.

Sursa foto: Curtea Constituțională a României via AGERPRES FOTO
Cum s-a văzut, tot spre exemplu, și în decizia Curții Constituționale a României (CCR), aceea de a exclude de la candidatura pentru prezidențiale din acest an un candidat (n.m. – Diana Șoșoacă), doar pe considerentul că încurca calculele social democraților, foarte bine reprezentați în CCR (majoritatea, de fapt). O acțiune despre care Victor Ponta, tot ca exemplu, crede că are și multe părți benefice, la modul general. Un alt derapaj, de fapt, marca “micul Titulescu”, cum se mai alintă omul de casă al lui Adrian Năstase, pe vremuri.
1 Reply to “Victor Ponta (PSD, din nou): “Să-i căutăm pe cei care n-au votat PSD! Să-i întrebăm de ce n-au votat!””