În fața creșterilor cifrelor statistice, ale pandemiei covid-19, din România, ce au depășit și cele mai pesimiste așteptări, autoritățile reacționează prin schimbarea “cutumelor” valabile în precedentele valuri ale pandemiei. Două sunt shimbările majore, ce vor afecta categorii largi de populație. Pragurile de incidență a cazurilor de la care se aplica restricții (inclusiv carantina localității) au fost mărite ( la 6 la mie), iar în cazul în care o localitate intră în carantină nevaccinații, în principal, nu vor mai avea libertate de mișcare.
Declarațiile pe proprie răspundere au fost înlocuite de certificatul verde, un certificat ce permite celor vaccinați să circule liber, iar pentru cei nevaccinați libertatea se va limita la durata de valabilitate a unui test covid-19 ( nu mai mare de 72 de ore).
Astăzi, 23 septembrie, România a atins praguri pandemice ( din punct de vedere statistic) ce nu au mai fost înregistrate în 2021.
În ultimele 24 de ore au fost raportate 7095 de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus, la un total de aproximativ 53.000 de teste analizate.Bilanțul este cel mai mare din 2021. Dintre cazurile noi, 83 sunt în județul Dâmbovița, unde rata de incidență ajunge la valoarea de 1,08 la mie.
Tot în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 113 decese (inclusiv în județul Dâmbovița). Unul dintre cei decedați este un tânăr de 20 de ani din județul Timiș, ce nu era vaccinat și nu avea alte boli. Numărul pacienților internați la ATI continuă să crească acum fiind 1067 de persoane internate la terapie intensivă.
Decizia luată de Guvern, după aprobarea unei propuneri a celor de la CNSU a fost următoarea:
- Se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20.00- 5.00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, cu următoarele excepții:
a) deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;
b) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
d) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
e) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
- Se propune ca de la interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, aplicabilă pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, pentru intervalul orar 20.00-5.00 să se introducă o nouă excepție pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.
- Se propune limitarea programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5.00-18.00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
- Se propune creșterea vârstei până la care copiii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
Pentru documentul integral click download mai jos: