Nou acord pentru centrala nucleară de la Doicești. Îngrijorările locale sunt, în continuare, ignorate

Probabil că cea mai importantă știre din Dâmbovița, din anul 2022 cel puțin, a fost cea legată de centrala nucleară ce ar trebui să fie construită la Doicești. În luna mai a anului trecut, un anunț exploda în spațiul public românesc (detalii aici, Valahia Media).

Sursa foto: Virgil Popescu (ministrul Energiel), al treilea de la stânga la dreapta în fotografie/ Facebook

“În urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România, a fost ales amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, pentru a fi amplasată prima centrală de tip SMR din Europa (probabil și din lume, nicio alta nefiind funcțională momentan).

Comunitatea din Doicești are, de asemenea, potențialul unor beneficii multiple, în timp ce NuScale și Nuclearelectrica fac pași spre implementarea în România, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Anunț Ministerul Energiei, luna mai 2022
Foto: Director NuclearElectrica, prezent la Doicești într-o “dezbatere publică” despre proiectul centralei SMR. A refuzat să răspundă la multe întrebări, la acel moment

Îngrijorările, extrem de justificate, privind tehnologia, dar mai ales amplasamentul centralei (practic în imediata vecinătate a unor zone extrem de populate și, de asemenea, a unui drum, DN 71, intens circulat) au fost însă de la început ignorate. NuclearElectrica, partenerul român din acest proiect româno-american, a fost refractară în multe privințe (detalii și aici, Valahia Media).

De altfel, sumele ce ar urma a fi utilizate pentru implementarea proiectului, de ordinul miliardelor de euro, plătite de România în marea lor majoritate, fiind un argument extrem de serios, se pare, pentru ca multe întrebări si îngrijorari să râmână ignorate.

Foto: Ultimele turnuri de laTermocentrala Doicești, înainte de demolare, noiembrie 2022.

La orele de bilanț politico-administrativ, din Dâmbovița, pentru 2022, nimeni nu trece în statistici centrala nuclear-electrică de la Doicești, chiar dacă ar fi, măcar teoretic, cea mai importantă investiție, ca valoare, din județ. Atât PSD cât și PNL Dâmbovița au vorbit despre proiect, dar doar atât. De fapt au vorbit cam cu jumătate de gură, ce e drept, parcă pentru a nu supăra pe cineva. Liberalii cu un ministru (cel de la Energie) de care nu vor să spună nimic rău, iar social-democrații, ce conduc în Dâmbovița, foarte atenți să nu supere pe cei ce au în mână “robinetele de la țevile de bani publici”, din “central”, cele ce alimentează și administrațiile din Dâmbovița.

Foto: Doicești, județ Dâmbovița, noiembrie 2022

Întrebările și îngrijorările, legate de proiect, au rămas în “sarcina” nebunilor ce n-au altă treabă, după cum se șușoteste prin cabinele puterii, decât să răscolească mizeria atât de frumos ambalată și vârătă sub preșul politic, de actuala coaliție de guvernare. Chit că proiectul poate fi mai mult decât periculos pentru toți locuitorii judetului Dâmbovița.

Proiect centrală SMR

În data de 4 ianuarie 2023, Nuclear Electrica anunță că proiectul cetralei de la Doicesti merge înainte.  O centrală VOYGR-6 SMR  (n.m.:- ce va produce 462 MWe) este mai aproape de a deveni realitate, anunță autoritatea română printr-un comunicat de presă. Iată acest comunicat de presă:

București, 4 ianuarie 2023

NuScale Power, LLC (NuScale) și compania românească RoPower Nuclear S.A. (RoPower), deținută în cote egale de S.N. Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SA, anunta semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED) in data de 28 decembrie 2022, marcând un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR™ cu reactoare modulare mici (SMR) în România./Lucrările FEED pe care le va demara compania NuScale vor defini caracteristicile principalele si specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doicești din România. Proiectul de opt luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

Prezentată pentru prima dată de președintele Biden ca parte a Parteneriatului său pentru infrastructură și investiții globale în iunie 2022, începerea acestor lucrări reprezintă un progres de referință între NuScale și Nuclearelectrica, care vizează dezvoltarea primelor SMR în Europa pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor regionale de securitate energetică și de decarbonizare.

Pentru comunicatul integral click aici

În toată povestea centralei atomo-electrice de la Doicești se fac parteneriate și asocieri (detalii și aici- Valahia Media) de multe milioane de euro, sute de milioane, de fapt. Americani, italieni , români, si mulți alții sunt interesați de proiect. Ce prezintă mai puțin interes sunt locuitorii zonei. Nu doar cei de la Doicești, ci ai întregii zone de impact din jurul unei centrale de acest tip, zonă ce include, cel puțin, Târgoviștea și Pucioasa, orașe la mai puțin de 10 km distanță de amplasamentul viitoarei centrale. Dacă oamenii pot fi “cantitate neglijabilă” sau “pagube colaterale”, despre mediu sau orice altceva aproape că nici nu mai are sens să vorbim. Din păcate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *