Rata scăzută de vaccinare din România (vezi detalii aici- Valahia Media) a pus pe gânduri și Uniunea Europeană. Într-o vizită în România, Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, a mers la Petrești (în Dâmbovița) o mică comună situată lângă orașul Găești, unde a fost inaugurat, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății (n.m.– Ministrul Sănătăţii, dr. Ioana Mihăilă și secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Andrei Baciu) un centru de vaccinare (anti covid-19).
Chiar dacă temerile generate de rata scăzută de vaccinare din România nu au fost exprimate în mod direct, de către comisarul european, acestea au fost aproape un leit-motiv, pe tot parcursul conferinței de presă ce a urmat inaugurării centrului de la Petrești.
Am reținut, din cele spuse de oficialități:
Stella Kyriakides : Totul se rezumă la trei cuvinte: vaccinați-vă, vaccinați-vă , vaccinați-vă !(…) Varianta Delta a coronavirusului se răspândește accelerat, în toată Europa, și a ajuns să fie dominantă, în principal din cauza tinerilor nevaccinați și a celor ce au efectuat o singură doză de vaccin. Varianta DELTA va fi dominantă în toată Europa (și în România) în luna august, când numărul bolnavilor va crește din nou.
Ioana Mihăilă: Mai sunt doar câteva săptămâni, în România, cât avem o fereastră de timp pentru vaccinare, astfel încât să putem fi protejați, împotriva variantei Delta.(…) Tineri, vaccinați-vă ca să vă protejați și să îi protejați și pe ceilalți.
Mediul rural din România are procentaje dezastruoase în ceea ce privește rata de vaccinare. În Dâmbovița, de exemplu, rata de vaccinare din mediul rural nu depăsește 16%. În alte județe este si mai rău. La Cojasca, tot în judetul Dâmbovița, rata de vaccinare era, în urma cu doar o săptămână, de aproximativ 2%, una dintre cele mai mici din țară. În aceste condiții, valul patru al pandemiei, cauzat de varianta Delta, ce deja face ravagii în multe dintre statele UE (Olanda, Franța, Spania, etc) va ajunge să se răspândească cu rapiditate și în România, în următoarele săptămâni, mai ales în actualul context, în care restricțiile lipsesc aproape cu desăvârșire iar vaccinarea este aproape uitată în România, o țară ce nu a reușit să ajungă măcar la un procent de 30% din populație vaccinată. La Nivelul UE s-a ajuns la un procentaj de aproape 50% din populație, deja vaccinată împotriva noului coronavirus.