Nu e știre ca fake-news-ul! Sau cum a ajuns Târgoviștea mai apreciată ca Bruxelles-ul

De cele mai multe ori din neștiință, dar și într-o notă de profund dispreț față de meseria pe care pretind că o fac, pseudo-presa dâmbovițeană (n.m. o parte a ei, pentru a fi corecți până la capăt) dă de toți “pereții” internetului cu câte o știre menită să rupă gura târgului. De cele mai multe ori asistăm impasibili cum, câțiva, își bat joc, pur și simplu, de toate normele și rigorile pe care le presupune asumarea menirii de comunicator media, presupunând totodată că libertatea de exprimare le dă dreptul (iar acesta este inalienabil) să spună orice vor, fără a exista repercursiuni sau măcar minime consecințe și sancțiuni, în cazul unor crase dezinformări sau manipulări de-a dreptul penibile, uneori. Nesemnalizarea unor astfel de derapaje nu face decât să încurajeze perpetuarea unei stări de fapt, una care are ca finalitate neantizarea socială, așa cum, probabil, și-au programat, ca scop final, aceste segmente pseudo-media, unele bine mufate la fondurile publice (n.m.– în curând, despre acest subiect, mai pe larg. Precum și despre cum politicul, de toate culorile, contribuie, cu bani publici, la bunăstarea acestui pseudo-jurnalism, unul conectat însă, prin toate mufele posibile, la bugetele publice).

Foto: Captură postare facebook ,Cristian Stan

Într-un exces de zel, electoral probabil, edilul șef al Târgoviștei a “aruncat”, în spațiul public al internetului (facebook) o postare în care vorbește despre calitatea vieții din orașul pe care îl conduce. “O știre”, spune primarul Târgoviștei, care arată că “municipiul Târgoviște ocupă cea mai bună poziție din Muntenia, cu un scor de 149,44 puncte” în ceea ce privește calitatea vieții. Știrea, news-ul, după cum spune primarul Târgoviștei, ar fi girată de <”Numbeo” fiind cea mai mare bază de date mondială pe zona de cost și calitate a vieții, >.

Foto: Captură postare facebook /Cristian Stan

Că edilul șef al Târgoviștei este în campanie electorală și se folosește de orice argument i se potrivește mai bine pentru a demonstra că “mai bine ca el nu se există”, este una. Pe de o parte și de înțeles, dar, în esență, tot o manipulare (n.m: – știrea este mult diferită, după cum voi arăta în continuare).

Sursa Foto: captură postare Facebook

Pe de altă parte, informația este preluată și supralicitată de pseudo-presa dâmbovițeană, fără un minim interes pentru adevăr. și, ghici ce?, primesc și bani, mulți bani, tot din fonduri publice, pentru propagarea unui fake-news, de fapt. Unul însă cu audiență, probabil comandată și impusă ( n.m.- fenomenul de propagare a unei idei prin obligarea unor segmente sociale, dependente în vreun fel de promotorul ideii, la distribuire și diseminare a fake-news-ului).

Așadar, după cum spune un fan al primarului Târgoviștei (vezi foto mai sus) se dovedește că nici la Bruxelles, adică mândria Europei unite, nu este la fel de bine ca la Târgoviște, orașul acela de pe nicăieri, din România, țara aia de la marginea Europei, ce încă se mai încurcă în Schengen (dar asta e altă poveste).

Adevărul!

Numbeo.com este, întradevăr, una dintre platformele de agregare de informații cu cel mai mare impact la nivel mondial. Statisticile, în ceea ce privește calitatea vieții, în diferite locuri de pe glob, precum și comparațiile dintre acestea, au la bază informații furnizate de surse locale, din fiecare dintre locurile ce sunt prinse în statistici și, cel mai important, multe surse , astfel încât informația, în cele din urmă, să poată primi acceptul pentru a putea fi prinsă în statisticile Numbeo.

Foto: Clasament indice calitate viață orașe Europa ( Numbeo)

Spre exemplu, în Europa, Haga ( Olanda) este orașul cu cel mai ridicat indice al calității vieții (217,1). Din România, în această statistică nu au “încăput“, respectând criteriile de analiză a datelor acceptate de Numbeo, decât Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și București.

De altfel ,Timișoara (152,7 indice), poziția 43 în clasament, este locul din România cel mai sus poziționat in clasamentul european al calității vieții, chiar și în acest caz fiind totuși destule întrebări pentru că, spre exemplu, Bruxelles-ul este poziționat în urma orașului bănățean. Totuși, au fost îndeplinite criteriile de analiză (număr de contributori minim), pentru ca orașul românesc să fie prins în analiză.

Deși Târgoviștea nu face parte din analiza Numbeo, pentru că nu există raportări suficiente ( se specifică clar pe site, acest lucru, vezi mai jos) reședința județului Dâmbovița a fost anunțată, cu “surle și trâmbițe” ca fiind mai sus ca Bucureștiul, în clasament ( “vai mama lor, la calitatea vieții”, de București este vorba, în analiza pseudo-presei dâmbovițene). De fapt, Târgoviștea este aproape la același nivel cu Bruxelles-ul (n.m.Târgoviște indice 149, în postarea primarului orașului, iar Bruxelles-ul doar 146), doar pentru că cei care au distribuit știrea “bombă” au ignorat amănuntul inițial: Analiza pentru Târgoviște nu există, stricto sensu (lat.), datele furnizate de site fiind un fel de draft orientativ, după cum este precizat.

La momentul inițial al postării, dar și ulterior la cel al știrii “bombă”, pentru cel puțin una dintre categorile luate în considerare exista un singur contributor, iar numărul maxim de contributori, la vreuna dintre categorii, era de 21. După 24 de ore la adăugarea a doar unui singur contributor ( persoană ce a furnizat date exacte despre oraș) indicele de calitate a vieții (n.m.– tot un draft orientativ, încă) scăzuse de la 149 la 140,67 (n.m.- vezi mai sus subliniat cu roșu), la Târgoviște.

De altfel, și anunțul privind supremația Târgoviștei în regiune ( Muntenia), în ceea ce privește calitatea vieții, este bazat tot plecând de la o premisă falsă: Că datele ar fi complete, pe site-ul Numbeo. De fapt, chiar și o căutare superficială relevă faptul că Piteștiul sau Ploieștiul, două orașe din regiune, fie nu au toate secțiunile completate (la Pitești), deci niciun indice de arătat și comparat, fie au (la Ploiești) un număr mai ridicat de contributori, ce au evidențiat unele aspecte negative, diminuând atfel impactul unui singur, eventual, evaluator mai exaltat, patriot local probabil, ce ar fi ridicat indicele general, dar în aceste condiții, de mai mullți contributori, s-a diminuat, per total, scorul final al calității vieții ( comparație: Ploiești 108,9, iar la Târgoviște 140).

Vezi mai sus capturi foto, din site-ul Numbeo.

Niciunul dintre aceste orașe (n.m.Târgoviște, Ploiești, Pitești) nu este însă și oficial în statistica mare (singura care contează) a celor de la Numbeo, dar acest lucru, evident, nu este lăsat să strice un fake-news, la Târgoviște.

Macar de ar fi fost singurul exemplu de acest fel. Din păcate…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *