Este, din nou, alertă prin crescătorii de porci din România, asta pentru că, pesta porcină africană (PPA) a reapărut și, cel mai probabil, ca și la precedentele răbufniri ale bolii, precum cea din 2020, consecințele, în special economice, vor fi importante. Interesant este că, deși autoritățile române au confirmat mai multe focare de pestă porcină africană în județele din nordul țării (n.m– județele Sălaj, Maramureș, Bihor si Satu Mare), în special, încă din debutul lunii august, notificând prin sistemul WAHIS (World Organization for Animal Health) autoritățile internaționale, în România ANSVSA-ul nu a comunicat nimic despre acest lucru.
Foto: Dâmbovița, suine eutanasiate într-un focar de pestă porcină africană (2020)
Conform comunicării internaționale, a celor de la Organizatia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, focare multiple de PPA sunt active și în Ungaria sau Polonia, dar și în România (încă din 2 august).
Sursa foto afiș: ANSVSA
În data de 6 august 2024, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița (DSVSA D-ța) a transmis, doar pe propria pagină de internet, un comunicat de presă prin care anunță că a fost semnalat un caz de pestă porcină africană (PPA) la Nucet.
Foto: Focare de PPA în 2020
Iată anunțul:
Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Judetean a confirmat, în data de 05.08.2024, prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) într-o exploatație nonprofesională din comuna Nucet, județul Dâmbovița.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Dambovita (CLCB) s-a întrunit în regim de urgență și a adoptat Planul de Măsuri pentru Combaterea acestei boli. Pe lângă măsura uciderii suinelor din exploatația nonprofesională afectată și ecarisarea cadavrelor s-a mai dispus:
– instituirea unei zone de protecție de 3 km și o zonă de supraveghere de 10 km în jurul focarului, zone în care au fost dispuse restricții privind mișcarea porcinelor, etc
– catagrafierea tuturor exploatațiilor cu porcine din zonele de restricție.
– asigurarea condițiilor de biosecuritate la nivelul exploatațiilor, pentru a reduce riscul de răspândire a virusului PPA, etc.
Foto: Focare de PPA, în România, în septembrie 2020
Dincolo de măsurile punctuale, precum cele luate și în Dâmbovița, PPA are un puternic impact economic, dar si emoțional. În sensul în care, în focare, sunt eutanasiate toate animalele. De asemenea, apariția unui focar de PPA în marile ferme, a dus, de-a lungul timpului, chiar la falimentul multor afaceri, chiar dacă, momentan, proprietarii au fost despăgubiți. În acest sens, autoritățile române s-au ferit, atât cât s-a putut, a face anunțuri care să releve amploarea răspândirii bolii, ca și în cazul anului 2024. Mai ales atunci când boala s-a dezvoltat în anii electorali (precum 2020 sau 2024).
Foto: (sursa-realitatea.net) Pesta porcină africană într-o explotație comercială din Tulcea, în anul 2020
De remarcat ar fi că niciodată, un focar de PPA, nu a rămas singular, ba din contră, odată ce un areal a confirmat apariția bolii, curând, ale focare, uneori într-o creștere geometrică, apărând extrem de rapid.