Târgoviște: (Foto) Sărbătoarea religioasă a Sf. Nifon sau cum au “confiscat”orașul. Încă o dată!

An de an, mai nou câte două zile, la debut de august, municipiul Târgoviște este confiscat de o sărbătoare. Este vorba de aniversarea Sfântului Ierarh Nifon (n.m.- o sărbătoare creștin ortodoxă, cruce neagră în calendarul crestin ortodox). Nu-i neapărat cel mai rău lucru, dar, asta sigur, nici cel mai normal dintre ele.

Foto: Racla cu moaștele Sf. Nifon ( Târgoviste 11.08.2024); Toate imaginile ce însoțesc acest articol sunt de la sărbătoarea SF. Ierarh Nifon, de la Târgoviște, ce a avut loc în parcul Mitropoliei, situat în centrul orașului.

La Târgoviște, unde se regăsesc și parte din moaștele sfântului creștin Nifon (n.m. fost patriarh al Constantinopolului si al Țării Românești), sărbătoarea a fost transformată, din păcate, într-un fel de festival-defilare al cărui unic scop pare a fi etalarea măreției și puterii, după posibilități, a mai marilor zilei, de la clasa politică și până la cea clericală.

Toate bune și frumoase, până la urmă, libertatea religioasă trebuie să existe. ca și cea de exprimare. Numai că, de multe ori, principiul fundamental, cel ce ar trebui să ghideze orice societate democratică, și anume cel care spune că libertatea cuiva este și trebuie să fie nelimitată, dar doar atâta timp cât nu interferează sau chiar restricționează libertatea celui de lângă tine, este “uitat”.

Să spunem că se poate înțelege că, deși în calendarul ortodox sărbătoarea are dată fixă, 11 august, în fiecare an, la Târgoviște, întotdeauna, sunt două zile de sărbătoare, adică 10-11 august.

Să mai spunem că poate este normal ca zona centrală a orașului să fie închisă circulației (n.m.în principal circulația auto), vreme de multe ore, în intervalul 10-11 august, asta atât timp cât administrațiile, alese de cetățeni, au decis că acest lucru este cel mai bun lucru de făcut pentru târgoviștenii ce i-au votat.

Să mai amintim că poate este normal ca din bugetele publice, adică banii tuturor, conducerile CJ Dâmbovița si Primăriei Târgoviște să contribuie generos la bunul mers al sărbătorii (n.m.câte 100.000 de lei fiecare, în fiecare an), iar asta fără ca oportunitatea și utilitatea cheltuirii acestor fonduri să fie chestionată vreodată. Vorba aceea, “să fie bine, ca să nu fie rău!”

Foto: Alocarea bugetară, de la CJ Dâmbovița, pentru Sărbătorire Sf. ierarh Nifon (august 2024); Sursa foto-cjd.ro

Să mai spunem că, poate, este la fel de normal să cari mii de oameni, cu autobuzele, din toate localitățile județului Dâmbovița, la Târgoviște, uneori și din județele învecinate, pentru a îi aduce să fie toți grămadă, pe călduri caniculare (cel mai adesea), ca să iasă bine și frumos poza sărbătorii.

Ce e drept, nu-i aduce nimeni cu forța, ci… doar cu vorba . Sau ii duce cu vorba? În fine.

Să spunem că toate aste sunt normale, în viziunea majorității (cei care decid, până la urmă), dar ar mai fi un amănunt , unul ce sigur nu e chiar normal.

De ce să tragi / bați clopotele din dotarea Mitropoliei la ora 06:24 și să începi să pui în difuzoare fel de fel de chemări religioase, trezind un oraș întreg (n.m.mi-e teamă că au trezit si chiriașii cimitirelor din oraș, asta că tot mai vin vreo două runde de alegeri si, poate, e nevoie de forțe proaspete…la vot), făcând abstracție că nu chiar toată urbea sărbătorea ceva, și, mai ales, la așa o oră?

Adevărul este că în lumea lor, a celor obișnuiți să aibă mereu dreptate și să fie fără de greșeală, problema asta nici nu există. Logic că nici eventualele scuze, pentru greșeală.

Așa că, vorba cântecului: “Dă-i înainte cu tupeu!Sau a mai recentei sintagme favorite în România:“lasă-o, mă, că merge așa!”

Să sperăm, totusi, că nu merge așa, chiar tot timpul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *