Varianta Delta a noului coronavirus stârnește îngrijorare, în toată lumea. Nu și în România. Date statistice actuale

Deși nimeni nu o afirmă ( n.m. cu subiect si predicat), în aproape toată lumea, varianta Delta a noului coronavirus (cunoscută și ca varianta indiană), stârnește cel puțin îngrijorare. În România, conform INSP, infectările cu noua variantă a virusului au ajuns la cel puțin 35 (9 doar în ultima săptămână, în județele Buzău și Teleorman fiind depistate primele cazuri în ultima saptămână).

În acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a variantei Delta”,  spun cei de la INSP, care oferă și o listă cu cele 35 de cazuri. Iată cum arată acesta:

Sursa foto hartă- g4media.ro
  • 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, jud. Brașov și sunt cetățeni indieni;
  • 1 caz provine dintr-un focar familial din mun. București, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Delta; locul probabil al expunerii cazului index este necunoscut;
  • 1 caz, cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din jud. Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu varianta Delta), din care 4 angajati si 1 caz secundar, familial;
  • 13 cazuri provin din focarul din orașul Popești-Leordeni: 11 sunt cetățeni indieni, unul este cetățean român, caz secundar al unui cetățean indian, iar altul este cetățean român, caz terțiar (fiul cazului secundar);
  • 2 cazuri sunt cetățeni indieni și provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroești, jud. Ilfov;
  • 1 caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din mun. București, din care 1 confirmat cu varianta Delta;
  • 1 caz din jud. Dâmbovița are istoric de călătorie în India;
  • 2 cazuri din jud. Dolj provin dintr-un focar familial cu 2 cazuri confirmate cu varianta Delta;
  • 2 cazuri din jud. Argeș și, respectiv Arad, din care ultimul este cetățean indian, dar care locuiește în România de 2 ani, nu au locul expunerii cunoscut.
  • 2 cazuri din jud. Argeș provin dintr-un focar familial; locul expunerii – necunoscut;
  • 1 caz din jud. Teleorman provine din focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care doar acesta confirmat cu varianta Delta – caz tertiar; locul expunerii cazului index-necunoscut;
  • 1 caz din mun. București provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19, din care doar unul confirmat cu varianta Delta;
  • 4 cazuri din jud. Argeș, Buzău, Dolj și mun. București nu au nicio legătură epidemiologică menționată;
  • 1 caz a refuzat colaborarea cu DSP București.

În total, în România au fost depistate până acum 1588 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare din 2188 de secvențieri. Rata de confirmare a ajuns la 73%:

Alpha – fosta variantă britanică B.1.1.7 – 1525 cazuri
Beta – fosta variantă sud-africană B.1.351 – 11 cazuri
Gamma – fosta variantă braziliană P.1 – 17 cazuri
Delta – fosta variantă indiană B.1.617.2 – 35 cazuri

Ce este varianta Delta și de ce îngrijorare?

Varianta indiană a coronavirusului (varianta Delta) a devenit dominantă în Marea Britanie şi ea ar putea presupune un risc sporit de spitalizare comparativ cu varianta britanică (denumită varianta Alfa), a anunţat, în urmă cu două saptămâni, Public Health England.

Variata Delta este considerată mai virulentă si posibil mai letală, decât celelalte variante de până acum. O explicație a extinderii infectărilor, cu varinta indiană, o puteți găsi accesând link-ul următor ( din data de 4 iunie 2021):

În plus, se vorbește despre o eficiență mai scăzută a vaccinurilor în cazul noii variante (varianta Delta). În Marea Britanie, un studiu (1054 de persoane) efectuat în luna mai 2021 a aratat că vaccinul Pfizer are o eficiență de 88%, iar Astra Zeneca de doar 60%, în fața noului virus. Pe de altă parte, protecția este de 95% pentru persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin, în fața noii variante, conform unui studiu făcut pe 126 de persoane ce au prezentat infectare cu noua variantă (la un spital din UK), dintre aceștia 83 erau nevaccinați, 28 aveau doar o singură doză de vaccin efectuată și doar 2 persoane efectuaseră ambele doze de vaccin.

În debutul lunii iunie 2021, varianta Delta a noului coronavirus ajunsese în 60 de țări (printre care și România) iar tulpina devenise dominantă în Marea Britanie. Segmentul de populație cel mai afectat este cel cuprins între 12-20 de ani, conform analizelor internaționale.

Coadă la vaccinare (“Dâmbovița Mall”- Târgoviște, mai 2021)

În România, deja ideea existenței unui al patrulea val al infectărilor, începând din toamna anului 2021, este considerată, în cel mai bun caz, doar o sperietoare pusă la cale de autorități, iar relaxarea din debutul verii este văzută ca sfârșitul pandemiei (n.m. evident ca există, în continuare, un segment important al negaționiștilor, ce așteaptă chiar lapidarea celor ce, spun ei, au acționat ilegal și au declarat o pandemie ce nu a existat niciodată). Viralitatea noii variante a virusului (varianta Delta) dar și refuzul vaccinării ( cifrele zilnice ale persoanelor vaccinate s-au prăbușit în România, în luna iunie, ținta de 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iunie, fiind ratată cu mult, la fel cum se va întâmpla, probabil , și cu ținta de 10 milioane de persoane vaccinate la data de 1 septembrie 2021) vor face ca, probabil, începând cu sezonul de toamnă numărul cazurilor să explodeze și în România, iar, pe cale de consecință, restricțiile să redevină de actualitate, în momentul în care spitalele se vor umple, din nou, cu pacienți.

Până atunci însă, România trăiește, cu voluptate, momentul de libertate deplină și revenire la normalitate, preferând mai degrabă să uite că pandemia și restricțiile sunt doar la…vreo 3 luni distanță.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *