Parlamentarii USR de Dâmbovița, Adelina Dobra și Daniel Blaga, au încercat să oprească demolările de pe DN 71, printr-un amendament la Legea Bugetului. Puterea nu a fost de acord!

În aceste zile se votează, în Parlament, Legea Bugetului de Stat pentru anul 2025. și, ca de obicei, mai toată lumea propune amendamente. Și, tot cam ca de obicei, doar reprezentanții Guvernului au șanse reale de a “strecura” câte un amendament ce să fie avizat. Chiar și în aceste condiții, Opoziția parlamentară a încercat, în 2025, să impună, măcar în atenția publică, și propriile amendamendamente, chiar dacă, a priori, s-a vorbit, din partea Guvernului, de un an de austeritate financiară, cu alte cuvinte un an în care nicio cerere de alocare, ce vine din afara arcului guvernamental, nu va trece de avizarea din comisiile parlamentare și, ulterior, de cea din plen.

Sute de amendamente, depuse de cei de la USR, spre exemplu, au fost respinse în bloc, în comisiile parlamentare, cele mai multe dintre acestea nefiind nici măcar lecturate. O notă aparte, în această desfășurare procedurală, a făcut-o un amendament depus de cei doi parlamentari ai USR Dâmbovița, senatoarea Adelina Dobra și deputatul Daniel Blaga. Asta pentru că, amendamentul depus de cei doi, cerea nu să se aloce ceva în plus, ci să se renunțe la o alocare ce deja fusese planificată, urmând ca banii să fie folosiți (mai eficient) pentru alte proiecte.

Foto: Adelina Dobra (senator USR) și Daniel Blaga (deputat USR), la primirea mandatelor de parlamentari, decembrie 2024

Este vorba despre un amendament prin care se cerea blocarea bugetării proiectului de modernizare a DN 71 (despre proiect, detalii și mai jos, click pe link, articol Valahia Media din octombrie 2024):

În motivarea solicitării pentru blocarea bugetară a proiectului de la DN 71 (n.m.- alocare prevăzută în bugetul pentru 2025 al Ministerului Transporturilor și Investițiilor- MTI), reprezentanții USR Dâmbovița au precizat că:

„Obiectivul cu codul 1287 trebuie eliminat din planurile de investiții ale Ministerului Transporturilor deoarece proiectul în forma sa actuală nu doar că nu rezolvă problemele reale ale județului Dâmbovița, dar aduce și o serie de efecte nocive care vor afecta calitatea vieții dâmbovițenilor, investițiile în județ și dezvoltarea economică, utilitatea publică  a proiectului nefiind demonstrată.

Foto: Articol Valahia Media, despre exproprierile de pe DN 71

Într-o explicație oferită celor dela jurnal.ro, parlamentarii dâmbovițeni, autori ai amendamentului, au explicat, pe larg, rațiunea depuneriii unui astfel de amendament, unul deosebit de toate celelalte pentru că nu se cere nimic în plus. Este depus pentru a-i ajuta pe locuitorii județului Dâmbovița, ce au fost nedreptățiți, evident, prin punerea defectuoasă în aplicare a proiectului de reabilitare a DN 71. O punere în practică făcută în bătaie de joc, față de unii dintre cei ce sunt expropriați, spre exemplu, de-a lungul traseului dâmbovițean al DN 71 (n.m.- Bâldana- Târgoviște-Sinaia), au spus, între altele, autorii amendamentului, unul ce a fost respins (evident) în comisiile parlamentare:

Amendamentul introdus de noi reprezintă, dincolo de orice, o reacție. Un semnal de alarmă mai clar, după ce am căutat să găsim o soluție practică și prietenoasă cu comunitatea în ceea ce privește un proiect care nu a fost niciodată analizat din această perspectivă. Am avut un dialog deschis în ultimele săptămâni cu oamenii care au primit înștiințări de expropriere și care riscă acum să-și piardă agoniseala. Dincolo de sumele propuse de autorități însă, și chiar dacă acestea sunt mult sub valoarea reală a proprietăților de astăzi, avem în față un risc comunitar mare, care include inclusiv punerea în pericol a patrimoniului cultural al județului Dâmbovița. În tot acest timp, nu regăsim nici măcar pe hârtie vreun beneficiu real, dincolo de acela de «a bifa un proiect». Înțeleg că poziția mea poate fi răstălmăcită drept o punere de-a curmezișul, însă nu putem vorbi de așa ceva atunci când în joc sunt viețile a peste 4.000 de oameni pe care îi reprezint și îi reprezentăm”,

Declarație deputat USR, Daniel Blaga, pentru jurnalul.ro

“Vrem o infrastructură modernă care trebuie să răspundă nevoilor comunității, nu să le ignore. Lărgirea DN 71 doar pe tronsonul Bâldana-Târgoviște va duce la blocaje și va limita dezvoltarea economică a județului, descurajând investițiile și afectând mii de navetiști. În plus, impactul asupra mediului, exproprierile nedrepte și riscurile crescute de accidente sunt argumente clare pentru revizuirea urgentă a acestui proiect. Soluții corecte și moderne există, dar sunt ținute la sertar sau tărăgănate. O astfel de soluție este dezvoltarea unui Drum Expres București-Târgoviște, care să ofere o infrastructură sigură, modernă și sustenabilă, fără efecte nocive asupra comunităților locale. Autoritățile trebuie să ia decizii responsabile și să direcționeze fondurile publice spre proiecte care aduc beneficii reale pentru județul Dâmbovița și întreaga regiune”

Adelina Dobra, senator USR de Dâmbovița, pentru jurnal.ro

Despre problemele(n.m.- altele) de la DN 71, mai multe amănunte pot fi regăsite și mai jos:

Ministerul Transporturilor, adică autoritatea responsabilă și de proiectul de reabilitare și modernizare a DN 71 are, pentru 2025, cel mai mare buget de după 1989, respectiv 43,27 miliarde de lei, un buget cu aproape 20% mai mare decât cel din 2024. Asta în condițiile în care, în rest, adică la alte ministere, dar și în general, în România, se vorbește doar de austeritate și tăieri. Sau măriri de taxe, impozite și tarife, după caz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *