Turism, natație și un complex… de împrejurări

 Când nimeni nu întreabă, adevărul aparține exclusiv doar celor ce  rostesc (doar) minciuna sau, după caz, jumătățile de adevăr, ce au, evident, doar valoarea minciunii. Una nespusă, foarte adevărat, dar, în aceiași timp, nu mai puțin nocivă.

  Una dintre cele mai importante investiții realizate în Municipiul Târgoviște, în ultimele două decenii, o reprezintă Complexul Turistic de Natație. Peste 88 de milioane de lei investiți.(detalii aici).

Să spunem, folosind doar o convenție de moment (și pentru a lucra cu sume rotunde), că jumătate din bani au fost alocați din fonduri europene, iar jumătate din fondurile beneficiarului (Primăria Municipiului Târgoviște) – în total, să zicem, vreo 10 milioane de dolari USD de la bugetul local (împrumut) și alți 10  milioane de dolari bani europeni. Scopurile proiectului (cele pentru care a fost aprobat, nu vorbim de scopurile complementare, avute în vedere de beneficiar) au fost (și sunt încă):

1.Creşterea numărului de turiști (în Târgoviște)

2.Creşterea numărului de înnoptări (unități de cazare Târgoviște)

3.Număr de locuri de muncă nou create/menținute la finalul implementării proiectului( în Târgoviște)

 

 Cel puțin așa scrie în acte. Nu numără nimeni, evident, iar țintele pot fi îndeplinite și chiar depășite fie din pix, fie datorită altor factori, pentru că este imposibil a lega direct de o construcție creșterea numărului de turiști dintr-o localitate. Așa că, obiectivele proiectului nu au cum să nu fie îndeplinite, dacă nu se întâmplă un cataclism devastator, ce să pună la pâmânt întreaga infrastructură (creșterea numărului de angajați se face și dacă vorbim de un angajat în plus față de momentul de dinaintea implementării, așa că nu este o problemă).

foto 1: Bazin interior (sursa-facebook complex turistic de natatie)

Implementat, nu fără probleme, proiectul (considerat, inițial, de către adversari politici, o nebunie păguboasă a primarului de la acea vreme, Gabriel Boriga, din perspectiva costurilor suportate de administrația locală –10 milioane de dolari USD, după cum am amintit) a fost combătut și apoi ridicat în slăvi, în funcție de cum a bătut vântul schimbării, prin administrația locală, în sensul că adversarii lui cei mai vehemenți au devenit, pe măsură ce au ajuns la butoanele financiare ale proiectului, cei mai aprigi apărători ai lui. Dintr-un anumit punct de vedere, pentru a fi corecți în informare, un merit au toți cei trei primari ce s-au perindat, în perioada de implementare a proiectului, pe la șefia Primăriei Târgoviște (Gabriel Boriga-inițiatorul proiectului, Ciprian Prisăcaru – interimar pentru o scurtă perioadă și actualul edil șef, Cristian Stan). Meritul este acela că au dus la capăt proiectul. Cu ce cost? Aici s-ar putea să fie câteva probleme.

Problemele, să zicem depășite, din perioada de implementare, riscă să revină de actualitate însă. În ciuda faptului că proiectul este spectaculos, prin comparație cu lipsa unor investiții similare, în special în jumătatea sudică a țării, și că poate oferi, momentan, un monopol administrației târgoviștene (pe zona de organizare competiții sportive, în bazinul olimpic  de natație, acoperit) realitatea financiară, dicolo de benefiiciile certe (atractivitate crescută pentru oraș și creștere a standardelor generale de calitate a vieții) așa cum sunt ele calculate acum, ridică, măcar câteva semne de întrebare.

La solicitarea Valahia Media (legea 544/2001),Ciprian Prisăcaru, proaspăt desemnat în funcția de director al Complexului de Natație de la Târgoviște (iulie 2018), a răspuns la o întrebare legată de fondurile alocate de instituție, pentru ceea ce generic am numit promovare și publicitate.

Foto: 2-3

Răspuns pag. 1-2, cheltuieli reclamă și publicitate 01.01.2017-20.08.2018 (total subliniat roșu).

Am exclus din fotografie beneficiarii

Cu precizarea că aceste cheltuieli reprezintă sume plătite, de către Complexul de Natație, după finalizarea proiectului (darea în folosință), unul dintre amănuntele importante este că acestea însumează aproximativ 90.000 de lei (anii 2017 și 2018). Alăturat am prezentat câteva sume (contracte) de publicitate, renunțând la prezentarea instituțiilor media beneficiare (n.m. sau persoane fizice autorizate) nu pentru că, așa cum s-a precizat în răspunsul oferit Valahia Media, nu am avea voie să folosim date ce au caracter personal (solicitarea în sine este pentru date de interes public, deci și răspunsul cu ceea ce el conține) ci pentru că nu este relevant, decât într-o prea mică măsură.  Foto 3-4: Contracte și modul de atribuire a acestora (am exclus beneficiarii din fotografiile documentelor)

La un buget ce anual (2017, de exemplu, an întreg)  a fost de aproximativ 4 milioane de lei (date publice, imagini mai jos, foto 5-6, sursa Min.Finanțe)- clik aici pentru imagine.

 

suma de aprox. 90.000 de lei (pentru 1 an și jumătate), alocată promovării, poate părea derizorie. Nu suma contează cel mai mult, ci modul de alocare. Contractele mari, de obicei, sunt obținute prin încredințare directă, foto. 3-4, (televiziuni locale). În total 20 de entități media (în special din mediul on line) sunt parte la aceste alocări. Entitățile amintite anterior ( analizate de către Valahia Media) având în general același spațiu de audiență (județul Dâmbovița sau doar orașul Târgoviște) deci, în principiu, făcând toate același lucru adresabilitatea fiind comună, dar plata făcându-se către mai multe entități. În aceste condiții, fără a emite concluzii lăsăm cititorului plăcerea de a analiza care este logica alocării banilor de publicitate, în această speță.

Atenție! Vorbim de fonduri publice. Asta pentru că Direcția Complex Turistic de Natație de la Târgoviște este finanțată din bani publici, bugetul fiind integral asigurat de către Primăria Târgoviște, prin votul CLM Târgoviște.

Foto 7: Complex Natație Târgoviște (2015), Sursa: adevărul.ro

Încasările ( bilete, abonamente, sponsorizări, închirieri de spații, etc.), pe care le are Complexul, fiind transferate către bugetul administrației locale, doar că, după cum s-a întâmplat până acum, acestea nu au fost suficiente, pentru ca să acopere măcar cheltuielile de funcționare. Deci, o afacere pe minus, cum s-ar spune. Afirmația este susținută chiar de declarația actualului primar al municipiului Târgoviște, Cristian Stan, ce, la aniversarea a doi ani de la darea în folosință a Complexului (august 2018), a afirmat că

… în numai doi ani de activitate s-au înregistrat 162.884 vizitatori, încasări în valoare de 2.816.031 lei… (8 aug 2018, declarație Cristian Stan)

Nu avem motive să nu îl credem Numai că, după cum am arătat, doar în 2017 bugetul de cheltuieli pentru funcționare, a Complexului de natație de la Târgoviște, a fost de peste 4 milioane de lei. Evident că nu poate funcționa la infinit o astfel de strategie de marketing. Din această perspectivă, orice cheltuială neesențială, chiar și cei 90.000 de lei alocați publicității, se poate dovedi a fi o mică piatră de moară. Fără investiție în promovare nu se poate spera la creșterea notorietății, vizibilității și, în final, creșterea rentabilității de exploatare ( acoperirea cheltuielilor de investiție nu poate fi adusă în discuție, la modul realist, momentan). Numai că, strategia de până acum (august 2018) se dovedește a nu fi fost tocmai cea câștigătoare (dpdv.  financiar).

Foto 8: Interior bazin olimpic

Chiar și acest calcul ar putea fi ignorat, dacă am vorbi de un buget al localității (Municipiul Târgoviște, beneficiarul proiectului, în cazul de față) ce să poată susține pierderile temporare, pe anumite segmente (cum este și Complexul de Natație) vizând mai degrabă o strategie pe termen lung cu beneficii mai mari în viitor, decât o miză plasată pentruobținerea de beneficii imediate, pe termen scurt. Din păcate, nu este cazul. Primăria Târgoviște funcționează pe minus și datorie, la rândul său. Alăturat vă prezentăm bugetul localității, la rectificarea (28 august 2018) cea mai recentă.

Foto 9: Buget rectificare (august 2018) Municipiul Târgoviște

Cheltuieli de 234 de milioane de lei. Venituri de 169 de milioane de lei. Cred că este relevant (credit angajament de doar 4 milioane de lei, restul fiind împrumuturi, pentru funcționare).

Nu este singurul exemplu de acest fel, dezvoltarea se face pe datorie, de cele mai multe ori, Primăria nu este în risc de incapacitate de plată, deocamdată strategia acesta (îndatorarea) a fost benefică pentru oraș, pentru a reuși cofinanțarea unor proiecte europene.” este răspunsul anticipat ( de Valahia Media) în o eventuală luare de poziție, din partea unor oficiali.

Cred că, totuși, târgoviștenii, în cazul de față, sunt singurii ce pot decide acest lucru, dar înainte de toate poate că ar fi bine să țină cont și de aceste amănunte considerate, de cele mai multe ori, neesențiale.

Oare de ce?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *