Următoarele rânduri nu reprezintă decât o prezentare în imagini, pe cât a fost posibil, a unei stări de fapt. În realitate, actul dubitativ, regăsit în titlul articolului, nu așteaptă neapărat un răspuns. Ca dealtfel nici autorul acestor rânduri.
La Târgoviște se pregătește cea mai de amploare campanie de reconstrucție/reabilitare, din ultimii ani. Cum banii au fost mai mereu problema urbei, proiectele de amploare, cele care au fost făcute, s-au realizat după ani lungi de așteptări și niciodată fără probleme. Mai mereu cu banii altora (fonduri europene, ajutor financiar de la stat, investițiile unui privat, rătăcit prin nordul dâmbovițean al Munteniei, cel mai oropsit județ, dpdv economic ,comparativ cu vecinii din Prahova și Argeș). Pentru târgovișteanul simplu așteptarea și obișnuința cu disconfortul, creat de feluritele investiții în infrastructura urbană , au devenit familiare în așa de mare măsură încât absența acestora ridică invariabil semne de întrebare. Nu are sens a comenta mai mult pe marginea acestei afirmații.
Dacă a fost rău sau bine, până acum, de aici înainte va fi…mai mult.
Șantierele și întrebările Târgoviștei
Mai multe șantiere sunt demarate de administrația locală (nu va urma un index al acestora) cu bani din împrumut sau finanțări externe. 65 de milioane de lei vor fi atrași dintr-un împrumut bancar (BCR) și vor urma a finanța o serie de proiecte noi, ce se vor adăuga celor existente. Suma trebuie rambursată într-o perioadă de 148 de luni (ceva mai mult de 12 ani). Bine că se face ceva. Dar, oare e cel mai bine? Asta pentru că unele proiecte, teoretic măcar, ar fi putut fi realizate prin atragerea de fonduri europene. De ce nu s-au atras? Evident că explicațiile se vor găsi întotdeauna. Deocamdată, nu aceasta este întrebarea. Cei 65 de milioane, amintiți anterior, vor fi folosiți pentru o serie de proiecte ce, ca valoare de realizare și utilitate, pot ridica măcar câteva semne de întrebare. Sau poate nu. Oricum.
Iată cum arată piața centrală a orașului astăzi (24 iulie 2019):
Pentru cei interesați iată ce spune edilul șef al orașului despre proiect:
Termen de finalizare a lucrărilor -nouă luni.
Costuri și… costuri
Ce nu apare în clip este costul lucrărilor. Conform unei ședinte de Consiliu Local, din luna iunie 2019, acesta ar fi fost de 10 milioane de lei. Cel puțin așa apare în informarea trimisă către banca de la care s-a obținut împrumutul, pentru finanțarea lucrărilor.
În luna iulie, tot prin hotărâre de consiliu local, se aprobă, tot ca informare estimativă a costurilor, trimisă către bancă, la momentul solicitării împrumutului, suma de 7,8 milioane de lei.
De ce suma este mai mică cu peste 2 milioane de lei? După cum spuneam, nu voi oferi răspunsuri, nici măcar sub formă de opinii personale.
În același timp, împrumutul mare , pentru proiectele ce urmează a fi demarate la Târgoviște, rămâne constant ca valoare, adică 65 de milioane de lei.
Tot în același timp, unul dintre proiectele aminitite în listă, cel al reabilitării stadionului “Eugen Popescu”, a căpătat altă dimensiune. În iunie, valoarea era de 7,5 milioane de lei, iar în iulie aceasta a crescut la 20 de milioane de lei.(vezi foto documente) Există explicații. Prima dată era doar tribuna a doua de reabilitat (vezi foto actual) iar acum a fost introdusă și tribuna I la reabilitare, etc. Iarăși nu voi face alte comentarii, ci mă limitez la constatările probate de documente.
Piața Tricolorului și stadionul “Eugen Popescu”, 24 iulie 2019
Nu voi mai spune decât atât. În afara proiectelor amintite, există și altele ce urmează a fi realizate cu bani proveniți din împrumutul de 65 de milioane de lei, a căror valoare a fost schimbată. În sensul în care, estimativ, în luna iunie, costau “x” iar acum costă “x-1”, “x-2”, etc. Are mai puțină importanță cât. De ce se întâmplă acest lucru? De fapt care este valoarea reală a ceea ce se va face și de unde apar fluctuațiile acestea atât de mari?
Cu credința că nimeni dintre cititorii acestui colț de internet nu s-a născut “ieri”, răspunsul cred că și-l poate oferi fiecare, dintre cei ce au avut răbdarea necesară parcurgerii acestor rânduri.
A bon entendeur, salut!
orice se face pe platoul prefecturii tot un pasaj pietonal rezultă cîtă vreme sediul CJ D-vița al PCR rămîne în picioare
scopul palmat este că e nevoie mare de bani pentru prezidențiale, iar peste un an, în preajma parlamentarelor (ăsta-i termenul meu de finalizare) vom afla că costul s-a dublat, cel puțin
despre disconfortul cetățenilor… mai la vară! 🙁
ps: Stane, Dragnea așteaptă întăriri