Așa după cum anunțam (detalii aici-Valahia Media) situația la clubul de fotbal Chindia Târgoviște nu este deloc roz, iar “patronatul” a luat și câteva decizii, unele drastice, în ultimele zile. Niciuna însă anunțată și public, iar asta din rațiuni ce țin, cel mai probabil, de calcule electorale. Dacă în ceea ce privește situația staff-ului tehnic și administrativ, de la echipa de fotbal, momentan, se poate vorbi doar de speculații (atât în ceea ce privește plecările cât și venirile), în schimb la capitolul fonduri lucrurile sunt ceva mai clare.
Foto: Stadion “Eugen Popescu” (vara 2023). Reprezentanții Primăriei Târgoviște la un meci de antrenament al Chindiei (publicul nu a avut acces pe stadion)
Cu datorii de milioane de lei, către foști angajați, bugetul statului (ANAF) sau furnizori, Chindia risca (încă mai riscă) să se scufunde ireversibil. În întâlniri de urgență însă, acționarii clubului (CJ Dâmbovița și Primăria Târgoviște) au băgat adânc (sau vor băga), încă o dată, mâna în bugetele publice, pentru a acoperi “prostiile” financiare de la Chindia Târgoviste. O situație ce ar fi fost imposibil de regăsit într-o societate comercială cu capital privat, acolo unde turnatul fondurilor într-un sac fără fund, sau gaură neagră, din punct de vedere economic, cum este momentan Chindia Târgoviște, nu ar fi fost posibil.
Foto: Sediu CJ Dâmbovița (Arhivă)
În data de 2 octombrie 2023, într-o ședință de urgență (ce nici măcar nu a mai fost anunțată public), CJ Dâmbovița a votat aprobarea măririi cotizaţiei pentru anul 2023 către Asociaţia Fotbal Club Chindia Târgovişte. Cotizația plătită de CJ Dâmbovița a crescut astfel, în 2023, la valoarea de 3 milioane de lei (2 milioane în plus, acum, ce vor merge direct către bugetul statului).
Foto: Extras proiect de hotărâre (aprobat) al CJ Dâmbovița (2 oct.2023)
De remarcat este și faptul că, în debutul anului 2023, același CJ Dâmbovița, stabilea (n.m.– în luna februarie 2023, vezi mai jos) că nivelul cotizației, plătită de CJ Dâmbovița în Asocierea FC Chindia Târgoviște, era în cuantum de 600.000 de lei, sumă ce a fost mărită constant, din pix, de-a lungul anului, cel mai recent în data de 2 octombrie 2023.
Foto: Extras proiect de hotărâre (aprobat) al CJ Dâmbovița (2 feb.2023)
În data de 6 octombrie 2023, și celelălat asociat principal din AFC Chindia Târgoviște, respectiv Primăria Târgoviște, bagă mână în bugetul public pentru o alocare suplimentară catre Chindia Târgoviște.
Foto: Sediu Primăria Târgoviște ( Arhivă, 2021)
Mai exact, după cum se precizează într-un document al Primăriei Târgoviște, va fi aprobată mărirea cotizației plătibilă de către primărie, în Asocierea Chindia Târgoviște, la suma de 2,2 milioane de lei. După cum se poate observa, existând o diferență între cotizațiile plătite de cele două entități publice, în Asocierea FC Chindia, respectiv sumele de 3 milioane și 2,2 milioane de lei, plătite la capitolul cotizații.
Foto: Extras proiect de hotărâre Primăria Târgoviște (supus spre aprobare în data de 6 oct. 2023)
Demn de precizat este și faptul că aceste sume nu sunt singurele ce curg din bugetele publice către AFC Chindia Târgoviște. Doar în 2023, alți aproximativ 2 milioane de lei mergând către Chindia, din aceleași surse bugetare.
Un calcul simplu arată că, până cum, doar din fonduri publice, către Chindia Târgoviște au mers, în 2023, aproximativ 7,2 milioane de lei (aproximativ 1,4 milioane de euro), în condițiile în care clubul este în liga secundă, iar până la finalul lui 2023 este foarte posibil să fie nevoie de alte alocări, pentru salvarea de insolvență a clubului.
Întrebarea legitimă este: Până când? Sau, mai curând, unde este limita până la care, din bugetele publice, fără prea multă consultare (deci din banii tuturor celor ce fac parte din comunitate), se virează fonduri într-un sac fără fund? O entitate unde angajații (mulți ditre ei numiți doar politic) sunt retribuiți, lunar, cu sume amețitoare, chiar și pentru atât de generos plătitul sector public românesc. Nu este vorba de sportivi (deși, și acolo, poate fi necesară o discuție cu privire la plăți și sume), ci de cei care “conduc”, o entitate ce s-a dovedit a fi o gaură neagră a fondurilor publice.