Aproape Motto
Natura umană, sau cu alte cuvinte ceea ce ne definește, la modul general, ne arată că suntem “repede” tentați să acceptăm orice promisiune, de mai bine (de binele comunitar vorbesc), și să, mai degrabă, ignorăm dezavantajele, îndeobște de natură obiectivă, ce ar fi evidente pentru oricine, la o simplă și rudimentară analiză, atunci când e vorba de o “construcție” nouă. O construcție (nu neapărat în sensul propriu, de edificiu) ce va avea menirea de a ne transforma viața, fiecăruia dintre noi, membrii unei anumite comunități, într-una mai bună. Cel puțin la nivel de declarație.
În luna ianuarie (2020) scriam aici,în spațiul Valahia Media, despre un proiect ce a a fost “îngropat”, amintind și o scurtă istorie a locului, de la Târgoviște. Era vorba, la vremea respectivă, despre Arsenalul de la Târgoviște, o instituție imaginată pe vremea lui A.I. Cuza (1848) ce, ulterior, avea să devină UPET SA (după 1945). Spuneam, în articolul amintit anterior, despre cum s-a “ratat” construirea primului Mall de la Târgoviște, chiar pe terenul fostului Arsenal/ UPET, fostul mastodont industrial, devenit între timp doar o umbră palidă a propriei istorii (la finalul acestui articol regăsiți întregul articol, din ianuarie 2020, pentru mai multe elemente de conținut, ce dau o dimensiune suplimentară și actualului material).
Promiteam că voi reveni asupra subiectului. Între timp, la Târgoviște a apărut si primul Mall dar și pandemia de COVID 19, iar subiectul nu l-am mai reluat, până acum.
Primul parking supraetajat (o promisiune, deocamdată)
Administrația locală, prin edilul șef al orașului, a anunțat, în data de 3 septembrie 2020, că, pe o buna bucată din ceea ce mai este UPET SA (și a fost Arsenalul de la Târgoviște) se încearcă construirea primului parking supraetajat din oraș, o investiție ce este vitală (în primul rând pentru că este amplasată în centrul municipiului) pentru comunitate. O comunitate ce nu beneficiază de nici măcar o singură astfel de investiție, la nivelul orașului. Dar iată ce spune primarul Târgoviștei:
A fost parcursa prima etapa in vederea obtinerii finantarii europene pentru constructia unei parcări multietajate in zona centrala a Municipiului Targoviste!Astfel, Agentia de Dezvoltare Regionala “Sud Muntenia” ne informeaza ca in urma verificarii fisei de proiect cu titlul ,, Crearea de locuri de parcare prin construirea de parcari multietajate”, depuse in scopul obtinerii finantarii pentru elaborarea documentatiei tehnico- economice in conditiile OUG nr.88/ 2020, aceasta a fost declarata CONFORMA ADMINISTRATIV si ELIGIBILA, obtinand ,, DA” la toate criteriiie din ,, Grila verificare Conformitate Administrativa si Eligibilitate”!Prin proiectul propus se doreste regenerarea urbana a spatiilor publice prin crearea unei parcări moderne in zona centrala a Municipiului Targoviste, de mari dimensiuni (cel putin 800 de locuri) în funcţie de varianta finală a studiilor de specialitate. Parcarea va fi situata in imediata vecinatate a centrului municipiului Targoviste (langa parcarea fostei “Cantup”), la o distanta de cel mult 5 minute de mers pe jos de cele mai importante institutii publice din orasul nostru.Proiectul este complementar unei alte investitiii, prin care se realizeaza o artera de circulatie care va face legatura intre Bulevardul Independentei si Bulevardul I. C. Bratianu, asigurandu-se si iesire la strada Arsenalului.Modalitatea juridica de obtinere a terenului necesar acestor proiecte consta in expropierea si trecerea in domeniul public al municipiului Targoviste a unei suprafete de teren de aproxamimativ 22.000 mp, aflata acum in proprietatea SC UPET SA, insa neutilizata de foarte multi ani. Procedura de expropriere este in derulare.
De-ar fi totul așa de simplu
UPET a devenit în 1990, prin HG 1224, societatea comerciala Upet SA
-Upet SA devine, in 2001, divizie in cadrul Corporatiei OMZ (Corporatia Uzinelor Constructoare de Masini) din Federatia Rusa
– Upet SA devine in 2004 parte din MNP – Onshore & Offshore Projects – parte desprinsa din OMZ si care se ocupa de proiecte marine si de petrol.
-In 2006 devine membru al Grupului Industrial Generatia – producator de utilaje pentru gaze, petrol, petrochimie, pentru foraj si termoenergetice. Două offshor-uri (din Cipru) sunt deținătorii majoritari de acțiuni la uzina târgovișteană, până în luna august 2019.
În urma a trei tranzacții (în valoare de 4,3 milioane de lei) pe segmentul alternativ de tranzacţionare AeRO (al BVB) acționarul majoritar al UPET devine Machine Building Concept SRL. (cu peste 75% din acțiuni)
Aceasta este o firmă românească, înființată în anul 2019, cu sediul în Bucuresti, sectorul 1, ce, în august 2020, avea înregistrați un număr mediu de angajați: de 0 (zero) și o pierdere( datorii) de aproximativ 6,6 milioane de lei.
În august 2020, UPET SA mai are aproximativ 86 de angajați, după ce, înainte de pandemia de COVID 19, avea aproximativ 192. Renunțarea la o parte din personal (concedierea colectivă) fiind justificată de condițiile economice actuale, generate de epidemia noului coronavirus. În luna ianuarie 2020, conducerea actuală a uzinei târgoviștene, anunța, pe pagina de facebook, că activitatea industrială a UPET SA va fi mutată lângă Târgoviște, în afara orașului (la Dumbrava) unde va fi construită, de la zero, o nouă capacitate de producție. O mutare ce ar urma să fie finalizată în toamna anului 2021. În actualele condiții nu se mai vorbește despre această mutare. Ce are în schimb UPET SA sunt cele mai bune active din Târgoviște, aceste fiind reprezentate de terenul ce este amplasat chiar în centrul orașului Târgoviște (vezi video mai jos).
UPET SA mai avea, în iunie 2020, un minus (rezultat de exploatare) de aproximativ 37,5 milioane de lei, asta în condițiile diferite, din 2019, atunci când uzina avea doar un minus de 3,4 milioane de lei (exact la aceiași dată) -30 iunie, ca și în 2020 (mai sus poate fi vizionată o analiză a bilanțului contabil și a contului de profit si pierderi, din 2019 și prima parte a anului 2020).
În linii mari aceasta este situația proprietarului de teren, un teren pe care administrația locală a anunțat (3 septembrie 2020) că, prin expropriere, se va demara proiectul de construire a parcării supraetajate de la Târgoviște. Procesul va fi însă unul de durată, asta și pentru că (cu o situație financiară, momentan cel puțin, deloc” roz”) actualii proprietari de la UPET SA, vor încerca să valorifice terenul (singurul atu pe care îl au la dispoziție) și, cel mai probabil, vor vinde celui care oferă mai mult.
Terenul amintit, pentru expropriere, de Primăria Târgoviște, a mai fost subiectul unei neînțelegeri, între UPET și administrație, pentru că, după ce clădirea istorică ( de patrimoniu) a Arsenalului lui Cuza a ars misterios, în mai multe rânduri, iar, pentru că zidurile nu au căzut cu totul, iar în zonă nu s-a întâmplat nimic (nu au fost reabilitate clădirile avariate) taxele locale au crescut cu 500%, din ianuarie 2020.
În plus, eventuali doritori să achiziționeze, terenul cu pricina, s-au lovit de posibilitatea, cel puțin teoretică, de a nu putea construi nimic ( sunt necesare avize de construcție de la administrația locală, dar și o descărcare de sarcină, pentru eventuale clădiri de patrimoniu), așa că varianta exproprierii, cu plata terenului la valoarea de piață, pare cea mai plauzibilă. Rămâne de văzut, însă, dacă proiectul, ce urmează a beneficia de finanțare cu fonduri europene, amintit de cei de la Primaria Târgoviste, va trece de toate etapele de avizare. Banii pentru expropriere, milioane de euro (cel mai probabil, dată fiind valoarea imobiliară a zonei) vor putea fi împrumutați și plătiti proprietarului, expropiat, doar în condițiile în care proiectul parcării va fi aprobat. Cu totul, până la finalizarea acestuia, va fi vorba de cel puțin încă 2-3 ani, de acum înainte. Dacă toate lucrurile merg bine. Atfel…
Așa cum spuneam, în debutul acestui articol, la final regăsiți articolul anterior, ce face referite tot la terenul de la UPET și istoria locului.
https://valahiamedia.ro/poveste-de-targoviste-puz-urimall-uri-si-ruine/
1 Reply to “Parking de 800 de locuri la Târgoviște, pe terenul UPET? Dincolo de promisiuni-Povestea locului.”