Într-o întâlnire cu presa, stabilită ca o conferință de presă, după un prim an de mandat, la Prefectura Dâmbovița, reprezentanții Guvernului în teritoriu au anunțat că totul merge bine.
Bate înspre roz, de bine ce merge, s-ar putea spune. Asta cu “rozul” n-au declarat-o ei, a nu se înțelege greșit. Dar, oricum, la cum a fost prezentarea primului an de mandat, al noii conduceri a Prefecturii Dâmbovița, se poate spune că dăcă ai fi mers fără diabet, la prezentare, sigur ai fi căpătat unul, măcar incipient, după aceasta, Deci, partea cu exagerarea cromatică nu este chiar așa de deplasată.
În fine, nici nu are prea mare importanță și, în plus, e și perfect legal. Astfel că prezentarea Prefectului de Dâmbovița, Claudia Gilia, a unei sinteze a activității, după un an de mandat, în lipsa unor remarci politice (atitudine ce măcar salvează niște aparențe) nu poate fi catalogată decât, cel mult, ca un act de normalitate, unul ce nu prea interesează pe cineva. Normalitatea nu interesează, în general.
La amintita prezentare (n.m.– din data de 26 ianuarie 2023, ziua aia când, vream-nu-vream, îl aniversam pe <nea Nicu>, pentru cine își mai aduce aminte) a fost invitat și președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, coleg din administrația dâmbovițeană dar si șef de partid al Prefectului de Dâmbovița.
Corneliu Ștefan a folosit o sintagmă ce poate pune pe gânduri: “În Dâmbovița, Coaliția merge foarte bine, spre deosebire de alte locuri”.
Despre coaliția de guvernare PSD-PNL fiind vorba ( n.m.– UDMR-ul e sublim, dar lipsește cu desăvârșire, în Dâmbovița, așa că, cu siguranță, nu la ei se referea Corneliu Ștefan. Cu toate că au mai fost reprezentanți ai PSD DB ce au reprezentat, în trecut, doar în acte ce e drept, UDMR-ul, în Dâmbovița).
Cum atunci când politicienii spun că lucrurile merg bine, între ei în primul rând, e sigur necesar să te uiți direct la “buzunar”, mai întâi cel personal și apoi cel public, am procedat în consecință.
Cum 2023 e încă tânăr, din banii publici încă n-au plecat prea multe alocări de fonduri. Totuși, încă din 6 ianuarie, CJ Dâmbovița, instituția unde Corneliu Ștefan este președinte, au plecat niște bani. Vreo 38 de milioane de lei (n.m.- deocamdată doar programați la plată), reprezentând cotă de 6% din impozitul pe venit, aferent județului Dâmbovița, cotă de care dispune CJ DB așa cum vrea, pentru a aloca către localitățile județului.E nevoie doar de o privire fugară pentru a vedea că localitațile PSD ( cu primari PSD mai bine spus) primesc mai mult decât cele PNL. Pentru cei care nu știu amănunte politico-administrative dâmbovițene, priviți, mai jos, diferențele dintre Fieni-Pucioasa, pe de o parte, și Titu -Găești, pe de altă parte, E doar UN EXEMPLU! Multe altele pot fi găsite, de către cineva cu răbdare necesară pentru a parcurge toate datele.
Nimeni de la PNL nu s-a grăbit să conteste modul de împărțire a fondurilor, ceea ce poate spune că la liberali se socotește că împărțeala e corectă. Există și o a doua variantă, cea în care pe liberalii dâmbovițeni nu-i interesează și, cu sacii în căruțele personale, cei din conducerea PNL DB, cea de acum, socotesc că scapă cine poate, de “urgia social democrată”, ce se pregătește liniștită să ajungă la 100% la alegerile din 2024, din Dâmbovița.
Iată de ce e bine în coaliție, cum spune președintele CJ Dâmbovița și al PSD Dâmbovița. Pentru că Statul (eventual și partidul) ajută pe toatâ lumea, după “nevoi”. Așa cum s-a întâmplat din primele zile ale anului 2023. Cei mai “nevoiași”, din Dâmbovița, în sensul că au fost primii la ajutorul de la CJD, au fost reprezentanții Bisericii (Arhiepiscopia Târgoviștei):
Nimeni altcineva nu a primit sprijin finananciar (n.m.– cum scrie în hotărârea de consiliu județean ), în 2023, înainte de unitățile de cult.
“La noi coaliția merge bine, nu ca în alte părți”, spune Corneliu Ștefan. Și are dreptate. Banii statului, cei publici, se dau la cine trebuie. Nimeni ( politic vorbind) nu ridică vreo obiecție De ajutat, statul îi ajută, în primul rând, pe cei mai “sărmani”, cei care au cea mai mare nevoie de ajutor, cum e “normal”, după cum am arătat mai sus. (n.m.– pentru a evita eventuale confuzii, ultimele rânduri sunt, de fapt, o ironie, amară ce e drept).
Așa că, de ce să nu meargă bine?