Sunt probleme mari la UPS Dragomirești, în jud. Dâmbovița (una dintre sucursalele ROMARM unde se produc măști de protecție, începând din acest an).
Înființată în 1981, Uzina de Produse Speciale Dragomirești este parte componentă a ROMARM.
UPS Dragomiresti este specializata in productia munitiei de artilerie, in operatii L.A.P. si in producerea de “Compozitie B” pentru o gama larga de produse, folosind echipament din import si linii tehnologice de productie BOFORS si OERLIKON – CONTRAVES. (după cum este precizat și pe pagina oficială de prezentare a uzinei dâmbovițene).
ROMARM este o companie aflată în subordinea Ministerului Economiei specializată în producția militară. Fabrica de la Dragomirești se afla, în luna aprilie 2020, în faza de adaptare la noile linii de producție iar la capacitate maximă se vorbea că vor fi produse 8000 de măști per oră, pe fiecare dintre cele trei linii de producție, deci peste 20.000 de măști pe oră și o linie FFP 2 cu o capacitate de circa 3.000 de măști pe oră. Era vorba de o investiție de aproximativ 1 milion de dolari, într-o linie de fabricare a măștilor de protecție, linie de producție ce fusese importată din China.
În luna aprilie (29 aprilie) a fost dată în funcțiune noua capacitate de producție, “eveniment” la care au luat parte și reprezentanții Guvernului (inclusiv premierul Ludovic Orban)
UPS Dragomiresti a implementat trei linii de producție noi ce vor permite fabricii aflate în subordinea ROMARM să fabrice peste 20.000 de măști de protecție pe oră, se spunea la acea vreme.
” La Dragomiresti a fost realizată practic prima masca de tip FFP 3 din România. Încă de la debutul epidemiei am avut dificultați mari în a aproviziona cu măsti de protecție, personalul medical si pe cei aflați în linia întâi în lupta cu coronavirusul. Ne-am fixat ca obiectiv, atunci, să producem cantitătile necesare de astfel de echipamente de protecție, în România. Practic, UPS Dragomiresti este prima capacitate economică care a achiziționat utilajele si le-a pus totodata în functiune, pentru a produce pe scară largă 2 tipuri de măști.
Mai întâi masca N95, dupa standardul asiatic, dar echivalent FFP 3 în Europa. Materialul pentru acest tip de măsti a fost testat în Belgia și are un grad de protecție de 99,8%. La aceasta unitate de producție vor intra în fabricație si măstile chirurgicale ce vor fi folosite pe scara largă de populatie, după 15 mai. Materialele folosite pentru acestea au un grad de protecție de 80%. În total au fost achiziționate utilaje de producție ce vor asigura o capacitate de producție de 300-350.000 de măsti chirurgicale pe zi. Pentru mastile de tip N95(FFP 3), va fi o capacitate de producție de 70-75.000 de măsti pe zi. Pe piața româneasca vor intra produse fabricate in România. Sunt alte 9 companii ale ROMARM ce vor produce măsti, dar si alte echipamente de protecție.”
Declarații Ludovic Orban-29 aprilie 2020, la UPS Dragomirești
Ulterior lucrurile nu au mers deloc așa cum era planificat. Aparatura se pare că s-a defectat în mai multe rănduri, producția de măștii fiind sistată,în mai multe rânduri (în perioada mai-august 2020).
În data de 27 august, Consiliul de Administrație al UPS Dragomirești a decis să nu mai prelungească mandatul directorului general Necula Cristinel, ce se pare că a fost găsit “vinovat”, de faptul că noul linie de producție de la UPS Dragomiresti nu produce la capacitate.
Astăzi, 28 august 2020, cei aproximativ 200 de salariați ai uzinei, <numărul exact se pare că este de 178 de salariați> (doar aproximativ 40 lucrează efectiv la linia de producție a măștilor), au protestat în incinta fabricii, nemulțumiți de faptul că directorul general nu va mai îndeplini și de acum înainte aceasta funcție. Oamenii vor sa fie informați oficial despre motivul pentru care directorului nu i s-a mai prelungit mandatul, la conducerea unității.
Atât fostul director cât și salariații de la UPS Dragomirești spun ca și celelelate linii de producție a măștilor de protecție (de la alte sucursale ROMARM, din țară) au întâmpinat aceleași probleme, în sensul în care instalațiile s-au defectat în mod constant și nu s-a putut produce la capacitatea stabilită, așa cum era precizat în contractul de achiziție a echipamentelor (produse în China).