Uitată pe perioada sezonului estival, pandemia noului coronavirus dă semne din ce în ce mai puternice că sezonul de toamnă echivalează cu startul a ceea ce, în România, a fost denumit ca valul 4 al pandemiei. Varianta Delta a noului coronavirus se dovedește a fi mult mai periculoasă (mai virală) decât precedentele, iar gradul de protecție, oferit chiar și de vaccinarea completă (n.m. – 2 doze) este mai redus, decât în cazul precedentelor tulpini ale virusului.
În România a fost înregistrat și primul deces al unei persoane vaccinate complet, dar care a fost infectată cu varianta Delta. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a precizat că în acest caz de deces, de la vaccinare până la confirmarea infectării cu varianta Delta au trecut trei luni. (n.m.- este vorba despre un bărbat de 72 de ani, din județul Satu Mare, cu condiții medicale pre-existente și vaccinat anti-SARS-CoV-2 cu 2 doze. Intervalul dintre data finalizării vaccinării și data recoltării probei confirmate cu varianta Delta a fost de 103 zile. Acesta a murit săptămâna trecută.)
“Delta este o variantă extrem de contagioasă pentru că încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai mare decât infecţia cu varianta iniţială, iar vaccinarea reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital”, a explicat Valeriu Gheorghiță, adăugând totuși că „în cazul persoanelor vaccinate cu serul bazat pe ARN Mesager, anticorpii au o activitate neutralizantă de trei ori mai redusă faţă de varianta Delta”.( declarații Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie vaccinare România)
În ultima săptămână au fost raportate 9 decese COVID-19 din cauza infectării cu varianta Delta, în total în România fiind confirmate până în prezent 14 decese provocate de tulpina Delta. În același timp, numărul infectărilor confirmate cu varianta Delta a ajuns la 262 de cazuri, s-a dublat într-o singură săptămână, până pe 25 iulie confirmându-se doar 127 de cazuri Delta. Conform INSP:
Informare privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC) Date cumulate – inclusiv săptămâna 30 (26/07/2021 – 01/08/2021)
Până la data de 01 august 2021 au fost raportate la INSP-CNSCBT 2610 secvențieri. Cele 7 laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt: – INCDMM Cantacuzino; – INBI ”Prof.Dr.Matei Balș”; – MedLife; – Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava; – Institutul de Virusologie ” Ștefan S. Nicolau”; – CRGM al SCJU Craiova; – ”Pro Vitam” Sfântu Gheorghe .
Au fost confirmate 2009 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: Tip variantă Nr.cazuri: Alpha 1713, Beta 11, Gamma 23, Delta 262, Total 2009
Până la data de 01 august 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 77%.
Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în S 21, la 13% în S 30. Au fost înregistrate și comunicate la INSP-CNSCBT 44 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:Alpha 27, Beta 0, Gamma 3, Delta 14. Total 44
Întregul document poate fi consultat aici- click link:
De asemenea, tot conform datelor comunicate de INSP, În perioada 27 decembrie 2020 – 31 iulie 2021, un număr de 23.784 persoane (0.47% din totalul persoanelor vaccinate cu prima doză) au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin. În perioada 27 decembrie 2020 – 31 iulie 2021, la un număr de 497 persoane (2.09% din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin) a survenit decesul.
În perioada 27 decembrie 2020 – 31 iulie 2021, un număr de 5.354 persoane (0.11% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2) au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de a doua doze* de vaccin. În perioada 27 decembrie 2020 – 31 iulie 2021, la un număr de 113 persoane (2.11% din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de a doua doze de vaccin) a survenit decesul. pentru document integral click pe link
În total, doar 113 din cele peste 34.000 de decese înregistrate în România sunt persoane ce au fost vaccinate. Foarte adevarat că totalul ar trebui raportat la perioada de după debutul vaccinării ( aproximativ 10.000 de decese înregistrate în 2021). Statistic, vaccinul reprezintă o protecție eficientă împottiva formelor severe ale bolii și a riscului de deces. Pe de alta parte, România, cu doar 25% din populație vaccinată, până acum (debutul lunii august 2021) este pe penultimul loc în Europa ( ultimul loc este ocupat de Bulgaria cu doar 14%), la capitolul vaccinare anti-covid 19. Valul 4 (date fiind creșterile din ultima vreme) este deja în România, iar estimările sunt ca în luna septembrie numărul de cazuri zilnice să crească la 8-9000 de cazuri, cu o creștere semnificativă a internărilor și a cazurilor grave ( la ATI), dar și a deceselor.
Ține deja de domeniul evidenței că, din dorința de a organiza alegeri, Statul Român a diminuat, din pix, dimensiunea pandemiei ( numărul deceselor ), în perioada septembrie-noiembrie 2020 ( peste 3500 de decese ce nu au fost raportate), într-o vreme în care existau numeroase voci ce afirmau că și datele comunicate oficial, la acea vreme, erau umflate și că pandemia nu există, de fapt.
În actualele condiții (refuz de vaccinare, relaxare aproape totală a restricțiilor și agresivitatea variantei Delta ) este de așteptat ca toamna 2021 să aducă România, încă o dată, aproape de colapsul sanitar (suprasolicitare a spitalelor, cu un număr mare de cazuri grave). De data asta, însă, cel mai probabil, scapă cine poate.