Reabilitarea DN 71, proiectul ce nu se mai termină. “Episodul Conțești” sau cum să îngropi gunoiul sub preș, la propriu dar și la figurat (Video)

Despre proiectul de reabilitare a DN 71 au curs, la propriu, râuri de cerneală, în sensul în care despre proiect s-a scris că va fi finalizat de atât de multe ori încât probabil că doar aceste energii, cele depuse pentru scris, ar fi fost suficiente pentru a finaliza proiectul. De fapt, mai mereu a fost vorba doar de vorbe-n vânt și promisiuni, unele mai mult sau mai puțin electorale.

Nu mai târziu de luna octombrie 2024, cu alte cuvinte la debut de campanie electorală, în România, proiectul reabilitării DN 71 era readus în prim-plan, tot politic, cu promisiuni de finalizare. “În curând”, dar fără termen exact (click, mai jos, pe link, articol Valahia Media din octombrie 2024, pentru amănunte).

Dincolo de aceste promisiuni, așa după cum aminteam unele mai mult electorale, fără corespondent însă și în realitate, există și alte demersuri, unele ce nu prea ajung și în atenția publicului larg. Asta pentru că nu sunt tocmai cele cu care să te lauzi.

Întregul proiect de reabilitarea a DN 71, cel puțin pe traseul Bâldana-Târgoviște, are ca punct central (organizare de șantier) comuna dâmbovițeană Conțești. Deși amplasamentul pare ideal (undeva la mijlocul distanței drumului ce ar trebui să fie reabilitat), de fapt, decizia a fost una cu cântec de la început. Ba chiar una în care ilegalitatea, mai corect spus încercarea de a ocoli legile și regulile, pare să fi fost de la bun început la ordinea zilei. Un exemplu poate fi regășit și mai jos, într-un articol Valahia Media din iulie 2024, unul în care a fost analizată încercarea de amplasare (ilegală) a unei stații de betoane și mixtură astfaltică la Conțești, de către firma turcească ce a câștigat proiectul de execuție la reabilitarea DN 71. Totul cu acordul autorităților locale.

Deși stația de betoane și mixtură asfaltică s-a dovedit că este ilegal amplasată, autoritățile locale ( dar și cele județene din Dâmbovița), plus constructorul, nu au renunțat la planul de amplasare a acesteia tot la Conțești, pe același amplasament și fără a face eforturi prea mari, dacă se poate, pentru conformare la normele și regulile statuate legal. Astfel că, în perioada iulie-octombrie 2024 s-au acoperit de hârtii, avize și proiecte ce s-a aducă în legalitate proiectul și amplasamentul. Asta s-a dorit cel puțin.

Foto: Stația de mixtură astfaltică de la Conțești. Prima încercare de amplasare, cea declarată oficial ca ilegală, din multiple motive. A și fost dezasamblată (parțial). Vezi foto

Din păcate, o încercare de intrare în legalitate nu tocmai completă. Asta pentru că, spre exemplu, se încearcă a fi obținut un acord de mediu pentru amplasarea stației de beton și mixtură astfaltică (n.m.- de tip Alexander, vezi mai jos extras document justificativ) pe amplasamentul de la Conțești, chiar cel cu probleme, pentru care nu existase un acord de mediu, dar cu mari “găuri”, ca să folosim un eufemism, în ceea ce înseamnă documentația obligatorie pentru acestui demers.

Foto: Extras document justificativ pentru obținerea acordului de mediu (dar nu numai)

Ei bine, acordul de mediu întradevăr există, acum, dar nu pentru amplasamentul de la Conțești, ci pentru unul de la Chitila.

Foto: captură document emis de Agenția pentru Protecția Mediului, în 09.09.2024 ( Etapa de încadrare a proiectului Modernizare DN 71 Bâldana-Târgoviște)

Practic, s-a luat o stație de beton de la firma SC Agregate Rusu Company SRL, de pe amplasamentul din Chitila, unde există un acord de mediu, și se încearcă mutarea acesteia pe amplasamentul de la Conțești, unde însă nu există un acord de mediu (de la APM), considerându-se, probabil, că acesta este un amănunt nesemnificativ.

Nu lipsit de importanță este și faptul ca cei de la SC Agregate Rusu Company SRL au un punct de exploatare agregate minerale (cel puțin) și în Dâmbovita, în apropiere de Finta. Cu alte cuvinte lucrează deja cu autoritătile județene dâmbovițene, cele care decid ce și cum și la proiectul de reabilitarea a DN 71 (chiar dacă banii sunt veniți prin CNAIR, de de la nivel central).

Foto: Exploatare de agregate minerale în județul Dâmbovița

Și mai important este, probabil, faptul că lucrurile nu se mișcă tocmai normal, în exploatarea de agregate minerale a celor de la SC Agregate Rusu Company SRL.

Foto: Exploatare de agregate minerale în județul Dâmbovița (deșeurile sunt acoperite cu pământ, în exploatare)

În imaginile de mai jos (realizate în octombrie 2024) se vede clar cum în amplasamentul de exploatare, de lângă Finta, firma amintită anterior, mai îngroapă și gunoaie, deșeuri de construcții, probabil, chiar în amplasamentul de exploatare. Acțiune evident ilegală, locul nefiind un depozit de deșeuri autorizat.

În acest caz, chiar dacă a fost făcută și o sesizare în acest sens, momentan nu există și soluție, pentru cele reclamate. Este evident însă că respectarea normelor de mediu nu se regăsește tocmai printre prioritățile firmei amintite.

În ceea ce privește DN 71 și finalizarea proiectului, rămâne cum s-a stabilit. Cu alte cuvinte: “Vom trăi și vom vedea”. Între timp însă, în lipsă de tăiat de panglici și festivisme electorale gratuite, s-a ales varianta “batista pe țambal”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *