Într-o conferință de presă, ce a avut loc în incinta Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște (SJUT), conducerea CJ Dâmbovița ( institituția sub a cărei autoritate funcționează SJUT) a anunțat că 10 medici noi vor face parte din structura unității medicale târgoviștene, aceștia, majoritatea tineri, fiind angajați de curând. Vestea, una de apreciat dar totuși fără “greutatea” necesară pentru a determina organizarea unei conferințe de presă speciale ( mai ales că nu era organizată de SJUT, ci de altă instituție), a fost alăturată unei alteia, ceva mai interesantă:
“Ne-am gândit să lansăm o dezbatere publică cu privire la oportunitatea demolării clădirii (n.m.- clădirilor, mai degrabă) ce au alcătuit în trecut fosta secție de boli infecțioase a SJUT. De asemenea , tot în dezbatere publică, ne-am gândit să lansăm întrebarea :Este oportun sau nu să construim un spital de pediatrie, în locul în care a fost fosta secție de boli infecțioase.
Acesta a fost mesajul principal al conferinței de presă amintite. Unul în care altele au fost cuvintele folosite, dar, în esență, aceasta a fost ideea ( despre stadiul lucrărilor de investiții , derulate de la SJUT, amintit și în conferința de presă, cu o altă ocazie, subiectul nefiind, momentan, unul important, de fapt doar aceiași “placă”, rulată parcă la un patefon cu un singur disc, unul ce merge doar pe repeat, de aproape 2 ani).
Corneliu Ștefan, adică președintele CJ Dâmbovița, ne spune, în conferința de presă amintită, cum că, fosta “secție de infecțioase” a SJUT, “a ajuns o ruină, o clădire insalubră, gradul seismic 3. Această clădire nu se mai pretează pentru a fi refăcută . Vrem să o dărâmăm. Vrem să constuim un spital de pediatrie, cu fonduri europene, aproximativ 20 de milioane de euro, pe o suprafață de 4000 de mp și o parcare supraetajată de 100 de locuri și un spital de 70 de paturi, plus ambulatoriu.“
Toate bune și frumoase. Subiectul fiind extrem de sensibil, dat fiind că este vorba despre o investiție de care ar putea beneficia copii, în primul rând (spital regional de pediarie, cum sună, destul de pompos, titulatura proiectului, așa zis lansat în dezbatere publică). “Așa zis dezbatere publică” pentru că nu va veni nimeni să vă întrebe dacă sunteți de acord sau nu, nu este contabilizat nicăieri, nici măcar virtual, un eventual vot, în acest sens. Nu în mod oficial, oricum.
În altă ordine de idei, deși poate părea extrem de ușor de luat o decizie (dat fiind amplasamentul și situația acestuia din momentul de față, vezi foto articol) ar trebui ținut cont de câteva amănunte. Spațiul fostei secții de infecțioase a SJUT a fost lăsat deliberat în paragină, de proprietar (CJ Dâmbovița, începând din 2010 , de când spitalul din Târgoviște a fost dat, din administrarea Ministerului Sănătății, către CJ Dâmbovița). Toată lumea a promis reabilitare, în acest loc, dar, în realitate, nu s-a făcut nimic în acest sens. În anul 2020, chiar Corneliu Ștefan vorbea de reabilitarea spațiului, “cât de curând”, fiind amintite aceeași fonduri europene, din exercițiul financiar 2021-2027.
Clădirea va fi reabilitată pe fonduri europene. În perioada 2021-2027 o axă importantă pentru regiunea SUD-Muntenia, unde vor fi foarte mulți bani alocați, va fi pentru clădirile publice din subordinea Consiliilor județene și locale.Vreau să am o discuție cu colegii mei pentru a vedea ce utilitate să dăm acestei clădiri, dar cu siguranță această clădire va face parte dintr-un proiect pe care îl vom depune la finanțare.”
Declarație Corneliu Ștefan, decembrie 2020
De la declarația din decembrie 2020 și până la cea din 17 octombrie 2022 au trecut, așadar, aproape doi ani. Doi ani în care, evident, locul a devenit și mai insalubru și “mai ruină”, în plus, nu s-a intervenit în niciun fel pentru a se mai salva, eventual, ce se mai putea salva. Cu bani din bugetul propriu al CJD sau bani europeni. Între timp, clădirea a ajuns la stadiul de ” nu mai poate fi reabilitată“, după cum declară chiar Corneliu Ștefan.
Amplasamentul corpurilor de clădiri, ce au compus fosta secție de Infecțioase a SJUT, din chiar centrul orașului, face ca ansamblul să aibă o ridicată valoare imobiliară. Mai precis terenul, ce, în eventualitatea eliberării de povara unor clădiri vechi și inutilizabile, cum se spune acum, ar putea să își sporească valoarea. Proprietarul actual, CJ Dâmbovița, ar putea demola foarte ușor ce se mai află acum în picioare, iar ulterior, în cazul unui posibil eșec pentru proiectul spitalului de pediatrie, realizat cu fonduri europene, exact pe acest amplasament, având posibilitatea legală să valorifice terenul în orice fel ar dori( un tun imobiliar, cu alte cuvinte, deloc de neglijat). Este o posibilitate, ca de altfel și aceea ca în acest areal să fie construit un spital regional de pediatrie, cum s-a anunțat. Această variantă având însă destul de multe obstacole de depășit, pentru a putea fi considerată, momentan cel puțin, una posibilă.
Promisunile privind reabilitarea clădirilor fostei secții de infecțioase a SJUT sunt cel puțin din 2010, iar din 2014 a devenit aproape evident că promisiunile nu vor fi onorate niciodată. Cu toate acestea, ele tot au fost făcute până în 2020, după cum am amintit. Pentru ca, în sfârșit, în 2022 să se spună că nu mai e nimic de reabilitat, și, în același timp, să fie lansate alte promisiuni. Au trecut 12 ani de la primele promisiuni de reabilitare. Personajele au fost mai mereu altele ( la promisiuni) dar, tot mereu, la mijloc a fost Statul și interesele unora sau altora ce, temporar, au fost în jilțurile Puterii. Așa după cum spuneam și în 2020, promisiunile venite de la Stat trebuiesc tratate cu multă, foarte multă reticență, pentru că au tendința să nu se îndeplinească și, în plus, pentru eventuale nereușite administrative mereu să fie identificați ca vinovați doar cei care au amintit că poate exista și o asemenea posibilitate, a nereușitei. Pentru cei ce vor să afle mai mult despre spațiul fostei secții de infecțioase a SJUT, amplasate în centrul orașului Târgoviște, lângă ceea ce târgoviștenii cunosc ca fiind Școala nr.2., toate amănuntele pot fi regăsite în articolul de mai jos: