Stare de alertă sau stare de tocmeală? Lege diferită pentru politicieni? – Cum este ignorată regula grupului de 6 persoane.

În momentul de față (noiembrie 2020) conform legii, în România, din cauza pandemiei de COVID- 19 este decretată Stare de alertă. La pachet cu prelungirea stării de alertă sanitară (până în data de 13 noiembrie, momentan) există reglemetări suplimentare ce sunt adoptate de Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgență CJSU-uri (ce impun măsuri/restricții suplimentare, în localitătile unde rata de incidență a cazurilor fie trece de 1,5, fie de 3 cazuri la mia de locuitori).

Nimeni însă, din păcate, nu pare să respecte regulile, iar România se complace, pe zi ce trece, într-o stare de fapt ce va duce, probabil, la o carantină totală. Politicul, în mod special, ignoră (dincolo de declaratiile oficiale) toate normele de protecție sanitară, aflate în vigoare, iar cu “scuza” campaniei electorale, pentru parlamentarele din 6 decembrie, continuă să fie un posibil, și foarte probabil, factor de accelerare a evoluției epidemiei de covid 19.

Spital coronavirus

Iată doar un exemplu, despre cum România are lege dar nu o aplică nimeni (așa pare cel putin). Sau, dacă este aplicată, aceasta este doar pentru unii:

Pe perioada de aplicabilitate a HG 856/2020, respectiv 15 octombrie-13 noiembrie a.c, sunt interzise următoarele activități:

se interzice organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) atât în spaţii închise, cât și în spații deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente

– nu este permisă activitatea în baruri, cluburi, discoteci

– se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale

– în interiorul localităţilor se interzic circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri

prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară;

Asta spune legea (H.G. 856/2020)

Conform articolul amintit (vezi mai sus pasajul bolduit), circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane este interzisă. În Dâmbovița am găsit următoarele exemple (30-31 octombrie) cu specificarea că fotografiile respective sunt publice (paginile oficiale de facebook ale partidelor politice, în cazul de fată PSD și Pro România). Orice comentariu este de prisos, cred, în condițiile în care regula grupului de maxim șase persoane este departe de a fi respectată.

PSD Dâmbovița- campanie electorala 31 octombrie la Titu, Dâmbovița
Sursa foto- facebook/PSD Dâmbovița
Pro România Dâmbovița- campanie electorală Târgoviște (30 octombrie 2020)
Sursa foto-facebook/Pro România Dâmbovița

P.S.

La o “răsfoire” sumară, a paginilor de facebook, ale partidelor politice din Dâmbovița, acestea sunt singurele imagini pe care le-am găsit și care sunt în contradicție cu legea. Este foarte posibil ca si alți actori politici să procedeze în acelasi fel, doar că nu au făcut și publice imaginile ignorării legii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *