Târgoviște, “Zilele Cetății”: Concerte, minim 42.000 de euro, promovare de 5.000 de euro. Cât, pe cine și pentru ce plătește comunitatea locală?

În urmă cu nu foarte multe zile (N.m. – în 26 august 2024) Ministerul de Finanțe prezenta draft-ul unei Ordonanțe de Urgență, una care să asigure, se spune, măsuri de austeritate, mai ales în sectorul bugetar. Scopul declarat este de a aplica măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului bugetar la finalul anului 2024, un deficit anunțat deja a “sări” de 7%.

Foto: Sediu Primăria Târgoviște

Anunțata ordonanță de urgență lovește și în primării, iar asta pentru că, de la momentul intrării în vigoare a ordonanței (dacă se va întâmpla acest lucru), se poate spune “Adio!” organizării de festivaluri, concerte și alte distracții comunitare finanțate din bani publici. 

 „În anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, pot finanța din fonduri publice organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea, numai în situația în care fondurile respective provin din donații și sponsorizări.(….) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sărbătorile publice stabilite prin lege precum și sărbătorile de sfârșit de an.”,

Se arată în draftul ordonanței de urgență (sursa: adevărul.ro)

Cu alte cuvinte, Guvernul Ciolacu arată că se pune stop risipei, uan ce a devenit literă de lege, în special în administrațiile publice, că tot e an electoral și primarii s-au obișnuit să cheltuie fără număr, dar fără a avea banii necesari pentru astfel de cheltuieli, în plan local.

Foto: Panou de afișaj stradal, la Târgoviște (30.08.2024); Cele mai multe dintre afișe prezintă “Zilele Cetății” Târgoviște 2024.

De zis, au zis, dar de făcut?

De făcut, mai așteptăm, că doar mai sunt alegeri (n.m.– în 2024) și nu se cade ca, tocmai acum, să lăsăm garda jos, să se vadă, vorba aia, că “Împăratul e …cam gol!”.

Foto: Afiș de prezentare a evenimentului Zilele Cetății Târgoviște

Unul dintre cele mai clare exemple, în acest sens, este municipiul Târgoviște, unde administrația locală se pregătește de zor pentru evenimentul “Zilele Cetății” Târgoviște, 6-8 septembrie 2024. Dacă ordonanța amintită anterior ar fi intrat în vigoare, teoretic, Zilele Cetății Târgoviște 2024 ar fi trebuit, dacă nu anulate, măcar serios micșorate, ca dimensiune a cheltuirii fondurilor publice, că doar nu din sponsorizări se asigură sutele de mii de euro cheltuite (cel mai probabil) cu evenimentul. Evident că tot din bugetele locale sunt acești bani.

Foto: Teatrul “Tony Bulandra” din Târgoviște (30.08.2024), instituția ce organizează, pentru Primăria Târgoviște, “Zilele Cetății” Târgoviște 2024

Cum, în general, nu numai la Târgoviște, există o mare reticență în a prezenta care sunt cheltuielile reale, la astfel de evenimente, și cum acest lucru a fost solicitat, în cazul Târgoviștei, de către internauți, valahiamedia.ro, vă pune la dispoziție câteva dintre aceste date (sume de bani cheltuite), într-o prezentare deloc exhaustivă, așa după cum am anunțat și în spatiul facebook al paginii:

Promovare, promovare!

Foto: Panouri de afișaj stradal, zona teatrului “Tony Bulandra” din Târgoviște (30.08.2024)

Când vine vorba de promovarea unui eveniment local, în așa numitul spațiu media, orașul Târgoviște, dar și județul Dâmbovița, este campion. Sunt zeci de site-uri, mai bine spus entități media, ce beneficiază de bunăvoința autorităților locale, când vine vorba de reclamă plătită pentru câte un eveniment local. Spre exemplu, “Zilele Cetății Târgoviște”, ediția 2024, sunt promovate de nu mai puțin de 31 de entități media locale. Unele ce au ca obiect principal de activitate cu totul altceva decât “presa”.

Trecând peste acest amănunt, ce poate fi catalogat ca subiectiv, venind dinspre o entitate ce are pretenția a face parte, măcar tangențial, din segmentul media, ar fi de remarcat că nu există niciun criteriu prin care organizatorii au alocat banii de publicitate media, fiind vorba doar de, să le spunem așa, amiciții politico-administrative.

Foto: capturi contracte publicate în SICAP (sistemul electronic de achiziții publice)

Pe de altă parte, sumele, aparent egale pentru toată lumea, nu sunt chiar atât de egale. În vreme ce cei mai puțin norocoși au beneficiat de doar câte 100 de euro, alții, cei cu adevărat “iubiți de zei”, au primit câte 200 de euro, pentru aceiași activitate.

Cel mai mare contract, la acest capitol, al alocării de fonduri (prin achiziție directă, în SICAP) este cel pentru televiziunea locală Columna Tv (n.m.- Columna Film Studio). Instituția a primit, din partea organizatorilor, 1400 de euro, pentru producție și difuzare material informativ al evenimentului, dar și pentru filmarea din dronă a acestuia.

În total, autoritățile publice de la Târgoviște, prin teatrul local “Tony Bulandra”, adică organizatorul de facto al evenimentului, au plătit, pentru “presa” locală de la Târgoviște, puțin peste 5000 de euro (n.m.- cel puțin). Pentru promovarea media a evenimentului “Zilele Cetății” Târgoviște 2024. Cele 31 de entități, ce asigură promovarea locală a evenimentului, fiind site-uri, televiziuni locale, radiouri, dar și SRL-uri, II-uri sau PFA-uri, unele dintre ele cu zero audiență sau chiar cu obiect de activitate diferit de cele ce au legătură cu media,

Cântările sunt cele mai scumpe!

Dincolo de promovare însă, un capitol cu adevărat costisitor, când vine vorba de dat bani din buzunarul comun al bugetului public, este cel al “cântărilor”.

Colaj foto: Captură de imagine, concerte Târgoviște, “Zilele Cetății”, din septembrie 2023

În 2023, spre exemplu, se plăteau, la Târgoviște, peste 40.000 de euro (210.000 de lei) pentru două concerte cu “nume grele” ale industriei de profil, Loredana Groza și Horia Brenciu, artiștii fiind recunoscuți pentru tarifele mari solicitate pentru orice cântare.

Un an mai târziu, adică în 2024, banii alocați pentu concertele de la Zilele Cetății sunt cam 213.000 de lei (42.000 de euro), așa cum apare scris într-un contract stabilit încă din februarie 2024. Totuși, față de 2023, numele grele nu mai fac parte din “play-list-ul” cu concerte, al sărbătorii. Dacă în februarie 2024, organizatorii mizau pe Nicolae Furdui Iancu and Band și pe Dan Bălan, Lora și Provicialii, în lista de vedete de la Zilele Cetății Târgoviște 2024, în august distribuția a fost schimbată.

Foto: Oferta pentru concertele de la Zilele Cetații Târgoviște 2024, prezentată în februarie 2024

Astfel că Nicolae Furdui Iancu and Band a fost înlocuit de Maria Buză și taraful George Pătrașcu (antamati la un preț de doar 22.500 de lei), după cum apare în contractele oficiale, cele întocmite de organizator, Teatrul “Tony Bulandra” din Târgoviște.

De asemenea, capetele de afiș din februarie 2024 (Dan Bălan, Lora și Provincialii) nu mai sunt la fel (în august). Lora și Provincialii, cărora li s-au adăugat Faydee (onorariu de 40.000 de lei) și cei de la Carla`s Dreams fiind acum pe afișul oficial al evenimentului ce are loc în septembrie.

Noua rețetă cuprinde doar onorariul pentru artistul internațional Faydee (cei 40.000 de lei), astfel că nu poate fi sigur dacă bugetul local (cel de 213.000 de lei), stablit în februarie 2024, pentru toate concertele, a rămas același sau a fost modificat (pe plus). Singura certitudine fiind aceea că sigur aceste concerte nu costă mai puțin ca în 2023. Deci, în niciun caz, nu poate fi vorba de austeritate la acest capitol, cu toate că, spre exemplu, la capitolul notorietate ar putea exista ceva discuții.

Plus altele…

Desigur că există multe alte cheltuieli complementare, dar pentru prezentarea lor ar fi necesar un spațiu extrem de amplu. În general, nu doar la Târgoviște, astfel de evenimente reprezintă o sursă sigură (financiar vorbind) pentru ajustarea bugetelor personale, ale celor ce fac parte din organizarea evenimentului. După cum se știe când este vorba de banii publici neexistând vreo drămuire sau limitare impusă sau autoimpusă, ca în cazul unor evenimente similare organizate în privat. Totuși, merită a fi amintite, măcar în treacăt, alte câteva cheltuieli, ce, să zicem așa, sar în ochi. Asta dacă se uită cineva mai cu atenție. Un foc de artificii cu un cost de peste 3000 de euro, antamat de Primăria Târgoviște, prin teatrul “Tony Bulandra”, încă din data de 24 iulie 2024. Cum până în 8 septembrie nu este alt eveniment anunțat, am presupus că și acesta face parte tot dintre cheltuielile pentru Zilele Cetății.

O altă cheltuială pentru Zilele Cetății (cel puțin asa apare menționat în SICAP) este pentru un pachet de produse alimentare (4165 de lei) ce include un Jidvei Grigorescu Roze Demisec Garantie Plastic. O denumire ce, cel mai probabil, face referire la un vin, ambalat la recipient de plastic. Ciudat, nu?

Sau, o alta, un pachet de echipament sportiv de fotbal (8265 de lei), achiziționat de Teatrul “Tony Bulandra” în data de 7 august.

Foarte adevărat nu este precizat unde va fi folosit echipamentul de fotbal, dar, dacă e să ținem cont de tradiția evenimentului “Zilele Cetății” Târgoviștei, unde în fiecare an a fost organizată și o confruntare oficială de fotbal, administrativă să spunem, este posibil ca și această cheltuială să facă parte tot din “rețeta financiară” a Zilelor Cetății Târgoviștei, 2024.

Pentru a nu lungi inutil această înșiruire, ar mai fi de precizat că ar mai fi și alte cheltuieli ce, poate, ar merita a fi amintite, concluzia putând fi, însă , trasă și fără acestea:

Austeritate și limitarea cheltuielilor publice, la Târgoviște, pentru a micșora deficitele naționale, în 2024?

E o glumă, desigur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *