Cu o campanie de vaccinare (anti-covid 19) ce este anunțată ba că va fi un eșec ( de toți “cârcotașii”, înainte de debutul acesteia), ba că este un succes ( de către autoritați, la o lună de la debutul ei) realitatea este una ce nu se poate așeza într-o fotografie alb-negru. Nuanțele sunt cu mult mai multe decât , poate, cineva și-ar fi închipuit. Asta pentru că, așa cum era de prevăzut totuși, vaccinul (anti covid-19) nu este, momentan cel puțin, pentru toată lumea.
România stă bine, statistic, atunci când ne comparăm (procentual) cu alte țări europene. Ba este chiar în fruntea listei la procent populație vaccinată deja (amănunte pot fi regăsite aici-Valahia Media).
Totuși, atunci când vorbim de programare pentru vaccinul anti-covid 19, lucrurile nu sunt deloc așa de roz, precum le tot anunță autoritățile (asta în ciuda a ceea ce spuneam despre conformare și acceptarea vaccinării). Concret, în momentul de față, oricine vrea să se vaccineze, după o înscriere prealabilă în platforma on-line, special creată, va avea surpriza să constate că acest lucru nu este posibil. În cazul de față am luat ca exemplu județul Dâmbovița.
Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 în ziua anterioară – 27 ianuarie 2021: 570, repartizate pe cele 5 centre de vaccinare din unitățile spitalicești, astfel:
– Târgoviște: 282 persoane
– Găești: 66 persoane
– Pucioasa: 72 persoane
– Titu: 60 persoane
– Moreni: 90 persoane
2. Numărul persoanelor vaccinate în total de la debutul campaniei de vaccinare: 10879.
Comunicat oficial Prefectura Dâmbovița-28 ianuarie 2021
Așadar-10.800 de dâmbovițeni (din totalul celor aproximativ 500.000 au fost deja vaccinati anti covid-19).
La nivel național (27 ianuarie) sunt 456.154 de persoane vaccinate cu prima doză și 52.275 cu a doua doză.
La capitolul programări la vaccinare, până în 28 ianuarie, erau programați la vaccinare 908.092 de români (mai jos graficul cu toate programările). Asta ar fi jumătatea plină a paharului, în sensul în care cererea este mai mare decât era anticipat. Cu toate acestea “există și o jumătate goală a paharului.”
Partea tristă este că, deși, teoretic, în aceste prime două faze ale vaccinării (faza I și faza II) ar fi trebuit să fie posibilă programarea personalului medical (faza I) iar mai apoi a celor peste 65 de ani sau cei cu boli cronice (faza II) în momentul de față, 28 ianuarie 2021 (de câteva zile de fapt) orice programare pe platformă este imposibilă. Nu mai sunt date în calendar disponibile, pentru programare, până în luna aprilie cel puțin.
La o încercare de programare, pentru județul Dâmbovița, de exemplu, în momentul de față, platforma afișează ( pentru doar cele 5 centre disponibile în județ) 0 (zero) locuri disponibile până la finalul lunii martie.
La o încercare de a găsi un loc liber, la Târgoviște, pentru o persoană domiciliată în Târgoviște, platforma informează că locurile sunt epuizate, tot până la finalul lunii martie.
Același mesaj apare și dacă este încercat (n.m. poate a greșit platforma și totusi mai poate fi ratăcit vreun loc) a se găsi ceva și pe intervalele orare ( tot la centrul de vaccinare de la Târgoviste-SJUT).
În concluzie. În momentul de față cel puțin, nu este posibilă nicio programare nouă, pe platforma dedicată, până în luna aprilie. Situația nu este singulară în Dâmbovița. Practic dozele de vaccinat deja programate a intra în țară sunt deja antamate, fiind persoane ce sunt în așteptarea vaccinului (programate). Încă de la momentul anunțării campaniei de vaccinare s-a vorbit de o imunizare a populației (70% cel puțin, adică aproximativ 10 milioane de oameni) până în luna septembrie 2021. În acest ritm însă, este greu de crezut că acest lucru va fi posibil.
Nu este neapărat un reproș, adresat cuiva.
Până la urma acestea sunt posibilitățile (disponibilul de vaccin) dar, în aceste condiții, epidemia de covid-19, va fi, și în România, o problemă constantă și pe parcursul anului 2021 (atâta timp cât nu există/nu s-a descoperit un tratament minune ce să vindece bolnavii infectați cu SARS-CoV-2). Adică, toate șansele ca și noul an să semene cu 2020. Dacă nu cumva va fi mai rău.