(Update) Nu-i chiar totul “roz”, în Dâmbovița! Proteste la Agenția de Mediu și muzee închise, la “Noaptea Muzeelor”. “Avem salarii de mizerie!”, spun protestatarii

Deși se depun eforturi considerabile ca în această perioadă electorală să nu răzbată, în spațiul public, nicio nemulțumire, legată de actualele structuri de conducere politico-administrativă, și din Dâmbovița, se pare că lucrurile nu se potrivesc, cu dorințele politice.

Foto: Protest APM Dâmbovița (16 mai 2024); Sursa foto: Dragoș Popescu/ Facebook

Două proteste (cel puțin) au loc în aceste zile în Dâmbovița. Unul a avut loc în data de 16 mai 2024, și i-a avut ca protagoniști pe cei de la Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița:

(…) Din luna ianuarie 2024, s-a inițiat un proces de aliniere a salarizării personalului din instituțiile deconcentrate din mai multe sectoare de activitate bugetară la nivelul salariilor din administrația centrală. Acest demers a fost realizat în scopul eliminării discrepanțelor salariale dintre funcțiile din administrația publică centrală și cele din unitățile teritoriale. Cu toate acestea, sectorul de activitate bugetară care se referă la domeniul protecției mediului a fost omis din această reglementare.(…)

Acțiunea de astăzi este concepută ca un prim semnal pentru guvernanți. Protestele vor continua până când drepturile noastre vor fi recunoscute și nedreptatea salarială va fi înlăturată. In acest sens, următoarea acțiune va fi organizarea unui miting la sediul Guvernului României, în data de 23 mai 2024, cu participarea salariaților din toată țara.

Comunicat de presă Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița

De altfel, protestul celor de la Agenția de Mediu Dâmbovița a avut ecou și la nivel parlamentar, senatorul dâmbovițean Dragoș Popescu spunând că, de fapt, problema este chiar mai amplă:

Foto: Curtea Domnească din Târgoviște (imagine de arhivă)

Tot un protest, dar mai tăcut de această dată, are loc și la muzeele din Dâmbovița. Asta în sensul în care, conform informațiilor existente în acest moment, muzeografii din Dâmbovița nu vor participa în acest an la evenimentul numit “Noaptea Muzeelor” (are loc în data de 18 mai).

Foto: Muzeul de Istorie din Târgoviște

Muzeografii din Dâmbovița, alături de mulți alții din țară, se pare că vor protesta, prin păstrarea închisă a muzeelor, în această noapte din 2024, una dedicată evenimentului, și în care accesul publicul ar fi fost gratuit în aceste instituții de cultură:

Ediția 20 (n.m.- a Nopții Muzeelor) trebuia să fie un motiv de sărbătoare și de celebrare a muzeelor. Din nefericire, foarte multe muzee din toată țara nu vor participa la eveniment în semn de protest față de întârzierile în promulgarea ordonanței care să reglementeze creșterea cu 20% (n.m.- salarială) a angajaților din sectorul muzeal. Dintre orașele ale căror muzee nu participă la Noaptea Muzeelor 2024 se numără: Baia-Mare, Satu-Mare, Bistrița, Suceava, Botoșani, Piatra-Neamț, Vaslui, Tulcea, Slatina, Târgoviște, Rm. Vâlcea, Brăila, Buzău, Hunedoara…

Precizare Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).

Fără alte concluzii: Liniștea nu e chiar atât de asurzitoare, în Dâmbovița, pe cât ar spera unii. Iar starea de satisfacție generală este mai mult o iluzie. Tot a (doar) unora.

Update:

Deși, conform organizatorilor evenimentului “Noaptea Muzeelor”, prin informarea dedicată din site-ul noapteamuzeelor.org, la Târgoviște, muzeografii deciseseră inițial să nu participe la eveniment, în semn de protest față de “salariile de mizerie din sistem”, se pare ca aceștia s-au răzgândit ( măcar în pate). sau au fost răzgândiți. Asta doar ei o știu.

Cert este că CJ Dâmbovița a anunțat că o parte dintre muzeele ce fac parte din Ansamblul Muzeal Curtea Domnească vor participa la evenimentul Noaptea Muzeelor. Conform CJ Dâmbovița:

Foto: Muzeuul Scriitorilor Dâmbovițeni (sursa CJ Dâmbovița)

“Muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, deschise cu ocazia acestui eveniment, sunt:

•        Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”. Din motive de siguranță pentru public, accesul în Turnul Chindiei nu va fi permis.

•       Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Românești

•        Muzeul de Artă 

•        Muzeul de Istorie

•        Muzeul Evoluției Omului şi Tehnologiei în Paleolitic

•        Casa-Atelier „Gheorghe Petraşcu”

•        Muzeul „Vasile Blendea”

•        Muzeul „Casa Romanţei”

•        Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni”

De asemenea, IPJ Dâmbovița a anunțat că Muzeul Poliției Române (unicul din țară), de la Târgoviște, va participa la evenimentul “Noaptea Muzeelor”.

În țară, inclusiv la București, unele dintre cele mai mari muzee vor avea porțile închise, în 2024, la evenimentul “Noaptea Muzeelor”, în semn de protest. Inclusiv în Dâmbovița, unele muzee vor avea porțile închise, la acest eveniment, în afara celor menționate anterior nicio altă de instituție nefiind anunțată ca participantă la eveniment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *