În urmă cu mai bine de o lună, scriam despre dezastrul concursului pentru ocuparea postului de director de la CJAS-urile din țară (detalii aici- Valahia Media). Aminteam, la vremea respectivă, că din cei 33 de candidați, înscriși la proba scrisă a concursului, doar 5 au reușit să treacă în etapa următoare. “Campionii” erau candidații pentru postul de director la CJAS-urile din Maramureș, Iași, Cluj, Tulcea și Bistrița Năsăud (toți aceștia având un punctaj de peste 70 de puncte, dintr-un maxim de 100 de puncte, adică cât era necesr pentru promovarea examenului).

În rest, în țară, un dezastru, în sensul în care mulți dintre candidații pentru postul de director nu au fost în stare să treacă, pe foaie (proba scrisă a concursului), mai mult decât numele personal ( la un punctaj de 11,3, adică nota 1,3, cum a fost în cazul unui candidat din Dâmbovița , doar așa se poate explica). Cum CNAS-ul s-a ferit să publice și numele candidaților (s-au folosit coduri, pentru identificare) candidații au rămas anonimi, lucru de înțeles, date fiind “performanțele” înregistrate de aceștia.


În luna iunie (16 iunie) a avut loc a doua încercare. Un nou concurs ce a fost susținut (proba scrisă) la București, în amfiteatrul Spitalului Universitar. De acestă dată, după o lună de “pregătire asiduuă”, candidații înscriși pentru posturile de director s-au prezentat ceva mai bine. Din 40 de pretendenți, ajunși la concurs, 16 au fost declarați admiși (vezi foto rezultate, mai sus). Între cei 16 se regăsesc și 2 candidati din Dâmbovița ( 83 de puncte si respectiv 75,5 puncte obținute, dintr-un maxim de 100 posibile). Cel de-al treilea candidat (55,25 de puncte) a fost respins. Cel de-al patrulea candidat, din Dâmbovița (cel care obținuse cea mai mică notă din țară, la concursul din luna mai, respectiv nota 1,3) nu s-a mai prezentat la concurs. Măcar atât!.

Certitudinea este că CJAS Dâmbovița va avea un director, post obtinut prin concurs. În data de 23 iunie vor avea loc interviurile, pentru desmenarea directorilor. În Dâmbovița, Sălaj și Bihor fiind vorba de alegerea unui director (n.m. – pentru că sunt câte 2 candidați declarați admiși, după proba scrisă, din data de 16 iunie).
De ce e atât de important postul de la CJAS?

Răspunsul e relativ simplu, CNAS-ul gestionează cam 10 miliarde de euro, în 2021. În pixul directorilor de Case Județene de Asigurări de Sănătate stând alocarea a multe miliarde de euro. În Dâmbovița, de exemplu, sumele, pentru 2021, arată cam așa: Aproximativ 470 de milioane de lei ( credite de angajament și credite bugetare, doar în perioada ianuarie-iunie 2021) pentru programele desfășurate, în acest an, de CJAS Dâmbovița.

La capitolul buget, pentru 2021, CJAS Dâmbovița beneficiază de aproximativ 830 de milioane de lei (cheltuieli curente- vezi foto document mai jos). Cu mult mai mult decât are la dispoziție Consiliul Județean, spre exemplu. În aceste condiții, alte comentarii sunt de prisos. Sau, după cum spune o vorbă foarte populară în momentul de față: “Restul e can-can!”
