Ce este un parc?
Păi, dacă ar fi să ne ghidăm după definiția de dicționar, un parc ar trebui să fie:
Grădină publică mare sau grădină plantată cu arbori, flori etc. în jurul unei proprietăți mari, amenajată cu alei, peluze etc. Vegetația poate fi combinată cu oglinzi de apă, cu forme de relief (terase, cascade, peșteri etc.)
Foto: Parc nou la Târgoviște (ianuarie 2024); Sursa foto- captură postare facebook (Cristian Daniel Stan)
Evident, vorbim de un cadru natural, mă rog, aproape natural, cu alte cuvinte nu de un parc auto sau un parc industrial, spre exemplu. În tot cazul, mai mereu, un loc unde te aștepți să regăsești, în primul rând, copaci. Cu aceaste amănunte în minte ar trebui să citim și următoarea știre, una ce face audiență, în Dâmbovița, în ultimele ore, o știre ce, aproximativ sub exact aceiași formă peste tot, a invadat internetul:
O zonă de agrement de 10 ha este deschisă de astăzi publicului în Târgoviște, investiție realizată pe bani europeni prin care o locație care devenise groapă de gunoi s-a transformat în cel mai mare parc făcut în orașul nostru dupa 1990!
(…) a fost finalizat un proiect care a presupus amenajarea unui spațiu verde generos, pe aproximativ 90% din suprafața menționată, incluzând zeci de specii de arbori ornamentali, arbuști rășinoși, foioși, plante florale, dar și construirea unor locuri de joacă, a unei fântani arteziene, a unei scene cu gradene, a unui foișor sau amenajarea unor piste pentru biciclete. Totodată, în cadrul clădirii multifuncționale, este realizat și un loc de joacă interior, dotat echipamente de joacă de tip softplay.
(…) Valoarea totală a investiției este de peste 13.000.000 lei, iar finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional regional 2014-2020, Axa 4, Prioritatea de Investiții 4.2.
Sursa: Daniel Cristian Stan (primar Târgoviște)/ facebook
Foarte bine! Ce frumos! Mai ales în poze. Pe teren, dar și în acte (să spunem așa) lucrurile sunt un pic mai…nuanțate. Da, știu, cârcoteală de “doi lei”. Dar, nu-i așa că parcă ar merita să citiți și ce nu găsiți în altă parte? Cu alte cuvinte, câteva amănunte, probate cu documente, ce arată și altă dimensiune a realității, dacă nu cumva chiar o altă realitate?
Presupunând că răspunsul este afirmativ, iată amănuntele:
Aproape de “noaptea minții”
Dacă veți spune cuiva, în lumea civilizată, că vreți să faceți un parc pentru a asigura mai mult spațiu verde, locuitorilor unei comunități, dar mai întâi trebuie să tăiați o pădure, cu siguranță că interlocutorii, după o asemenea exprimare a gândului, vor reacționa printr-o grabnică internare, a celui ce a rostit grozăvia, într-un spațiu medical, pentru tratament imediat.
Foto: Lucrări în martie 2021, la proiectul pentru reconversia și refuncționalizarea terenului din vecinătatea Complexului Turistic de Natație de la Târgoviște (sursa foto- Facebook)
Ei bine, în România, nici nu mai e nevoie să spui așa ceva, pentru că… așa se fac lucrurile, de obicei. La Târgoviște, cel puțin, așa s-a întâmplat. Undeva prin anul 2018, administrația târgovișteană accesa o finanțare europeană pentru reconversia și refuncționalizarea terenului din vecinătatea Complexului Turistic de Natație (vezi mai jos imagine, proiect Regio):
Foto: Proiect Regio (fonduri europene nerambursabile); Sublinierea (roșu) aparține Valahia Media
Proiectul amintit anterior viza refacerea unei zone degradate (n.m.– așa era justificarea, din actele trimise pentru accesarea fondurilor europene) și crearea de spațiu verde suplimentar, la nivelul municipiului reședintă de județ, prin înființarea unui parc, cu multiple dotări și amenajări. Foarte bine și frumos, numai că, ce să vezi, pe terenul cu pricina, unul nicidecum viran, cum fusese declarat, se afla, practic, un parc. Unul abandonat, ce e drept. De fapt, aproape o pădure, oricum un spațiu verde, sălbăticit să spunem.
Așa că, pentru a corespunde cu cele declarate pentru accesarea fondurilor (povestea cu spațiul declarat degradat, vacant și neutilizat, pe care urma să fie înființat parcul cel nou) s-a tăiat pădurea, sau parcul. Cum vrem să-i spunem.
Foto: Copaci tăiați, pe locul unde urma să se construiască noul parc (aprilie 2021)
Sursa foto: Târgoviștea în imagini/ Facebook
Aproape sigur nu a existat un acord al autorităților de mediu, pentru așa ceva. Adică pentru defrișare (după cum se poate vedea și în imagini, mai sus). Dar când e vorba de fonduri europene, pentru creare de spațiu verde, de ce s-ar mai opune autoritățile de mediu din România? E un nonsens, se va spune. În concluzie, momentul a fost depășit, iar lucrurile au mers înainte.
Foto: Demarare lucrări la proiectul privind refuncționalizarea terenului de lângă Complexul de Natație de la Târgoviște (3 Martie 2021). Conferință de presă în teren, a autorităților locale ( Primăria Târgoviște, beneficiar proiect, și CJ Dâmbovița, nicio legătură cu proiectul)
În sensul în care firma ce s-a ocupat de construcția noului parc de la Târgoviște, respectiv Pro Strategy Construcțion SRL, s-a apucat de construit (de prin ianuarie 2021, conform datelor înregistrate în SICAP) pentru suma de 7,8 milioane de lei. Firma amintită este una abonată la contractele cu fonduri europene, pentru proiectele implementate la Târgoviște, de către autoritățile locale. Mai mereu însă în proiecte ce au durată de implementarea a proiectului depășită (detalii aici- articol Valahia Media, despre școala Tudor Vladimirescu și aici- articol Valahia Media, despre Ambulatoriul de la Spitalul Județean din Târgoviște). O speculație de presă și o interpretare tendențioasă, a presei, se va spune. “Este o pură coincidență, se putea întâmpla oricui!”, se va spune, de asemenea. Evident, varianta coincidenței nu poate fi exclusă, dar…
Trecând și peste acest “amănunt nesemnificativ”, cum, cel mai adesea, se încearcă a se induce în percepția publică, când au loc astfel de devoalări a unor realități contondente, trebuie amintit și faptul că, contractul de execuție de lucrări, la proiect, a crescut constant. Spre exemplu (vezi mai jos captură documente SICAP), în iulie 2022 era de 1,5 milioane de euro, iar în august 2023 era de 1,87 milioane de euro. Asta în condițiile în care proiectul ar fi trebuit finalizat până la data de 31.03.2022. Nu a fost. Ghinion! Pentru cine? Asta-i o altă poveste.
Proiectul a fost anunțat a fi finalizat în decembrie 2023 (termenul maxim de finalizare era 31.12.2023). O obligativitate, la astfel de proiecte, cea cu publicarea în presă. O publicare în presa națională (nu gratis, evident, vezi mai jos exemplul):
După și un anunț local (tot în decembrie 2023), administrația locală de la Târgoviște a mai făcut o inaugurare a proiectului, în ianuarie 2024 (mai exact in data de 5 ianuarie 2024), cel amintit și în debutul acestui articol. Cu alte cuvinte, trăgând linie și adunând, să spunem așa:
La Târgoviște a fost dat în folosință un nou parc (10 hectare), unul ce însă nu are, momentan, și copaci. Cei vechi, de pe amplasament, au fost tăiați, prin 2021. Noul parc este la o margine oraș, aproape de o zonă de câmp, iar eventualii localnici, ce ar putea beneficia, teoretic, de binefacerile unui parc modern, vor trebui să parcurgă distanțe mari pentru a ajunge aici și a găsi relaxare. Mai greu va fi în perioadele cu temperaturi ridicate (cam jumătate de an, în ultimul deceniu), când, în noul parc de la Tărgoviște, relaxarea la umbra falnicilor arbori și stropul de liniște, dat de umbra și răcoarea din mijlocul caniculei, vor fi imposibile. După cum spuneam, se va întâmplă peste câteva zeci de ani ,când va crește ce s-a plantat acum. Eventual. Proiectul, vreo 13 milioane de lei, a fost bifat ca o reușită, ca atâtea altele în România. Banii europeni au fost cheltuiți. Avantaje pentru toată lumea, se spune. Ce e drept, avantajele sunt mai mult pentru unii. Cei “aleși” și norocoșii sorții. Dar, nu ne mai încurcăm în amănunte.
Sau…
1 Reply to “Târgoviște: (foto) Cum arată noul parc de la marginea orașului. Fără copaci, fără “clienți”, dar cu costuri depășite și defrișări bifate”