Modelul suedez de abordare pandemiei de COVID-19, unul relaxat, bazat doar pe recomandări către populație, a eșuat. După o perioadă, cea de vară, în care se părea că Suedia a găsit soluția miraculoasă a trecerii peste epidemie, fără restricții, Guvernul nordic este nevoit să recunoască că a greșit, iar strategia nu a funcționat decât, eventual, pentru o scurtă durată de timp. În România, în special clasa politică, dădea exemplu Suedia, sugerând că modul de abordare al nordicilor ar trebui implementat și în România, varianta contestatarilor măsurilor adoptate în România, fiind aceea că abordarea suedeză a dovedit că se poate trece și altfel peste pandemie. Evident s-au înșelat, iar toată retorica pro modelul suedez, una de tip conspiraționist-politicianistă, a dispărut ca prin farmec, din spațiul public românesc, după debutul lunii noiembrie. Motivul:
Luna noiembrie a adus în Suedia noi recorduri de îmbolnăviri și vine și cu amenințarea unui lockdown parțial, anunțat ca posibil de guvernul scandinav.
La momentul actual, Suedia cunoaste cel mai mare număr de infectări zilnice, de la debutul pandemiei. Recordul absolut a fost stabilit în data de 11 noiembrie-5764 de cazuri. Este de așteptat ca numărul de cazuri noi (de ordinul miilor de cazuri în fiecare zi din noiembrie) să conducă și la decese multiple, în următoarele zile.
Recordul toamnei este de 20 de decese în data de 1 noiembrie. dar deja în ficare zi din noiembrie sunt raportate decese multiple în țara nordică, spre deosebire de perioada de vară când acestea aproape nu au existat. Recordul din aprilie (de 115 decese într-o singură zi, în special din casele de batrâni) este încă departe, dar oficialii suedezi sunt deja îngrijorați de evoluția pandemiei.
Suedia va interzice vânzarea de alcool după ora 22.00 în baruri și restaurante, începând cu 20 noiembrie.
Toate localurile care vând băuturi alcoolice în Suedia se vor închide la ora 22.30, începând de pe 20 noiembrie.
“Ne confruntăm cu o situație care poate deveni foarte gravă. Riscăm să ajungem în poziția în care am fost în primăvară”, a declarat premierul Stefan Lofven.
“Recent, autoritățile din 13 regiuni din cele 21 ale Suediei au emis recomandări pentru populație, printre acestea numărându-se și evitarea contactului fizic cu persoane din afara locuinței. ” (conform digi24.ro)
Guvernul suedez este gata să impună măsuri mai stricte pentru a limita întrunirile publice, dacă recomandările nu dau rezultate.
În ultimele zile, numărul pacienților de la ATI s-a dublat în Suedia.