Patru ani de zile, o construcție amplasată într-o arie strict protejată, în Parcul Natural Bucegi – în mod evident ilegal amplasată acolo – a funcționat, practic, cu sfidarea tuturor regulilor din lumea civilizată, cele scrise sau nescrise, totul fără ca proprietarii să fie deranjați, în vreun fel, de autoritățile statului. Unele, autoritățile, care, mai degrabă, s-au prefăcut că nu observă nimic.
, Foto: Terasă amplasată ilegal în Parcul Natural Bucegi, zona Piatra Arsă (comuna Moroieni, județul Dâmbovița); Sursa foto: Asociația Ecolegal / Facebook
A fost nevoie de multă tenacitate și chiar îndârjire dusă la extrem, atunci când părea că totul nu e decât încă o “luptă dușă cu morile de vânt”, pentru ca, până la urmă, să se întâmple și “miracolul”. Adciă terasa ilegală de la Piatra Arsă, din Munții Bucegi, din Parcul Natural Bucegi, o arie protejată în mod special, să fie închisă de autorități.
În urmă cu două săptămâni, arătam (click mai jos, pe link), că acțiunile Asociației Ecolegal și ale senatorului dâmbovițean Dragoș Popescu, în ceea ce privește terasa ilegală din Bucegi, prin care semnalau autorităților statului ilegalitatea evidentă din Parcul Natural Bucegi, nu găsiseră, încă, la acea vreme, nicio “ureche” deschisă.
Între timp, se pare că aceleași autorități, ce de prea multă vreme par că sunt captive, doar, principiului neaoș, românesc, în egală măsură păgubos, “las-o, mă, că merge așa!”, au reușit să iasă, măcar parțial, din această încremenire proverbială.
Terasa ilegală din Bucegi a fost (n.m.– va fi) închisă de autorități, au anunțat astăzi, 23 septembrie 2024, cei de la Asociația Ecolegal:
(…) autoritatile au reusit sa-si faca treaba, au dispus sistarea activitatii si au impus operatorului economic aducerea terenului la starea initiala.
Reamintim ca terasa respectiva functiona fără aviz de la Administrația Parcului, fiind situată într-o zonă unde doar construcțiile necesare gestionării parcului sunt permise.
Construirea și funcționarea unei terase într-o zonă de management durabil a Parcului Natural Bucegi, unde sunt permise doar construcțiile necesare gestionării parcului, constituie infracțiune conform art 52 it i din OUG 57/2007. Aceste acțiuni sunt de natură penală, deoarece încalcă legile de protecție a mediului și reglementările privind construcțiile în zone protejate.
Postare facebook / Asociația Ecolegal
Din fericire se mai întâmplă și “minuni”. Cam rar, ce e drept, și cam mici, “minunile”, dar se întâmplă. Și, din acest punct de vedere, al momentului aproape unic dar dătător de speranțe, este bine a fi făcute cât mai publice cu putință.