Judetul Dâmbovița a fost acceptat pentru promovare într-un program derulat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. De fapt, este vorba de un program, derulat de ministerul aminitit, în care este recunoscut, și promovat, programul întocmit la nivel local, intitulat: ”Ruta secretelor județului Dâmbovița spre munții Bucegi ”
Într-o informare de presă, CJ Dâmbovița precizează urmatoarele (24 august 2020):
Potrivit unei adrese a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri privind înființarea, de către Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului din cadrul ministerului în cauză, a sistemului voluntar de recunoaștere a rutelor cultural turistice dezvoltate de organizațiile de turism sau autoritățile publice locale, Consiliul Județean Dâmbovița, la propunerea președintelui Alexandru Oprea, în calitate de inițiator, a întocmit documentația necesară în vederea recunoașterii ”Rutei secretelor județului Dâmbovița spre munții Bucegi ” drept rută cultural-turistică.
În urma analizării de către specialiștii din cadrul ministerului, ruta a fost recunoscută și urmează să fie promovată atât pe site-ul ministerului de resort, cât și în acțiunile de promovare derulate la nivelul instituției centrale mai sus-amintite.
Tematica rutei este atât turistică și culturală, cât și istorică, traseul fiind următorul: Târgoviște (Curtea Domnească – Turnul Chindiei și alte monumente din cadrul ansamblului) – Vulcana-Pandele (Casa-Atelier Gabriel Popescu) – Vulcana-Băi (Centrul Internațional Ecumenic) – zona Șaua Dichiului (platoul Bucegi) – lacul Scropoasa și Cheile Orzei – Cascada 7 Izvoare – Cheile Zănoagei – lacul și barajul Bolboci – Cheile Tătarului – platoul Padina – grota și mănăstirea Peștera Ialomița – Babele și Sfinxul – Cascada Obârșia Ialomiței.
Cu o lungime totală de 119,8 km, ruta presupune atât vizitarea unor monumente istorice, zone și elemente turistice reprezentative pentru frumusețea și moștenirea culturală a județului Dâmbovița, cât și cunoașterea legendelor care se ascund în spatele acestora și care oferă autenticitate locurilor, stârnind curiozitatea turiștilor. Astfel, traseul propus pune în valoare Ansamblul Monumental Curtea Domnească din Târgoviște sau casa gravorului Gabriel Popescu din Vulcana-Pandele, precum și zona montană a județului Dâmbovița, inclusiv stațiunea turistică de interes național Peștera-Padina.
Pentru întreg traseul, documentația prevede atât descrierea obiectivelor și zonelor de interes, cât și informații referitoare la acces, tarife, distanțe între obiective, posibilități de cazare, precum și modalități de recreere.
Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița
Dincolo de comunicatul oficial, scopul programului este, evident, creșterea numărului de turiști în județul Dâmbovița și implicit a veniturilor obținute din activitătile desfășurate de operatorii economici din domeniu, dar și de autoritățile locale sau județene, ce gestionează cvasitotalitatea obectivelor ce fac parte din programul aminitit anterior. Cum, fără promovare, turismul nu se poate ridica la standardele de competitvitate impuse la momentul actual este evident că ajutorul oferit de autoritățile statului, va avea un impact. Chiar și minor (în funcție de modul în care va fi făcută aceasta promovare) impactul va exista. Dincolo de beneficiile evidente (bani mai mulți la bugetele autorităților sau ale societăților comerciale ce desfășoară activități în domeniile conexe și care se află pe traseul rutei amintite) există și un revers al medaliei. Acest “minus” se poate observa chiar și în acest moment. Imaginile următoare sunt surprinse în zona montană din Dâmbovița (la limita cu judetul Prahova), șaua Dichiu, cabana Piatra Arsă sau pe DJ 713 drum între Prahova și Dâmbovița, în vara anului 2020. Fără alte comentarii: