Nu ne mai facem bine! Sau cum, în România, una spunem, alta… “fumăm”

De mai bine de un an România, ca de altfel întreaga Europă, și nu numai, încearcă să scape de obsesia noului coronavirus, de teama de boală sau, pur și simplu, doar de restricțiile covid, mizând doar pe conformarea voluntară a unei bune părți a populației (la regulile pandemice) dar, în același timp, nepierzând nicio ocazie să facă ce știe mai bine. Adică să “joace” la limita legii, să încerce să facă tot ce îi stă în putere a ocoli restricțiile (fie că nu crede în efectul acestora, fie doar pentru că așa îi dictează ADN-ul, unul “nealterat” de educație). Să recunoaștem, în vreme ce unii beneficiază de amenzile acordate cu dărnicie, chiar și pentru simpla plimbare, fără mască, în spațiul public, ca să nu mai vorbim de vigilența cu care sunt “vânați” cei care îndrăznesc să se întâlnească, privat, în grupuri mai mari de 6-9-20 de persoane (în funcție de cum prevede legea, ce se modifică constant și haotic), alții se prefac doar că respectă regulile (amintind doar că sunt de acord cu ele, în spațiul public, în vreme ce în spațiile claustrante ale unor intimitați colective aleg să îi “înjure”, prin comportament, pe toți ceilalți, adică cei cărora le cer să respecte legea). Nimic nou sub soare. Totuși…

Sursa foto- Centrul Cultural Aninoasa/Facebook

Un exemplu, sunt cu sutele, dar l-am ales pe acesta pentru ca m-i se pare flagrant și, în același timp, definitoriu, pentru o stare de fapt generală.

În data de 5 martie 2021, la Aninoasa, comună “lipită” de Târgoviște, într-un spațiu închis (nu cred că sala are mai mult de 200 de locuri) a avut loc mare concert, mare.

Femeia, eterna iubire!”, eveniment organizat de Consiliul Județean Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultura și Primăria Comunei Aninoasa, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii!, cum este prezentat evenimentul.

Masca– un accesoriu bun doar de purtat la poze, ca și în multe alte ocazii. Participarea– Pe bază de inivitație (bănuiesc, oricum accesul publicului este interzis în vremurile actuale în spațiile închise destinate spectacolelor, fie total, fie parțial).

Asigurarea finanțării evenimentului– Bugetul Centrului de Cultură al Judetului Dâmbovița, instituție subordonată CJ Dâmbovița.

Public-reprezentanți ai CJ Dâmbovița, ai primăriei Aninoasa, parlamentari (PSD) de Dâmbovița si alte autorități din județ.

Soliști- “Nume grele” ale muzicii românești , Soprana Felicia Filip și tenorul Florin Georgescu, Daria Lupu, Marcel Pavel și Vlad Miriță, acompaniați de Orchestra Simfonică „Muntenia”, după cum se specifică si în anunțul oficial ce vizează evenimentul.

ScopulUn prilej prin care am urat tuturor doamnelor și domnișoarelor „O primăvară frumoasă și plină de bucurii!”. ( se specifică, într-o postare pe facebook, a reprezentanților CJ Dâmbovița).

Condițiile de desfășurare– În Târgoviște concertul nu ar fi putut avea loc ( grad de incidență covid-19 de 3,39 la mie, scenariul roșu, încă din 5 martie, sălile de spectacole sunt închise pentru public). La Aninoasa, comună “lipită” de Târgoviște, gradul de incidență a cazurilor 1,75 (scenariul galben de funcționare, sălile de spectacole pot funcționa cu până la 30% din capacitate, pentru public), deci,în principiu, evenimentul ar fi putut avea loc cu ocuparea a maxim 30% din capacitatea sălii.

Oricum un compromis, indiferent de numărul de cazuri și de incidență, pentru că, spre exemplu, pe stadioane, deci spatii deschise, accesul publicului este interzis total, în continuare.

Ce au greșit?

Teoretic nimic, practic totul. În condițiile în care, la concertul amintit, a fost multă lume (nu a stat nimeni să numere, probabil, dacă doar 30% din capacitatea sălii a fost ocupată), masca (se poate vedea și în cele câteva imagini ce însoțesc acest articol) a fost un accesoriu mai degrabă facultativ. Distanțarea fizică a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârșire, evident. Aerul respirat a fost oricum același, vreme de mai bine de 90 de minute, pentru toți cei care au participat la eveniment. În concluzie, cum nimeni, probabil, nu a stat să verifice cine dintre cei care au participat a fost vaccinat (anti-covid), a trecut prin boală ( deci are anticorpi) sau dacă a fost testat pentru noul coronavirus (ar fi fost imposibil să se faca acest lucru) șansele, cel putin teoretic, ca întreg evenimentul să transforme spațiul de la Aninoasa într-un focar potențial de răspândire a noului coronavirus sunt mai mult decât mari.

Final eveniment Aninoasa (5 martie 2021)

După cum spuneam – În România, regulile și restricțiile covid (că sunt sau nu necesare) sunt respectate doar teoretic. Grija pentru sănătatea celorlalți este doar mimată, iar singura grijă, cu adevărat, a celor mai mulți, este doar pentru propria bunăstare. În rest, sănătate la toată lumea! Cine își și permite să aibă grijă de asta, înainte de grija pentru propriul…buzunar.

A bon entendeur, salut!

Sursa foto articol-postări facebook

1 Reply to “Nu ne mai facem bine! Sau cum, în România, una spunem, alta… “fumăm””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *