Supercom – Încă 8 ani de colectare a deșeurilor, în Dâmbovița. Colectarea selectivă-Deocamdată doar o promisiune

În data de 2 iulie 2021, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Management Integrat al Deșeurilor în județul Dâmbovița” ( fosta ADI Salubritate Dâmbovița, până în 2017) și SC Supercom SA “au bătut palma” (n.m.semnat actele) pentru un parteneriat de încă 8 ani de zile. Un parteneriat prin care este statuat faptul că cei de la Supercom se vor ocupa, și de acum înainte, de colectarea și transportul deșeurilor municipale și similare, pe cel puțin două fracții – umedă și uscată, provenite din locuințe și din activități comerciale, din industrie și din instituții.

Cu alte cuvinte, tot gunoiul produs de populația județului Dâmbovița (89 de localități) va fi gestionat de cei de la Supercom, de la momentul preluării și până la cel al depozitării la groapa de gunoi.

Supercom la Târgoviste- 2011 (pubele ecologice?)

În ceea ce privește gunoiul de la groapa de gunoi ( 2 gropi autorizate în Dâmbovița, la Titu si Aninoasa) povestea este, deocamdată, extrem de încâlcită, operatorul gropilor de gunoi, Eurogaz Prescom, fiind într-un război pe viață și pe moarte cu autoritățile din Dâmbovița, un război în care la mijloc sunt multe milioane de euro- (detalii aici – Valahia Media).

Contractul, semnat în data de 2 iulie 2021, este, la rândul său, unul controversat, acesta fiind contestat la CNSC ( de către asocierea SC. RER Sud SA-REBU SA, adică cei care i-au concurat pe cei de Supercom pentru contractul, initial de 373.704.222 RON , fără TVA, pe care în punea la bătaie ADI „Management Integrat al Deșeurilor în județul Dâmbovița”) . După multe luni de șicane, în luna mai 2021, Curtea de Apel Ploiești, le dădea, celor de la Supercom, dreptate și lasa cale liberă semnării contractului dintre județul Dâmbovița și Supercom, un contract de 297.016.750,48 lei, fără TVA , până la urmă ( o valoare de 46 de milioane de lei urmând a fi plătită anual, catre Supercăm, pentru prestarea serviciilor de salubritate din Dâmbovița).

Demarare campanie colectare selectivă Dâmbovița (2019)- A fost doar anunțul, nu s-a întâmplat niciodată
Ilie Ciuclea (Masoneria din România)

Cei de la Supercom, firmă deținută de “lordul gunoaielor”, Ilie Ciuclea, cum a fost supranumit de presă patronul celor de la Supercom, nu au fost deloc feriți de scandaluri, iar contractele câștigate în țară au fost mai mereu suspectate de neconformități (n.m.este doar un eufemism).

De altfel și în Dâmbovița, unde Supercom operează din 2010, s-a intenționat sistarea contractului dintre ADI Salubritate și Supercom, încă din 2017, dar, până la urmă, părțile au ajuns la o înțelegere, se pare. Noul contract, din data de 2 iulie 2021, vorbește de un pas înainte în ceea ce privește gestionarea problemei gunoiului menajer, în sensul în care se promite că, începând cu 1 ianuarie 2022 se va proceda, în sfârșit, la colectare selectivă a gunoiului menajer, dar, în ciuda promisiunilor (și în 2019 era anunțat, în Dâmbovița, demararea procesului de colectare selectivă), programul rămâne la stadiul de promisiune și rugăminți.

Colectare selectivă Germania
Germania
Colectare selectivă”- România

Într-o luare de poziție publică, actualul președinte al CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan ( cel care a semnat și contractul cu cei de la Supercom din calitatea de președinte al ADI „Management Integrat al Deșeurilor în județul Dâmbovița” ) a anunțat și că Dâmbovița ar putea deveni ca Germania sau măcar asemănător:

Corneliu Ștefan-2 iulie 2021

“Din prima zi a anului viitor, în județul Dâmbovița, se va trece la colectarea separată și transportul separat al deșeurilor provenite din locuințe și din activități comerciale, din industrie și din instituții.

?

Contractul, semnat pentru o perioadă de 8 ani, are o valoare de 297.016.750,48 lei, fără TVA.

✅

Astfel, datorită acestui contract, până la 1 IANUARIE 2022, în județ vor fi distribuite, GRATUIT:

Imagine cu un caracter iliustrativ pentru colectarea selectivă din Germania
➡️

156.227 pubele;

➡️

5.241 containere;

➡️

recipienți metalici;

➡️

saci rezistenți.

✅

De asemenea, se vor folosi peste

1️⃣
2️⃣
0️⃣

de utilaje pentru asigurarea colectării selective a deșeurilor și transportul separat al acestora, dotate cu sisteme de monitorizare și cântărire.

✅

Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban și rural, zona de blocuri, să fie dotate cu recipienți pe culori:

?

galben pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal;

?

albastru pentru deșeurile de hârtie.

?

sticla se va precolecta în recipienți de tip clopot.

⬛

în eurocontainerele negre, se vor depozita deșeurile menajere, fracția umedă.

?

Pentru zona de case, atât în mediul urban, cât și în cel rural, fiecare gospodărie va primi:

➡️

o pubelă de 120 l pentru deșeurile din plastic/metal;

➡️

câte un sac de 120 l pentru hârtie/carton.

?

Deșeurile reciclabile vor fi preluate, individual, din „poartă în poartă”, cu o frecvență de colectare de două ori pe lună.

?

Restul deșeurilor vor fi ridicate în zona de blocuri, mediul urban, zilnic, iar în mediul rural, o dată pe săptămână.

?

Colectarea selectivă a deșeurilor devine de astăzi un efort comun, al tuturor dâmbovițenilor.

?

Pe această cale, adresez o rugăminte tuturor cetățenilor să ne sprijine în efortul comun de atingere a țintelor de reciclare, care nu pot fi îndeplinite decât printr-o colectare selectivă la sursă. Aceasta presupune să depozităm deșeurile pe fracții distincte, conform destinației recipienților, nu în amestec.

✅

Sunt convins că, prin colectarea selectivă a deșeurilor, răspundem așteptărilor tuturor dâmbovițenilor. Am creat infrastructura necesară colectării selective; acum, depinde doar de noi să o folosim așa cum trebuie.

Groapă de gunoi România

Spune, într-o postare explicită, pe pagina personală de facebook, Corneliu Ștefan. Desigur că postarea și anunțul se bucură de prezumția de bună intenție, numai că experiențele anterioare arată, și în Dâmbovița, că de la intenții și până la concretizarea acestora este cale lungă. După cum am amintit, colectarea selectivă a gunoiului, în Dâmbovița, a început încă din 2019, dar doar la nivele de declarații. În fapt, nu s-a întâmplat mai nimic între 2019 și 2021.

Dâmbovițenii nici măcar nu știu că acest lucru( n.m. colectarea selectivă a gunoiului) reprezintă o obligație, asumată a fi îndeplinită de România. Cel mai probabil nici nu vor ști, atâta timp cât pentru necorectarea vechilor obiceiuri (aruncatul gunoiului nesortat) nu va implicată și sancțiunea. O sancțiune de care însă autoritățile se tem ca “dracul de tămâie”, din simplul motiv că o astfel de atitudine și abordare, nu aduce voturi. Ba din contră, s-ar putea spune. ( Va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *