PSD și PNL anunță austeritate. Ei au cheltuit însă 10 milioane de euro, doar pentru presă și propagandă (în 2023)! Plus un exemplu (cheltuială) din Dâmbovița.

Este deja de notorietate că, ajunși la fundul sacului, adică cu un minus de vreo 20 de miliarde de lei în bugetul anticipat, o “gaură” ce aruncă România în deficit excesiv (n.m.: – peste 9%, în condițiile în care limita, negociată cu UE, ar fi la jumătate din aceasta valoare,iar dacă aceasta nu este respectată se pierd fonduri europene, multe, foarte multe. Miliarde, multe miliarde de euro, în minus, pentru România, cu alte cuvinte), guvernanții s-au gândit să scoată cămașa electorală, propria cămașă electorală, de fapt, sau măcar maieul, printr-un “cel mai mare program de reforme de până acum”. Cum spune noul premier, Marcel Ciolacu. Sau, cu alte cuvinte, acel Marcel Ciolacu de la PSD, un partid ce, prezidențial, primeam asigurări că nu va fi readus la guvernare, în mandatul Klaus W. Iohannis, cel puțin. Dar asta este, deja, o poveste din Precambrianul politic românesc, dar și o promisiune încălcată frecvent, în mai multe rânduri, încât aproape că nu mai contează. Zic ei!

Foto: Marcel Boloș si Marcel Ciolacu, conferință de presă la Min. Finanțelor, 02.08.2023 (captură transmisiune live / facebook)

În data de 2 august 2023, într-o tentativă de stand-up comedy, unul nereușit totuși, de două ori Marcel, adică Marcel Ciolacu (premier, PSD) și Marcel Boloș (ministru de Finanțe, PNL) au încercat, fiecare în felul lui, să explice cum va face România reforme, ale sistemului, “inevitabile de acum înainte”, s-a spus. Adică, de fapt, cum va tăia de ici, de colo (din sistemul bugetar, unul căpușat, cu sporuri peste sporuri, ce nu mai sunt de tolerat, dar și un sistem copleșit și stresat, peste poate, de… Solitaire) sau, după caz, cum va mai pune ( în sistemul privat, în special) câte un bir colo, unul dincoace, totul pentru a o scoate la capăt cu bugetul.

Asta pentru că “dezmățul” ultimilor ani a lăsat cam pustiu, prin bugete, și, în plus, am ajuns și la ora decontului. Partea cu dezmățul, evident, nu se regăsește într-o exact astfel de frazare, a actorilor amintiți mai înainte, dar ea se subînțelege, cu prea-plin. După ce Ciolacu ne-a spus că a fost rău, ce s-a întâmplat înainte de PSD, la guvernare, și că o să fie bine, de acum înainte, dar după ce o să fie tot un pic rău, mai întâi, pentru toți, și l-a lăsat pe Boloș să explice cine are de suferit, n-am aflat decât că va fi rău, în curând., cam pentru toată lumea. Și, cel mai probabil, nimeni nu este dispus să își asume ceva, concret. Lupta electorală 2024 fiind deja declanșată, iar “frăția” PSD-PNL ajungând, se pare, la războiul declarațiilor de culise, momentan, în timp ce bătutul prietenesc pe umăr este încă condiția obligatorie a oricărei apariții publice în tandem. Politic.

Asta pentru că, între PSD și PNL, nu mai e niciun acar Păun! Cu alte cuvinte, un “vinovatul de serviciu”, o “greaua moștenire”, ceva. Se va încerca, tot evident, să se spună că USR-ul, poate că AUR sau ungurii, Putin și americanii sunt de vină. Singurii nevinovați, declarativ, vor fi doar cei de la guvernare actuală, adică PSD și PNL, în ordinea numerelor de pe tricourile guvernării și a importanței asumate în actuala structură a Executivului.

Sursa: www.roaep.ro

Cum se face translatarea vinovăției?

Simplu: prin controlarea informației (cât se poate), ce ajunge la marea masă de votanți. Și se poate destul de bine. Cam de vreo 10 milioane de euro, doar în primele 6 luni din 2023. Conform Autorității Electorale Permanente (AEP), partidele au încasat, de la Stat, în primele 6 luni din 2023, 125 de milioane lei și au cheltuit 118 milioane.

Sursa: www.roaep.ro

Cei mai mulți din acești bani (58 de milioane de lei, aproximativ 12 milioane de euro) au fost cheltuiți pentru presă și propagandă. Campioni fiind, ați ghicit, PSD și PNL.

La un calcul simplu, reise că PSD a cheltuit, pentru presă și propagandă, 27,4 milioane de lei iar PNL 22,4 milioane de lei. În total 49,8 milioane de lei, adică aproximativ 10 milioane de euro, în doar 6 luni din 2023.

Sursa: www.roaep.ro

Spre comparație, USR a cheltuit cu presa și propaganda 7,1 milioane de lei, iar PMP (partid neparlamentar dar care primește subvenție de la stat) aproximativ 971.000 de lei. Sume mult mai mari și aici, în comparație cu 2021 sau 2022 (la acest capitol), dar incomparabil mai mici, decât banii alocați, la același capitol, de cei de la PSD și PNL (n.m. – și numeric dar și procentual sumele sunt mai mici).

Sursa: www.roaep.ro

Alte două partide AUR (parlamentar) și PRO România (neparlamentar) având alte priorități la cheltuirea fondurilor alocate (vezi foto document, mai sus), cu atâta mărinimie, de statul român. Același stat ce anunță, prin actorii săi cei mai importanți, din actualul moment, că umează austeritate. Ba tăieri în sistemul bugetar, ba niște taxe și impozite in plus, decontabile doar de către sistemul privat, în primul rând. <Austeritate să fie, dar NU pentru dulăii politici!>, s-ar putea spune, parafrazând o fabulă celebră. Asta pentru că, după cum se vede mai sus, la capitolul dărnicie cu propriile buzunare, momentan, partidele guvernamentale nu au intrat deloc în zona de austeritate.

Foto: Sediu CJ Dâmbovița (Arhivă)

Cum am mai precizat și cu alte ocazii, există o frenezie a fondurilor publice alocate fără criterii (altele decât cele exclusiv politice) la capitolul presă și propagandă. Chiar și atunci (mai bine zis, mai ales atunci) când vorbim de administrații publice. Spre exemplu, de la CJ Dâmbovița pleacă lunar, către zeci de entități media, astfel de sume (unele mai mici, altele mai mari) pentru publicitate media.

Valahia Media

Cum, de obicei, astfel de gesturi, de “curtoazie administrativă” , nu cunosc și expunerea mediatică (din motive lesne de înțeles), Valahia Media a solicitat (în baza legii 544/2001, a liberului acces la informații de interes public) o situație amănunțită a fondurilor alocate (în 2023), de către CJ Dâmbovița, la acest capitol. Asta pentru că, din această perspectivă, se poate contura mai bine un tablou general. Și a înțelege, totodată, întregul ansamblu al informației și modul în care aceasta este, să zicem așa, stimulată.

Foto: Captură (parțial) cerere Valahia Media (către CJ Dâmbovița) din data de 1 august 2023.

Cu precizarea că astfel de alocări (precum cele amintite anterior) au un rol social pozitiv, dar doar atunci când există criterii, transparență și justificări, exprimate, cu privire la cuantumuri și modalități de alocare, Valahia Media va prezenta și răspunsul celor de la CJ Dâmbovița (când și dacă acesta va exista), în legătură cu acest subiect. Precum și al altor autorități dâmbovițene, către care vor mai fi adresate astfel de cereri.

N.M.– Astfel de cereri reprezintă un atribut fundamental al democrației, până la urmă. Un drept al oricărui cetățean, trăitor într-o lume liberă, este și acela de a cere lămuri autorităților vremelnice, cu privire la subiecte ce, evident, sunt de interes public, iar cheltuirea fondurilor publice este, cu siguranță, un subiect ce privește pe toată lumea. Deci de interes public!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *