România = Dezastru medical!? Chiar vă faceți că nu vedeți? Fără lock-down și ajutor european eșuarea statului este inevitabilă

România se îndreaptă, cu pași repezi, spre un dezastru de proporții, din punct de vedere social și medical. De la o zi la alta, statisticile pandemiei de covid-19 sunt mai dramatice, iar măsurile luate de autorități sunt doar de compromis, mai ales într-o țară ce nu crede decât în adevărul individual: “Nu sunt bolnav, însemnă că nici boala nu există!”.

Secție UPU București (septembrie 2021)

Cifrele pandemiei demonstrează că situația este scăpată de sub orice control, iar jumătățile de măsură, când vorbim de reacția statului, în fața dezastrului, nu fac decât să perpetueze la nesfârșit o criză ce va deveni curând (n.m.- vorbim de zile, nu de perioade mai lungi de timp) de negestionat. De la Klaus Iohannis ( ce pare că “a depus armele”, dacă ar fi să analizăm reacția sa după dezastrul de la Spitalul din Constanța, când încă 7 români au ars de vii, în spital, detalii aici- Valahia Media), trecând pe la Guvernul Cîțu ( cu un premier ce este evident că este incapabil a gestiona simultan și criza politică, provocată în bună masură chiar de el, dar și pe cea sanitară) și ajungând în “guvernele” locale, adică consilii județene și primării, unde toată lumea (indiferent de culoare politică) face tot ce îi stă în putere ca să ignore o realitate medicală dramatică, considerând că orice fel de aplicare/impunere a normelor de protecție a populației reprezintă doar un capitol facultativ, ce se aplică doar, eventual, altora, totul a condus către status qou-ul actual.

Primordiale sunt interesle personale, eventual de grup restrâns (partid politic, grup profesional,etc), iar fiecare parte consideră că este nedreptățită, într-un fel sau altul, de orice decizie s-ar lua la nivel național, într-o țară în care doar principiul ” să moară și capra vecinului” poate să funcționeze, pentru ca la nivel de grupuri sociale mari să poată fi acceptat (nu fără tensiuni, dar măcar la un nivel minim) faptul că trebuie făcut ceva, chiar dacă “doare”, pentru că altfel finalul ( în criza covid-19) nu este decât unul: Fundul prăpastiei.

Spital Târgoviște-28 septembrie 2021

Date fiind datele actuale (n.m.-în final de articol le puteti regăsi în sinteză) singura decizie, ce a mai dat rezultate, este lock-down-ul total pe o perioadă de câteva săptămâni, o hotărâre prin care s-ar putea limita interacțiunea persoanelor ( principalul factor ce generează momentan tsunami-ul de infectări, cu care se confruntă România). Măsurile adoptate acum, prin care se limitează accesul în spațiile publice doar pentru nevaccinați, oricum nu sunt respectate, pentru că nimeni nu verifică cu adevărat dacă toți cei care circulă, chiar și în locurile cu incidențe de peste 6 la mie ( unde se aplică teoretic aceste restricții), fără vreun gând de a respecta vreo măsură, în realitate, sunt cu adevărat din categoria prevăzută dedeciziile luate de cei de la CNSU. Cel mai probabil, nici această măsura nu va da rezultat, dacă va fi singulară. În curând, fară ajutor european ( eventual Activarea Mecanismului de protecție Civilă al UE), România nu va mai putea face față realității medicale ( n.m.număr prea mare de bolnavi, în special cei în stare gravă). Valul 4 al epidemiei de covid-19 este uriaș, peste tot ce era anticipat ( spre exemplu, Bucureștiul, cea mai mare comunitate din România, a ajuns la o incidență de peste 8 la mie, în câteva zile, crescând de la sub 3 la mie, ceea ce se traduce prin zeci de mii de cazuri de persoane bolnave în ultimele două saptămâni, o situație imposibil de gestionat de sistemul medical, și așa precar, din România).

Iată câteva date, în sinteză, ale situației actuale, din pandemia de covid -19 din România:

În ultimele 24 de ore ( 2 octombrie, raportare) a fost atins un nou record negativ al pandemiei de covid-19, în România. 12.590 de cazuri noi de îmbolnăvire au fost înregistrate sâmbătă, cel mai mare număr de cazuri din toată perioada 2020-2021, ca rezultat al analizei unui număr de aproximativ 78.000 de teste. Dintre cazurile noi, 189 sunt în județul Dâmbovița, unde rata de incidență a crescut la valoarea de 2,17 la mie.

Tot în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 184 de decese ( inclusiv în județul Dâmbovița). Numărul pacienților internați la ATI se apropie, de asemenea, de maximul absolut, din România, din perioada pandemiei Covid-19, fiind internați acum 1412 pacienți. Din păcate sunt și persoane vaccinate ce au decedat (14 în ultimele 24 de ore), trei dintre cei vaccinati nefiind raportați cu nicio comorbiditate suplimentară, ceea ce demonstrează, dacă mai era nevoie, că în fața noii variante Delta, a noului coronavirus, imunitatea vaccinală este mult mai redusă, în condițiile în care cei vaccinați au depășit o perioadă de 6 luni de la efectuarea vaccinării. Diferența de decese ( ca număr) între cei vaccinati si nevaccinati depășeste statistic raportul vaccinati/ nevaccinați de la nivel national ( 32% persoane vaccinate), fapt ce întărește ideea că varianta vaccinării este una dintre puținele arme avute la îndemână pentru a spera măcar la depășirea impasului epidemiologic actual ( n.m.- evident, fiecare în parte poate crede ce vrea, despre acest lucru, concluzia anterioară fiind bazată exclusiv pe o realitate matematică a pandemiei, din România).

Incidență localități Dâmbovița, 2 octombrie 2021

Tot pentru a ilustra dimensiunea dezastrului medical actual ( unul ce încă poate fi limitat, prin reacții mai ferme) spre exemplu, în județul Dâmbovița, unul dintre cele mai ferite până acum de valul tsunami al epidemiei de covid 19, sunt nu mai puțin de 88 din cele 89 de localități ale județului unde sunt înregistrate cazuri active de infectare cu noul coronavirus, în ultimele 14 zile. Creșterea numărului de cazuri noi este accelerată, aproape în fiecare zi ( 17 localități în scenariul roșu, în data de 2 octombrie).

Doar la Târgoviște sunt 23 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, iar epidemia pare să fie scăpată de sub orice control, în sensul în care, tot statistic, 10 % , cel puțin, din cazurile noi ajung să fie spitalizate și la ATI. Presiunea asupra sistemului medical, și în Dâmbovița, va deveni de negestionat, în mod real, iar rezultatul va fi unul dramatic( este deja, probabil). Fără personal medical, ce să asigure ajutor de specialitate, eventual și fără loc în spital pentru tratament, este de-a dreptul o nebunie a gândi că totul va fi bine.

După cum spuneam, momentan, situația, în Dâmbovița, este relativ acceptabilă, comparativ cu ce se întâmplă în alte județe ale țării, sufocate de numărul mare de pacienți. Din păcate și aici, în Dâmbovița, situția medicală se deteriorează rapid, iar capacitatea de gestionare a situației, mai mult decât stresante, actuale este extrem de limitată. Din varii motive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *