De luni bune despre fenomenul pestei porcine africane nu mai vorbește aproape nimeni. ANSVSA-ul, autoritatea ce, în anii precedenți (din 2017 până în 2019, inclusiv) a sistat orice fel de comunicare, cu privire la subiect. La nivel de județe, deși, în continuare, continuă să apară focare de PPA, nimeni nu mai amintește absolut nimic despre acestea.
Sursa foto (PSD DB-11 septembrie 2020)
La nivel central (ANSVSA) a făcut ultima comunicare despre evoluția virusului de PPA în data de 20 iulie 2020 (în curând se fac trei luni de când nimeni nu mai oferă nicio informație). În data de 20 iulie, la nivel național,datele erau următoarele.

Pesta porcină africană (PPA) evoluează în 155 de localități din 29 de județe, cu un număr de 272 de focare (dintre care 4 focare în exploatații comerciale).În alte 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.În intervalul 09 – 19.07.2020 au fost înregistrate 21 focare noi PPA:
Județul Teleorman – un focar;
Județul Dolj – 12 focare
Județul Maramureș – un focar
Județul Gorj – 2 focare;
Judetul Timiș – 2 focare
Județul Brașov – un focar;
Județul Alba – un focar;
Județul Ialomița – un focar.
și au fost stinse 10 focare PPA:
Județul Bihor – 5 focare;
Județul Teleorman – un focar;
Județul Dolj – un focar;
Județul Ilfov – 2 focare;
Județul Satu-Mare – un focar.
La momentul respectiv, județul Dâmbovița, figura cu focare doar la porcii mistreți ( “Județul Dâmbovița – 64 de mistreți găsiți morți și 29 de mistreți vânați“).

Niciun focar la porcii domestici. Dar, tot ANSVSA-ul, într-o hartă interactivă, prezenta faptul că în județul Dâmbovița existau 2 cazuri si la porcii domestici. La Samurcași, comuna Crevedia, un focar descoperit în data de 16.07.2020 (17 animale bolnave) si un altul la Pucioasa (32 de animale bolnave) ce fusese depistat în data de 10.06 2020.

În ambele cazuri informările, despre aceste situații, potențial periculoase, lipsind cu desăvârșire, atât la nivel local (judetul Dâmbovița, DSVSA D-ța, Prefectura, primării locale, etc.) cât si la nivel central ( ANSVSA), cea din urmă instituție limitându-se să publice harta interactivă amintită anterior (ce cuprindea focarele din România, cu datele de identificare ale acestora, cu albastru porcii domestici si cu galben focarele de la porcii mistreți) fără precizări exacte cu privire la stingerea sau nu a acestor focare. În condițiile în care autoritățile au probleme mult mai mari pe cap ( epidemia de COVID 19) un eventual răspuns, în care este precizat faptul că nimeni nu a mai avut timp și de virusul pestei porcine africane este foarte probabil să fie formulat (mai ales în condițiile în care unele DSVSA-uri din țară au oferit propriile aparate de testare pentru probe virus pentru a fi folosite în identificarea COVID 19, teste REal Time PCR, ce puteau fi efectuate pe acele aparate).
Situația este identică aproape peste tot la nivel național. În data de 11 septembrie, în Dâmbovița, primarul localității Dărmănești, Valentin Mihalache amintea următorul lucru:

IMPORTANT!
Stimați cetățeni, Având în vedere că într-o gospodărie din satul Marginenii de Sus a fost confirmat un focar de pestă porcină ,potrivit dispozițiilor reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare ,se impune intervenția și sacrificarea animalelor infectate.Astfel,s-a luat măsura eutanasierii porcinelor din gospodăria afectată. ESTE UN CAZ IZOLAT, motiv pentru care vă rog să nu intrați în panică, să aveți încredere în autoritățile competente în vederea prevenirii și combaterii acestui virus.Vă asigur că vom urmări îndeaproape această situație și vom încerca să facem tot ceea ce ne stă în putință ca focarul să nu se extindă la nivelul comunei.REPET,ESTE UN CAZ IZOLAT! NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, TOTUL ESTE SUB CONTROL.Mulțumesc!
Postare facebook, Valentin Mihalache
Până la această oră (12 septembrie 2020, ora 11.00) nimeni din Dâmbovița (“autoritățile competente”) nu a făcut vreun anunț oficial ,cu privire la acest lucru. În schimb, adversarii politici ai primarului de la Dărmănești (n.m. suntem în plină campanie electorală până la urmă), în cazul de față cei de la PSD Dâmbovița, au transmis un punct de vedere (ilustrat din abundență) despre cum primăria liberală de la Dărmânești încalcă normele de protecție împotriva răspândirii virusului (în cazul de față PPA), pentru ca porcii eutanasiați au fost cărați ( la o groapă făcută pe un câmp) cu o remorcă deschisă, a primăriei Dărmănești, ce, evident, nu respecta normele sanitare de protecție (ce sunt specificate într-un ghid de bune practici, pentru virusul PPA). Întrgul protest este și ilustrat (vezi materialele foto-video cuprinse în acest articol)
Dincolo de informarea (cu puternic accent politic electoral) este evident că normele au fost încălcate. Conform unei informări, tot neoficiale, Primăria Dărmănești a fost deja amendată de către DSVSA Dâmbovița (informatia este furnizată de gazetadambovitei.ro).

În aceste condiții este absolut cert că vorbim de un caz de PPA, la Dărmănești (cel mai probabil gestionat prost), un caz ce, așa cum precizam anterior, nu este amintit de nimeni. Cum nimeni nu a amintit nici de cazul de la Crevedia (Samurcași, o localitate foarte apropiată fizic de Mărginenii de Sus, comuna Dărmânești), ce a avut loc în data de 16.07.2020, spre exmplu. Cum toată lumea insistă că nu este nimic periculos, că situația este ținută sub control, dar nici măcar obișnuitele informări, cu privire la apariția vreunui focar de PPA, nu mai fac parte din agenda de lucru, a celor ce sunt îndrituiți să rezolve o situație cu un potențial periculos si pentru sănătatea populației (virusul pestei porcine africane nu se transmite la om, dar este extrem de contagios, iar răspândirea lui o poate face si omul, punând în pericol existență efectivelor de porcine), este evident că putem vorbi despre o “batistă pe țambal”.
Cum, tot la fel de evident, este faptul că orice anunț cu privire la focare ale acestei boli (PPA), ce presupune că măsuri drastice de prevenție a răspândirii, precum eutanasierea de animale, ar trebui luate, nu mai reprezintă o prioritate, Mai ales în campanie electorală. Nu are însă nicio legătură cu un partid sau altul ci cu un mod de abordare a probemelorr. Din păcate specific spațiului carpato-danubiano-pontic.