Paște fericit! (Dacă aveți cu ce)

Zarva creată de plata anticipată a salariilor și pensiilor, în sistemul bugetar, înainte de Paștele Ortodox, nu  este, de fapt, decât un fals subiect. Nu este nicio controversă, în realitate. Dacă ar fi vrut cu adevărat (cei ce au cheia vistieriei statului) ar fi primit toți anticipat, nu o pensie sau un salariu, ci chiar două, înainte de sărbătorile pascale.

“- De unde, pentru că bani nu sunt?”

 Adevărat, nu sunt. Nu sunt pentru că există o minimă responsabilitate, ce trebuie să și-o asume BNR-ul ( orice bancă centrală, în fapt), și până acum și-a asumat-o, și nu se dă drumul la tiparnița de bani ( Monetăria statului și Imprimeria Statului sunt instituții, legate de politica BNR, ce “produc” banii la comanda BNR). Dacă masa monetară și rezervele statului nu ar fi fost suficiente, pentru plata anticipată  a pensiilor și salariilor ( cum probabil este cazul acum), politicul are pârghiile necesare pentru a “ impune”, neoficial, BNR-ului, să tipărească bani. Numai că, banii respectivi, pe termen mediu, produc inflație, iar pe termen scurt duc la devalorizarea monedei ( același lucru). Cu alte cuvinte, ce “ieri” cumpărai cu doi lei, azi vei cumpăra cu cinci lei. Iar de inflație se feresc, precum “dracul de tămâie”, în momentul de față, și Guvernul, puterea politică, cât și BNR-ul, puterea financiară. Nimeni nu vrea să își asume responsabilitatea, pentru un dezastru oarecum anticipat.

Rata anuală de inflație ( un indicator, nu sigurul, pentru ceea ce am numit dezastru anticipat)

Oct. 20172,63%

Nov. 20173,23

Dec. 20173,32%

Ian. 20184,32%

Feb. 20184,72%

Estimările, venite din partea specialiștilor unor bănci comerciale din România, sunt că aceasta va depăși nivelul de 5%, pe parcursul verii 2018, iar apoi va descrește.

 

“-Ce mă interesează pe mine de inflație, parcă ziceai că ne spui despre salarii și pensii plătite anticipat, înainte de Paște? Paștele e acum, inflația…. Doamne iartă-mă!”

 

 Păi, e cam același lucru. Pentru cine crede că invitația adresată lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, de a veni și a da socoteală Parlamentului pentru inflație, chiar înainte de Paște, o invitație onorată de toată conducerea BNR, dar niște discuții la care nu a participat nimeni dintre cei care au adresat „invitația” (PSD-ALDE), este întâmplătoare și nu are legătură cu aceste plăți, nu pot să spun decât atât „fericiți cei săraci cu duhul”.

Deși premierul, vorba vine, Dăncilă anunța:

Foto 1: Viorica Dăncilă, prim-ministru România

Salariile vor intra săptămâna aceasta, înainte de Paşte. Pensiile nu şi am să vă explic şi de ce. De obicei, pensiile se dau între 14 şi 27 ale lunii. Dacă le dăm acum, va fi o perioadă foarte mare până când pensionarii vor lua următoarea pensie. În plus, abia am terminat cu pensiile pe luna trecută. Este foarte greu să tipărim fluturaşii de pensie.”

 

 Salariile bugetarilor sunt/au fost  plătite anticipat doar pentru unii bugetari (detalii aici) în vreme ce pentru alții responsabilitatea a fost aruncată în spatele ministerelor de resort. Ba că nu au spus că vor, ba că nu și-au făcut treaba, la întocmirea de hârtii. Praf în ochi. Asta și pentru că se vor găsi destui, responsabili de prin ministere, care să își pună cenușă în cap, admițând că au greșit, că nu și-au făcut treaba, cu speranța că îți vor păstra scaunul, dar știind în același timp că nimeni din Guvern nu a dorit alceva decât să promită, pentru că, de avut, nu aveau de unde. De parcă calendarul sărbătorilor pascale a fost stabilit ieri și a luat prin suprindere guvernarea.

 În ceea ce privește pensiile, aici era problema cea mare.

 

Banii, la un sistem ce merge pe împrumut, lună de lună, nu există (în cuantum suficient)

nici pentru plata la termen, ce să mai vorbim de plata lor anticipată.

 

Niciodată nu a fost luată în calcul o plată anticipată, în condițiile presiunilor uriașe la care este supus bugetul statului, în momentul de față. Pe de altă parte, scuza „Dacă le dăm acum, va fi o perioadă foarte mare până când pensionarii vor lua următoarea pensie” este penibilă și arată exact dimensiunea reală “ a aprecierii” pentru o categorie socială. Aruncându-i în aceiași oală, și indirect „apreciind” toți pensionari ca iresponsabili, Vasilica-Viorica, transmite că statul, adică Guvernul Dragnea-Tăriceanu-Dăncilă, s-a gândit la binele pensionarilor și, decât să cheltuie fără măsură, mai bine prelungesc postul cu vreo două săptămâni. Nu cred că au făcut un sondaj printre pensionari, și, în baza acestuia, să fi decis  că majoritatea este fericită cu pensiile venite la termen și nu anticipat. Sau mai știi?

 De fapt, acestea sunt și singurele gafe ale Guvernării. Decizia de  a plăti anticipat salarii, doar pentru unii bugetari, și justificarea, mai mult decât nefericită, neplății anticipate a pensiiilor. O decizie matură, în situația actuală, ținând cont de data de calendar, ar fi fost, probabil, un anunț sincer, cu expunere de motive pentru  neplata anticipată, atât a salariilor cât și a pensiilor.Sinceritatea, însă, nu poate sta la aceiași masă cu politicul și calculele sale cinice, așa că nu mai insist.

P.S.

Am primit, de-a lungul timpului, câteva „atenționări” amicale, ce îmi transmiteau că defetismul financiar, manifestat în această pagină, în câteva ocazii, este nejustificat. Pentru că, de fapt, situația nu este chiar așa de grea. Că și alții (state) se împrumută pentru a acoperi necesarul, că la alții (națiuni) nivelul de datorie publică este semnificativ mai mare și noi stăm chiar bine. Statistica ne spune că

Datorie publică România:

2010160 mld. lei

2017300 mld. lei

(35,7% din PIB, România are a patra cea mai redusă datorie publică din UE)

Doar Bulgaria 25,6%, Luxemburg 23,4% și  Estonia 8,9% (din UE 2882,4%) au o datorie publică, raportată la PIB, mai mică decât România.

Grecia 177,4% Italia 134%, Portugalia 130,8%, Belgia 103,2% sunt „campionii absoluți”, state ce, după anumite criterii, ar trebui să fie declarate ca deja intrate în faliment. Ce să mai spunem de marii datornici, la nivel mondial, Japonia, primul loc, 240,3% sau SUA 108%, primul loc raportat la PIB.

 Fără a generaliza, nu pot spune decât atât : presupunând, prin absurd, că, la un moment dat, creditorii s-ar întoarce către datornici cu solicitarea de a restitui datoriile, cu tot cu compensările de rigoare (Sunt state care au de recuperat mai mult decât este nivelul datoriei, nu este cazul României) plata s-ar face nu în moneda națională ci în monedele de tranzacții comerciale, la nivel mondial, dolarul american mai ales. Cine are mașina de tipărit aceste monede nu prea ar avea de ce să aibă emoții. România cu „mașina de lei” nu cred că prezintă interes.

Dincolo de jocul absurdului,

acumularea continuă de datorii,

folosirea împrumuturilor doar pentru plata funcționării minimale (salarii și pensii),

ignorarea investițiilor și nepăsarea “criminală” față de sustenabilitatea sistemului. în viitor,

autosuficiența clamată arogant și ignorarea realităților macro,la nivel planetar,

nu pot duce decât la un singur deznodământ.

Nu mai spun care. Viitorul nu e așa departe. Până atunci: Paște fericit!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *