“Stați puțin și nu mânați!”

Plugușorul, cine nu-l știe, măcar primele versuri, cele cu „aho, aho…” și încheiate cu alăturarea lângă boi, este doar pretextul pentru următoarea părere.De fapt, titlul este chiar invitația pentru un bob zăbavă și câteva minute de analiză, într-o perioadă când, poate din obișnuință, mulți dintre noi nu vedem ceea ce se ascunde în spatele „luminilor scenei”, acolo unde, într-o beție de culori, asezonată cu artificii, cadouri, urări de viață lungă, sănătate și fericire, cineva ( personaj colectiv, de fapt) vă bagă  o mâna în buzunar, în vreme ce cu cealaltă vă bate prietenește pe umăr.

 

În timp ce unii “apără”  justiția iar alții se chinuie să o treacă pe persoană fizică, România stă pasivă, și asta nu de ieri, de azi, la jaful generalizat, binecuvântat anual, de către administrațiile locale, odată cu intrarea în zodia sărbătorilor de iarnă. Sărbătoarea lui Moș Crăciun, Parade de iarnă, orășele ale copiilor, cadouri pentru colindători, sunt tot atâtea modalități prin care, în spatele celei mai apreciate sărbători a creștinătății ( câți își mai aduc aminte că este fundamental o sărbătoare creștină?) cineva, foarte mulți chiar, reușeșește să își rotunjească conturile în mod nemeritat, dar la adăpostul unei aparente legalități, de cele mai multe ori. Fondurile alocate, de către administrațiile locale, pentru acest timp de evenimente, au un caracter special, și diferă, de la caz la caz, în funcție de cât de larg e buzunarul primăriei sau al consiliului județean. Despre cum se procedează, atunci când este vorba de concerte, puteți găsi aici o prezentare a ingineriilor financiare, este identic sistemul și în ceea ce privește sărbătorile Crăciunului. În schimb, celelalte categorii de evenimente, cu specific de sezon, am să încerc să vă arăt cum sunt folosite, nu pentru bucuria celor mici, cum se spune, ci spre bucuria celor mari. Doar a unora, e foarte adevărat.

 

Un exemplu

 

Prin februarie 2017, Curtea de Conturi Argeș notifica vreo 20 de primării din județ că s-au efectuat „plăți nelegale, alocate din bugetele locale” pentru cadouri de Crăciun. (detalii aici).Că nicio Curte de Conturi nu este de pus pe post de icoană, la care să te-nchini, este una, dar să ignori cu desăvârșire concluziile unui audit, ce te plasează într-o culpă evidentă, este cu totul altceva. În fața deciziei, amintite anterior, care credeți că a fost reacția edililor :

 

 

“Noi dăm cadouri de 20 de ani. La unele primării, nu spun care, Curtea de Conturi nu le-a imputat că au cheltuit bani pe cadouri de Crăciun pentru copii. N-am băgat un ban în buzunar, dar o să îi scot din buzunar… „

( primar Ion Dumitru, comuna Albota, declarație conform jurnaluldearges.ro)

 Cel mai probabil, avea dreptate și în ce afirmă și în ce dezminte. Mai întâi, pentru că toate alocările de fonduri, de la Primării, în aceleași circumstanțe, dacă nu sunt ilegale sunt oricum la limita legii (n.m. pentru că sunt făcute discreționar și cel mai probabil cu interes direct, fără criterii de acordare, fără licitație de achiziție produse, fără sursă în buget de multe ori, etc.). În al doilea rând, avea dreptate și când se dezvinovățea. De ce oare, pentru că nu îl acuza nimeni că a băgat banii în buzunar? Era reacția firească a celui care știe cum funcționează sistemul. Nu a băgat el banii în buzunar, spune primarul . Poate nu, dar alții sigur au făcut acest lucru, banii se pot întoarce, și se întorc de cele mai multe ori, din mai multe surse.

La Pitești, spre exemplu, tot ca urmare a unui control al Curții de Conturi, primăria a fost sancționată (sumă imputată administrației locale) pentru cheltuirea a 130.000 de lei, bani cheltuiți pentru cadouri de Crăciun (mai multe detalii aici). în decembrie 2015. Au decis să conteste (n.m.Consiliul Local Pitești) concluzia celor de la Curtea de Conturi, atacând în instanță concluziile auditului. Avocați angajați (de parcă nu ar avea departament juridic) cu alte cuvinte alți bani aruncați, probabil, pe fereastră. Nu dau de la ei.

 

 Un alt exemplu

 

Primăria dă banii, teatrul îi cheltuie, lucrările sunt plătite, cadourile sunt date, copii fericiți, adulții așișderea, se trage linie, din X, suma inițială, se scad cheltuielile( reale)Y. Din X-Y rezultă Z. Ce se întâmplă cu Z? Ajunge la cine trebuie.

Primăria Târgoviște aprobă, prin luna noiembrie 2017, o rectificare bugetară, în urma căreia Teatrul “Tony Bulandra”, instituție subordonată primăriei și finanțată, aproape integral, din bugetul public, în speță Primăria Târgoviște, primește, cu titlu de transfer între capitole bugetare, suma de 300.000 de lei, pentru a organiza „ Orășelul lui Moș Crăciun 2017”. O sumă de bani ar fi fost acordată oricum, pentru organizarea evenimentului, din moment ce în 2016, de exemplu, era disponibilizată suma de 380.000 de lei, pentru același eveniment, dar, la momentul respectiv, fără transfer între capitole bugetare. În 2017 transferul este posibil pentru că s-au făcut economii,spun cei de la teatrul târgoviștean, în fapt o altă inginerie financiară. Teatrul nu și-a îndeplinit sarcinile, realizarea unui număr fix de premiere anual, motivând nerealizarea prin faptul că a trebuit să organizeze festivalul „Crizantema de aur”( practic o săptămână în care nu au putut folosi scena, dar au folosit mulți, foarte mulți bani publici, despre subiect aici) și, din acest motiv, două premiere, programate și bugetate, nu au putut fi realizate. Rezultă economia de 300.000 de lei.Penibilă justificare, dar am insistat pentru a vedea cum sunt  cheltuiți banii de fiecare dată. Nu aici sunt neapărat problemele, ci atunci când privim mai atent folosirea și justificarea folosirii fondurilor.

 

Foto 1: Scenă “Orășelul lui moș Crăciun” Târgoviște, 2016     

Foto 2: Scenă “Orășelul lui Moș Crăciun” Târgoviște, 2017

Sursa Foto 1: www.adevarul.ro

 

Foto 1                                                                                                                       Foto 2

Să le luăm pe rând.

Decor – manoperă, realizare scenă Moș Crăciun – 10.000 de lei.

Nu, scena nu este construită acum, este aceiași scenă ce este folosită în fiecare an. Deci 100 de milioane lei vechi pentru montat, până la urmă, o scenă de dimensiuni mici. Preț umflat.

Lumini, sonorizare10.000 de lei.

Nu se specifică dacă sunt cumpărate sau închiriate. În fapt, organizatorul, Teatrul Municipal “Tony Bulandra”, are și lumini și sonorizare pe care ar putea să le folosească. Orice teatru are (oricât de hotărâți ar fi să bage mâna, adânc, în banii publici nu poți să cumperi același lucru, în fiecare an, vreme de, să zicem, 10 ani la rând) dar, în acte, cel mai probabil, va apărea că “sonorizarea” și “luminile” au fost închiriate.O altă afacere profitabilă, cu prețuri umflate.

Paradă Moș Crăciun

Scenografie,coregrafie paradă- 25.000 de lei.

La Târgoviște, cu un teatru ce are ca director un regizor, ce semnează scenografie, regie, realizare costume, pentru majoritatea spectacolelor (măcar două din trei la fiecare spectacol nou) și parada lui Moș Crăciun beneficiază, cel mai probabil, de același “realizator”, la capitolul amintit anterior. În fapt, cum evenimentul este organizat în fiecare an, nu se mai întâmplă nimic diferit față de anii precedenți. Doar banii sunt alții, destul de mulți, pentru nimic, până la urmă.

Butaforie, figurație paradă – 20.000 de lei.

Iarăși bani mulți pentru nimic. Butaforia este aceiași în fiecare an, iar un teatru are de unde să asigure aceste elemente, iar figurația, asigurată de foarte mulți adolescenți, este “plătită” mai mult nu, tinerii participând din entuziasm la eveniment sau fiind persuadați să participe, asta pentru că au diverse colaborări cu teatrul, care altfel ar putea să nu mai existe. Are cine să le transmită ideea.

Cheltuieli promovare

Aici sunt cei mai mulți din banii dumneavoastră

 

Foto 3-5: Imagini “Orășelul” lui Moș Crăciun, Târgoviște 2017

Pachete copii- 85.000 de lei.

La Târgoviște asta înseamnă între 2500 și 2800 de pachete. În fapt, niște pungi cu dulciuri, cu valoare cuprinsă între 30 și 34 de lei, fiecare pungă. Cine le primește? Numai cei care se înscriu în prealabil (părinți care înscriu copiii). Dacă pachetele au valoarea anticipată , la momentul înmânării către copii,  nimeni nu controlează, dacă sunt în numărul anunțat inițial iarăși nu verifică nimeni.La ce valoare au fost achiziționate dulciurile? Nici nu mai are sens să comentăm. Sunt firme producătoare de dulciuri, care au încercat să ofere gratuit dulciuri, pentru acest tip de cadouri. Nu dau nume și nici perioada, pentru că nu am acordul lor. Au fost refuzați. Evident voiau să își facă reclamă, solicitau doar preluarea de la fabrică a dulciurilor, și oferirea acestora în plase inscripționate cu numele firmei. De ce au fost refuzați?Pentru că totul este o afacere și la un cadou cu adevărat gratuit nimeni ( dintre cei ce au interes) nu mai câștiga ceva, fie că vorbim de “ciupirea” a câțiva lei, fie de cu mult mai mult.

Afișe, flayere, promovare – 15.000 de lei.

Iarăși o afacere în care suma ajunge unde trebuie, fără prea mare efort. Nimeni nu anunță despre câte afișe este vorba, pot să fie 2, poate chiar niciunul(n.m. în imaginile de mai jos găsiți o mostră a ceea ce înseamnă “promovarea” evenimentelor, în spațiile  special amenajate, pentru afișaj stradal, de către administrația târgovișteană, din data de 12 decembrie, cu doar câteva zile înainte de eveniment. Nimic despre evenimentul despre care vorbim).Nimic.

 

Deocamdată, veți spune. Acest deocamdată poate fi și până la momentul Paștelui 2018, oricum nu stă nimeni să analizeze oportunitatea, impactul, etc. Promovare? Iarăși o găselniță prin care banii sunt scoși din bugetele publice și ajung tot la cei care le acordă ( nu sub formă fizică, ci ca beneficiu indirect), prin tertipul asocierii imaginii. Asta este deja o poveste ceva mai nuanțată, dar ideea de bază este că promovarea poate fi făcută oricum. Nu sunt criterii, nu există studiu de impact, nici măcar unul de utilitate, așa că banii pot fi acordați oricui, oricum, după bunul plac.

Trăgând linie și adunând (n.m. un calcul făcut cu mare îngăduință) din X-ul inițial, de 300.000 de lei, se poate scădea un Y (cheltuieli reale și oportune) de maximum 150.000 lei. Rezultă X-Y = 150.000 de lei. Z-ul cum ar veni.

Unde ajunge Z-ul? Cred că ați ghicit, așa că nu mai insist. Multiplicați sumele cu numărul administrațiilor locale din țară, ce procedează în același fel, în această perioadă, pentru același tip de evenimente. Nu-i așa că acum parcă ați simțit un fior. Sunt mulți, foarte mulți bani, bani publici, adică luați din impozitele și taxele plătite de orice cetățean român (n.m. aproape toți) care ajung în buzunarele lor, nemeritat, ba ma mult chiar, în detrimentul întregii societăți. Care lor? Ei, aș.

Update

Cum se întâmplă mai mereu, în cazul unor astfel de subiecte, există și noutăți. Ei bine, noutățile de care vorbeam sunt simple. Am avut dreptate. Teatrul Municipal “Tony Bulandra” din Târgoviște, prin cumpărare directă, a achiziționat 2200 de pachete (pungi) de cadouri și nu 2500-2800, cum se angajase, în proiectul avansat spre finanțare, către primăria Târgoviște. Suma este de 24.85 lei pentru un pachet și nu de 30-34 de lei, cum reieșea din calculul inițial. În imaginea de mai jos regăsiți achiziția electronică, de pe SEAP, din data de 23.11.2017.

 

 

În plus, să mai amintesc că instituția (teatrul) a delegat (aici detalii), prin achiziție publică, organizarea evenimentului, unei asociații, pentru suma de 170.000 de lei. Adunând 170.000 cu  cele 2200 de pungi de cadouri cu o valoare de 24.85 lei fiecare pungă , rezultă un total de 54760 de lei și nu 85.000, cum era trecut în devizul trimis spre aprobare, și aprobat, la Primăria Târgoviște, rezultă 170.000 + 54.760 = 224.760.  La care se adaugă promovarea evenimentului, sarcină ce a rămas a fi efectuată de către teatrul “Tony Bulandra”, deci încă 15.000 de lei. În total 224.760 +15.000= 239.760 lei și nu 300.000 de lei. Doar din pix o “economie” de aproximativ 60.000 de lei. Toate aceste calcule nu exclud analiza anterioară și concluziile exprimate mai sus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *