De mai bine de un an (n.m .- din mai 2022, pentru exactitate) curg “râuri de cerneală” despre cel mai avansat tehnologic proiect ce ar urma să fie construit în România. Este vorba, bineînțeles, despre proiectul (aproape) pilot la nivel mondial, al centralei SMR (Small Modular Reactor) de la Doicești. O localitatea aproape necunoscută, din geografia județului Dâmbovița, a ajuns vedetă, chiar internațional, după ce americanii de NUSCALE și românii de la NuclearElectrica au anunțat că o centrală atomică (ultramodernă) va fi amplasată pe terenul fostei termocentrale de la Doicești.
Pentru istorie, clikc pe link, mai jos:
Din mai 2022 și până în prezent (septembrie 2023) autoritățile statului român, alături de privații împlicați în proiect, s-au străduit, nu cu succes, să îi convingă, pe localnici, că centrala SMR este cel mai bun lucru ce l-i se poate întâmpla.
Foto: Proiect centrala SMR de la Doicești
Foto: Amplasament fosta Termocentrală Doicești, casa viitoarei centrale de tip SMR ( foto din februarie 2023)
Fără prea multe explicații, pentru cei din zonă, adică cei ce vor fi vecini cu “bomba”, precum și de ce Doiceștiul și nu o altă locație, sau cu prea puține lămuriri cu privire la pericolele ce, din nefericire, le aduce cu sine o astfel de construcție, autoritățile au anunțat, după vreo două dezbateri publice, că totul merge ca pe roate, la Doicești. Au uitat să precize despre “roatele” sau “roțile” cui este vorba. Localnicii spun că la ei “roțile”, sau “roatele”, sunt cam pătrate sau lipsesc cu desăvârșire și, în niciun caz, nu se mișcă cum ar trebui, așa cum anunță, pe de altă parte, reprezentanții statului. Proiectul a ajuns și în instanță (detalii aici) tocmai pentru că lipsește comunicarea reală. Senatorul dâmbovițean Dragoș Popescu spune că statul are de dat, deja, multe răspunsuri, și că se pregătește ( printr-un proiect de lege) să urgenteze proiectul centralei SMR de la Doicești, o urgentare ce are ca scop, cel mai probabil, evitarea unor răspunsuri la întrebări presante, spune tot senatorul dâmbovițean, ce a preluat, măcar în parte, unele dintre nelămuririle și temerile localnicilor din Doicești și împrejurimi:
Foto: Amplasamentul fostei Termocentrale Doicești, viitoarea centrală SMR ( februarie 2023)
Practic, cu un proiect de lege deja anunțat ministerial (detalii aici-profit.ro), Statul Român se pregătește să dea la o parte niște întrebări legitime, la care nu prea are chef să răspundă (n.m.- probabil că nici nu are răspunsuri pertinente) și să avizeze, pe repede-nainte, un proiect ce nu pare foarte rentabil, pentru partea română cel puțin.
Un proiect ce ridică multe semne de întrebare și în Statele Unite ( în Idaho, acolo unde este implementată prima centrală SMR, de la nivel mondial), în special cu privire la costuri, sau mai bine spus la raportul cost-beneficiu. Ca să nu mai vorbim că americanii își construiesc centrala lor SMR departe de comunitățile populate, în timp ce în România….