În general, dacă amesteci jumătăți de adevăr cu emoții de “guguștiuc”, ușor impresionabil, rezultatul poate să fie chiar spectaculos.
O minciună, în fapt, drapată cu realități nesemnificative, dar sclipitoare prin potențialul pe care îl reprezintă, este înghițită pe nemestecate, de către cei mai mulți. Nu, nu este vina “guguștiucilor”, pentru că într-o țară ca România orice veste bună este digerată înainte de a fi “gustată”. Până la urmă, avem atât de puține motive de bucurie încât chiar și aparența binelui ne dă gramul de speranță pe care nu credeam a îl mai găsi vreodată.
Un Mall, două firme sau nu?
Pe scurt. În România, în 2017, conceptul de „50 de magazine într-unul singur”, Mall-ul în varianta capitalistă, numără în prezent, puțin peste 60 de entități. În general conceptul de supermagazin de tip Mall a fost implementat în orașe cu potențial economic, mai mereu acolo unde populația depășește 100.000 de locuitori, cel mai adesea la o populație potențială de minim 300.000 de locuitori (incluzând și localitățile învecinate). Așadar, însăși prezența Mall-ului constituie, măcar aparent, un indicator demn de luat în seamă, atunci când este analizat nivelul economic zonal. Un nivel economic, dacă nu ridicat, măcar cu un potential de creștere semnificativ. Indicatorul este oarecum viabil, ținând cont că acest tip de construcție nu suferă de tarele unui sistem centralizat, ci se bazează doar pe argumentul financiar. Dacă nu sunt bani de cheltuit, investitorii (n.m. privații adică) nu vor risca capitalul într-o zonă fără perspective. La Târgoviște, oraș cu aproximativ 70.000 de locuitori, în 2017, (recensământul umflat din 2011 a arătat un total de aproximativ 79.000 de locuitori) administrația județeană (Dâmbovița) anunță triumfalist demararea procedurilor preliminare pentru construcția unui Mall. De fapt, conform unui anunț official al CJ Dâmbovița:
“Referitor la licitația publică lansată de Consiliul Județean Dâmbovița în vederea constituirii dreptului de superficie asupra unui teren situat în municipiul Târgoviște, bulevardul Regele Carol I, nr. 51, astăzi, 7 noiembrie 2017, a fost încheiată procedura specifică de constituire a dreptului de superficie…Comisia de evaluare a declarat câștigătoare oferta P.K. GRIZZLY S.R.L. cu o sumă anuală de plată de 477.866 lei, suma adjudecată fiind mai mare cu aproximativ 26% față de prețul de pornire al licitației, în valoare de 355.200 lei.”
Comunicat de presă CJ Dâmbovița,07.11.2017
Terenul cu pricina a intrat în posesia CJD în anul 2010, moment de la care, pe o suprafață de aproximativ 7 ha (n.m. din totalul de 32 de ha, intrate în posesia CJD, prin cedarea terenului de către Min. Apărării) s-a anunțat intenția de a construi un Mall. Evident, intenția era ca totul să se facă pe banii unui investitor privat, un fond de investiții. Până în 2017 nimic. Anul acesta a fost anunțată intenția celor de la Prime Kapital Devlopement SRL de a construi un Mall. De reținut acest nume, pentru că fără anunțul de intenție și acum terenul ar fi fost tot în aceiași situație.
Drept de superficie = dreptul de proprietate al unei persoane, numită superficiar, privitor la construcțiile, plantațiile sau alte lucrări ce se află pe un teren proprietatea altuia, teren asupra căruia superficiarul are un drept de folosință, accesoriu dreptului de proprietate asupra construcțiilor, plantațiilor, etc.
Definiție drept de superficie, DEX
Așadar, P.K. GRIZZLY S.R.L. câștigă dreptul de superficie, angajându-se să plătească aproximativ 500.000 de lei anual, către CJD, în același timp exploatând eventualul Mall (n.m. chirii,vânzării de spații comerciale,etc) după bunul plac. Lucrurile devin interesante abia acum. La prima licitație, pentru dreptul de superficie, a fost prezent doar licitatorul PRIME KAPITAL DEVELOPMENT SRL, firmă înființată în 2007, cu adresa sediului social, ATENȚIE!, Calea Floreasca 169A C, Sector 1, București (chiar vizavi de Mall Promenada, construit de austriecii de la Strabag, cu aproximativ 300 milioane de euro).
Foto: Mall Promenada, Calea Floreasca, sector 1 București
Cum o licitație poate fi valabilă, și legală, dacă sunt minim doi licitatori această licitație nu a fost valabilă. La a doua licitație, cu mai mulți licitatori, dreptul de superficie este câștigat de , P.K. GRIZZLY S.R.L, societate înființată în 2017, cu sediul social, iarăși ATENȚIE!, Calea Floreasca 169A C, Sector 1, București. Cu alte cuvinte, dreptul de superficie este câștigat de o firmă înființată de curând, cu aceiași adresă cu a primului licitator (n.m. singurul de fapt, cel mai probabil) și cu o sumă anuală de plată pentru dreptul de superficie mai mare decât cea stabilită inițial, cel mai probabil pentru a nu da naștere unor suspiciuni, că totul e cu dedicație.
Suspiciuni sunt, cel puțin pentru noi.
Un amănunt: P.K. GRIZZLY S.R.L , firmă înființată în 2017, își mărește capitalul social la suma de 50.000 de lei prin asocierea cu PKM HOLDINGS S.A.R.L, firmă înregistrată în Luxemburg (aici) Prin aportul la majorarea de capital social PKM HOLDINGS S.A.R.L deține acum 99,99 % din acțiunile firmei . P.K. GRIZZLY S.R.L funcționând doar ca interfață, cu numele. Nimic ilegal. Numai că să ne aducem aminte de firma ce are ca sediu social aceiași adresă cu cei de la Grizzly: PRIME KAPITAL DEVELOPMENT SRL. Trecând peste suspiciunea, perfect justificată, că de fapt vorbim de aceiași investitori, Prime Kapital nu prea face parte dintre exemplele de succes. Firma, înființată în 2007, (detalii aici) merge pe minus. În acte având declarat “minus”, începând din 2010. Pentru 2016 suma fiind de aproximativ 1 milion de dolari americani, pe minus, în actele contabile. În aceste condiții, pentru a intra într-o nouă afacere, cu credibilitate, adevărat fără backgound dar și fără suspiciuni, nu este mai bine să înființezi o firmă nou – nouță, căreia să-i spui Grizzly, de exemplu ( este doar o alegere întâmplătoare)? Ba bine că nu.
Concluzionând: Un Mall, așteptat cu aplauze de destul de mulți, este anunțat că va fi construit la Târgoviște. Deocamdată, nimeni nu știe când va fi gata și dacă se va construi vreodată. Ar fi primul Mall construit întro-o locație ce nu respectă standardele minime de populație, acceptate de dezvolatorii acestui tip de construcții, în România. Dreptul de superficie este câștigat de o firmă abia înființată, existând suspiciuni că, de fapt, în spate ar fi o altă firmă, ce nu avea un background tocmai strălucit. Să vă mai spunem că un alt Mall era anunțat că va fi gata în 2009 (detalii aici) și că dezvoltatorii anunțau că au demarat construcția în mai 2008. Au rămas cu anunțul. Nu s-a săpat nici măcar o groapă.