Două dintre cele mai importante obiective realizate la Târgoviște ( cu finanțare locală, împrumuturi bancare realizate de administrație) sunt, cu siguranță, proiectele de reabilitare a centurii municipiului Târgoviște și a stadionului “Eugen Popescu”. Cele două proiecte au suscitat ( sau mai stârnesc încă) numeroase controverse, mai ales din perspectiva faptului că niciunul nu a fost realizat la termen, ci cu întârzieri de ani de zile, față de termenul inițial anunțat (n.m- la proiectul stadionului încă vorbim de un obiectiv în lucru).
2022 pare a fi anul în care cele două proiecte amintite vor fi cu adevărat finalizate ( proiectul de reabilitare a centurii, demarat în 2009-2010, figurează ca finalizat, încă din octombrie 2021, dar pentru lucrări se mai plătește încă).
Cum cele două proiecte nu au beneficiat de finanțări nerambursabile ( fiind realizate de către administrația locală, cu bani împrumutați sau cu ajutor financiar din alte părți, cum ar fi CJ Dâmbovița, în cazul proiectului centurii) Primăria Târgoviște a recurs la unica variantă posibilă, pentru finanțare, respectiv împrumutul bancar. În 2021 ( luna iunie) primăria Târgoviște găsea soluția unui împrumut bancar, în cuantum de aproximativ 10 milioane de euro (de la Eximbank), un împrumut pentru 10 ani, în care valoarea de restituit (cu dobânzi) este de aproximativ 12 milioane de euro (detalii aici- Valahia Media).
Din cei 50 de milioane de lei împrumutați ( cu trageri în anii 2021 și 2022) 20 de milioane erau pentru proiectul de reabilitare a stadionului și 30 de milioane pentru cel de reabilitarea centurii ocolitoare.
În anul 2021, Primăria Târgoviște a luat (din împrumutul bancar, contractat la Eximbank) 7 milioane de lei, pentru proiectul de reabilitare a stadionului, și 23 de milioane pentru cel de reabilitare a centurii (vezi document mai jos).
Din aceasta perspectivă, proiectul de reabilitare a stadionului nu avea nicio șansă a fi finalizat în 2021 (așa cum figura în proiect și în declarațiile oficiale), asta și pentru că proiectul, cel al reconstrucției stadionului “Eugen Popescu”, nu mai beneficia de nicio altă finanțare (în afara celei de la Eximbank, împrumutul bancar adică). Pe de altă parte, cei 23 milioane luați pentru proiectul centurii se pare ca au fost suficienți pentru ca proiectul să fie dus la “bun sfârșit”, vorba vine ( în acest caz au fost și fonduri din alte părți, precum CJ Dâmbovița, pentru finalizarea lucrării. Detalii aici- Valahia Media).
În 2022, însă, pentru proiectul centurii (n.m- finalizat oficial) Primăria va mai lua împrumut, “doar” 1,230 milioane de lei ( pentru plăți restante, probabil), astfel că totalul împrumutat nu va mai fi de 30 de milioane de lei, cum era anunțat inițial, ci de 24,23 milioane de lei. Pe de altă parte, crește valoarea împrumutului luat pentru proiectul de reabilitare de la stadionul “Eugen Popescu”.
Dacă inițial erau prevăzute 20 de milioane de lei, acum, în 2022, suma a crescut la o valoare de 25,77 milioane de lei ( cu peste 1,2 milioane de euro în plus).
Sumele amintite nu reprezintă și totalul sumelor investite, în cele două proiecte. De altfel, în cazul stadionului “Eugen Popescu”, promisiunea este ca proiectul să fie finalizat în vara anului 2022 ( proiectul a demarat în urmă cu aproape 3 ani, în iulie 2019). În altă ordine de idei, nu este nimic ilegal în cele prezentate anterior (EximBank a acordat un împrumut, către primăria Târgoviște. Banca dă 50 milioane de lei și ia înapoi aproximativ 59 de milioane, fără a impune un cuantum pentru fiecare din cele două proiecte, pentru care au fost solicitați banii, aceasta fiind treaba exclusivă a Beneficiarului, în această cauză Primăria Târgoviște).
P:S
Târgoviștenii, dar în special suporterii echipei de fotbal Chindia Târgoviște, așteaptă ca proiectul de reabilitare a stadionului să fie, în sfârși,t realizat, iar cele 18,77 milioane de lei, pe care primăria îi împrumută, în 2022, să fie suficienți pentru acest lucru. Ramâne de văzut însă, pentru că la proiectul de reabilitare a stadionului costurile au fost modificate aproape continuu, de la momentul demarării proiectului (cel inițial nici nu mai este valabil acum). În ceea ce privește costurile, pentru ambele proiecte, după cum se vede, vor fi suportate, încă multă vreme de acum înainte, din bugetele locale, de toți plătitorii de taxe și impozite locale, de la Târgoviște, până la urmă!