Semnale din ce în ce mai puternice, atât din sistemul medical românesc ( spitale) cât și venite din afara spațiului românesc, anunță că România se îndreaptă, cu pași mari, spre un adevărat colaps al sistemului medical, pe fondul creșterii accelerate a răspândirii epidemiei de covid-19. Datele statistice, ale ultimelor zile, arată că s-a depășit scenariul cel mai pesimist, anticipat în debutul lunii august.
Concret, în ultimele 6 zile ( până în data de 12 septembrie, inclusiv) s-a trecut de bariera de cel puțin 2000 de cazuri noi zilnic. În data de 10 august 2021 s-au înregistrat 312 cazuri noi de COVID, iar astăzi, duminică 12 septembrie, s-a ajuns la 2.255, în timp ce în urmă cu o zi au fost raportate 2.648 de infectări noi.
Numărul pacienților aflați în stare gravă a crescut alarmant astfel că, în momentul de față, sunt 600 de pacienți internați la ATI ( 9 dintre aceștia fiind copii, aflați în stare foarte gravă ce necesită suport ventilator, pentru a supraviețui). În Dâmbovița, spre exemplu, erau 6 pacienți la ATI (și persoane decedate aproape în fiecare zi, în ultima săptămână), în data de 12 septembrie, în condițiile în care la debutul lunii august, nu erau înregistrate nici decese și nici pacienți internați la ATI. În total, în spitalele din România, sunt internați 4.813 pacienți, în data de 12 septembrie ( forme medii și grave ale bolii). Din totalul pacienților internați, 141 sunt minori, 132 fiind internați în secții și 9 la ATI.
Într-o videoconferință cu prefecții, de la Guvern s-a transmis că ar trebui dublat numărul de paturi de la ATI, din țară.
Aș vrea să vorbim despre situația ATI, unde avem deja 600 de persoane. Ultima informare pe care o aveam era ca număr de paturi disponibile 860 de paturi. Aș vrea să revenim cât mai repede la 1.600 de paturi pentru secțiile ATI. Dacă este nevoie și de intervenția mea, îmi spuneți, dar știu foarte bine că putem să ajungem la 1.600 de paturi. Aș vrea să-mi spuneți când și cum se va ajunge acolo, ca să nu fim luați pe nepregătite”,
Florin Cîțu-12 septembrie 2021
În momentul de față ( 12 septembrie) cu situații complicate se confruntă județele Satu Mare ( 6 localități plasate deja în carantină, de duminică, 12 septembrie, după ce au depășit gradul de incidență de minim 6), Bistrița Năsăud și Ilfov ( în toate cele 3 UAT-uri, nivelul incidenței cazurilor a trecut, per total județ, de 1,5 la mie).
România este pe penultimul loc în Europa în ce privește rata de vaccinare, cu aproximativ 32% din populație vaccinată cu cel puțin o doză, în timp ce media europeană este de 77%.
Rata de infectare COVID la 14 zile și numărul deceselor raportat la populație se vor dubla în România până la finalul săptămânii viitoare, față de precedentul interval, prognozează Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Precedentele estimări de dublare, din urmă cu două săptămâni ( finalul lunii august), au fost însă depășite de creșterea numărului de cazuri și de decesele înregistrate la începutul lunii septembrie. astfel că este posibil ca și această estimare să fie depășită cu mult de realitate.
Persoanele care nu sunt vaccinate împotriva Covid-19 sunt de 11 ori mai predispuse să moară din cauza bolii și au de 10 ori mai multe șanse de a fi spitalizate, arată un studiu publicat vineri de CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA) ( clik pe link-ul anterior, pentru materialul din USA, publicat de CNN).Studiul a analizat 600.000 de cazuri Covid-19 în 13 state din aprilie până la mijlocul lunii iulie.
Cei care nu au fost vaccinați au aproximativ patru ori și jumătate mai multe șanse de a lua Covid-19.. Rata de vaccinare este 62% în SUA față de 28% în România ( cu ambele doze de vaccin), iar abordările sunt oarecum diferite. În Danemarca, spre exemplu, unde rata de vaccinare a populației de peste 12 ani a ajuns la 80%, s-a renunțat la orice fel de restricții, statul considerând că pandemia poate fi ținută sub control ( este singurul stat ce a luat o astfel de măsură, până acum).