Depozitul de deșeuri de la Titu (județul Dâmbovița) a fost, din nou, subiect de presă și de controversă, în data de 19 iulie 2023. Asta după ce, în debutul lunii iulie 2023 (click mai jos pe link – Valahia Media- pentru detalii), în urma unui incendiu, depozitul de deșeuri de la Titu ajunsese chiar subiect de presă la nivel național.
Senatorul dâmbovițean Dragoș Popescu spune că, la depozitul Titu (n.m.- unul dintre cele doar două depozite conforme din Dâmbovița, alături de cel de la Aninoasa, pentru depozitarea de deșeuri) este, practic, ilegal, în momentul de față, a se depozita ceva. Asta pentru că activitatea de depozitare ar fi trebuit suspendată, de facto, nu doar în acte, așa cum afirmă și Garda de Mediu Dâmbovița că se întâmplă (click, mai jos, pentru detalii).
Practic, la Titu nu ar trebui să mai fie depozitate deșeuri în acest moment, dar acest lucru nu se întâmplă. Activitatea curgând în mod normal, iar firme precum Supercom ( ce colectează din tot județul Dâmbovița) sau IGO Găești ( societate ce asigură serviciile de salubrizare la Găești) continuă să facă acest lucru. Totul fiind probat și cu un material video (mai multe, de fapt) din data de 19 iulie 2023.
Sursa video: Dragoș Popescu/ Facebook
Foto: Mașină cu nr. B 30 YGO este oprită, pentru control, înainte de intrarea în depozitul de deșeuri de la Titu (19 iulie 2023)
Acțiunea de verificare, din data de 19 iulie 2023, ce a fost organizată în urma unei sesizări, a beneficiat de suportul Poliției Locale Titu (din subordinea Primăriei Titu) dar și a polițiștilor de la Poliția Orașului Titu ( ce aparține de IPJ Dâmbovița, deci Ministerul de Interne).
Foto: Depozitul de deșeuri Titu (19 iulie 2023); Există activitate (mașini cu gunoi intră in incinta depozitului, iar în depozit se lucrează la nivelarea/ tasarea noilor cantitați de deșeuri deversate în depozit)
Din păcate doar pentru că nu se putea proceda altfel, se pare. În sensul în care, depozitarea de deșeuri, la Titu, este ilegală în momentul de față, dar, de fapt, aceasta continuă nestingherită, chiar și după cele sesizate în data de 19 iulie. Până în acest moment (20 iulie 2023) nu există nicio comunicare oficială, cu privire la cele sesizate (eventual) de către polițiști, în data de 19 iulie, la depozitul de deșeuri de la Titu. IPJ Dâmbovița nu a oferit un punct de vedere, momentan, legat de acest subiect.
Foto: Mașină Supercom, “trasă pe dreapta”, după ce s-a aflat că se face control la intrarea în depozitul de deșeuri de la Titu (imagine surprinsă în vecinătatea depozitului Titu, în data de 19 iulie 2023)
Așa după cum sesiza și senatorul Dragoș Popescu (în postarea de facebook amintită anterior), practic, banii dâmbovițenilor, proveniți din taxa de habitat ( achitată către ADI Managementul Deșeurilor Dâmbovița) se duc nejustificat către buzunarele unora sau altora, fără ca nimeni să miște un deget, pentru corectarea unor asa numite ilegalități (n.m.– pentru amănunte despre taxa de habitat, 35 de lei/gospodărie/lunar, în 2023, și despre cum aceasta a evoluat, în Dâmbovița, click pe link-ul de mai jos- articol Valahia Media din decembrie 2021)
Desigur că nu lipsit de importanță, probabil, este și faptul că, spre exemplu, una din instituțiile cu atribuții de control și sancționare, în acest caz, în speță Garda de Mediu Dâmbovița este condusă de Vlad Drugă, nimeni altul decât fiul patronului/administratorului IGO Găești, Mihail Drugă, acesta din urmă fiind, în același timp, și consilier județean PNL.
Foto: Vlad Drugă ( primul din stânga), martie 2023; Sursa foto: Garda de Mediu Dâmbovița/ facebook
Cu alte cuvinte, în teorie, instituția condusă de Vlad Drugă, ar trebui să interzică inclusiv firmei tatălui, Mihail Drugă (n.m.- IGO Găești), să mai folosească depozitul de gunoi de la Titu (singura variantă viabilă pentru funcționare a firmei, ce asta face, adică salubrizare, colectare și depozitare de deșeuri).
Foto 1 Mașină Supercom (19 iulie 2023); Foto 2: Mașină IGO Găești
Pe de altă parte, pentru corectitudine, niciodată, nici Garda de Mediu Dâmbovița, nici ADI Deșeuri Dâmbovița, nici CJ Dâmbovița, adică instituții sau asociații ce au legătură directă cu ce se întâmplă la depozitul de gunoi de la Titu, nu au făcut public faptul că este ilegală depozitarea de deșeuri la Titu (în 2023), sau dacă acest lucru este adevărat (n.m.– se pare că este). Din partea Supercom (firma ce colectează deșeurile din Dâmbovița) sau Eurogas Prescom (firma ce, încă, gestionează cele două depozite conforme din Dâmbovița, cele de la Titu și Aninoasa) cel mai probabil că nimeni, vreodată, nu face astfel de comunicări, ce ar afecta grav activitatea și chiar existența acestor entități private.
Când însă nici autoritațile statului nu mai comunică nimic, se poate spune că cineva, dacă nu chiar toată lumea, încearcă să…“pună batista pe țambal”.
2 Replies to “Un senator acuză! Depozitul de deșeuri de la Titu, între nepăsare instituțională și ilegalități evidente”