Vaccinare (anti-covid-19) Europa: România coboară în statistici, în ciuda campaniilor de succes. Care sunt cauzele

În ultimele săptămâni campania de vaccinare (anti-covid 19) din România a cunoscut o scădere abrubtă a numărului de persoane ce aleg să se vaccineze (prima doză). Numărul relativ ridicat ( aproximativ 80.000-100.000 de persoane zilnic) se datorează, încă, în mare măsură, celor ce efectuează a doua doză de vaccin. Numărul celor ce efectuează prima doză este de aproximativ o treime din totalul zilnic.

Hartă vaccinare Europa (detalii aici)

Cele mai recente date (29 mai 2021) de la nivelul ECDC ( European Centre for Disease Prevention and Control- Centrul European pentru Prevenirea și Cotrolul Bolilor) releva faptul că la nivelul UE (și al statelor asociate) un număr 231.079.163 de persoane au fost vaccinate ant-covid ( până în data de 29 mai) dintr-un total al populației de aproximativ 448 de milioane ( n.m. nu este luată în calcul Marea Britanie, aproximativ 70 de milioane locuitori, UK părăsind UE, prin Brexit-ul din 2020).

În momentul de față, 43.5 % din populația de peste 18 ani a UE este vaccinată ( măcar o singura doză) împotriva COVID-19. Doar 19,5% din populația de peste 18 ani a Europei este vaccinată cu schema completă ( ambele doze).

România cu cele aproximativ 4,3 milioane de persoane vaccinate (date aferente zilei de 29 mai) are un procent de 26,4% din populatie vaccinată cu cel puțin o doză, în vreme ce procentul pentru vaccinarea completă este de 20,8%, peste media europeană. Din păcate, România stă prost la capitolul vaccinare cu măcar o singura doză de vaccin, iar asta se datoreaza faptului că în ultimele săptămâni a scăzut numarul celor care se vaccinează cu prima doză, în general fiind vorba exclusiv de populația urbană. În mediul rural situația fiind de-a dreptul dezastruoasă, în multe zone ale țării procenul celor vaccinați fiind apropiat de zero (în mediul rural).

Ungaria cu 61%, Finlanda cu 53%, Germania cu 48,2% sau Olanda cu 44% din populație vaccinată, cu măcar o doză de vaccin, stau cel mai bine, din această perspectivă (n.m.- și Marea Britanie, cu aproximativ 50% din populatie vaccinată ,cu măcar o doză de vaccin, stă bine, dar nu apare în statisticile UE).

Maratonul vaccinării București (29-31 mai 2021)

Ultimele campanii de vaccinare organizate la nivel național (România) au fost doar parțial de succes. Spre exemplu “Maratonul vaccinarii” organizat la București este considerat un succes, de către autoritați, ce au și anunțat că, în București, s-a trecut de o rată de 50% a persoanelor vaccinate.

Record la Maratonul Vaccinării București: 23.291 persoane vaccinate! Se poate! peste 1.300 de medici, rezidenți, asistenți medicali și studenți; două locații: Sala Palatului (12.784 persoane vaccinate cu Pfizer și 1.528 cu Johnson&Johnson) și Biblioteca Națională (8.125 persoane vaccinate cu Pfizer și 854 cu Johnson & Johnson);

50 de fluxuri de vaccinare;

Vaccin – Comirnaty produs de Pfizer, fiind autorizat pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani și Janssen produs de Johnson & Johnson, fiind autorizat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

Posatere Ro Vaccinare / faccebook

În ciuda acestor declarații, în mediul rural, există încă o extrem de mare reticență fată de vaccin, ceea ce face ca România, procentual să coboare din ce în ce mai mult în statisticile vaccinării europene.

În plus, România, cu o populație de peste 19 milioane de locuitori, după cum apare în statisticile oficiale, esteevident că nu beneficiază de o populație la fel de numeroasă pe teritoriul țării, cel puțin 4-5 milioane de oameni fiind, de fapt, în afara granițelor țării, fapt ce va afecta procentual și statisticile finale ale vaccinari,i din România. De altfel și totalul de 5 milioane de persoane vaccinate, până la data de 1 iunie, a fost ratat, ca obiectiv, de autorități, ce totuși anunță că întreaga campanie este, până acum, una de succes, în ciuda acestor nerealizări.

Coadă vaccinare “Dâmbovița Mall”- Târgoviste (mai 2021)

O altă cauză, chiar dacă de multe ori ignorată, este campania /campaniile agresive anti-vaccin, desfășurate în special în spatiul on-line. Campanii din care nu lipsesc inclusiv statistici, mai mult sau mai puțin adevărate, în ceea ce privește efciența vaccinului sau chiar periculozitatea acestuia Se spune că, de fapt, chiar vaccinul ucide sau că acesta are efect si asupra celor nevaccinati, ce intră în contact cu persoanele vaccinate, făcând rău și celor nevaccinați, ceea ce, evident, este mai mult decât o informație falsă ce nu are la bază niciun argument logic sau factual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *