În Dâmbovița, “portofelul uriaș”, de la CJAS, rămâne fără “proprietar”. Toți cei 4 candidați, pentru postul de director, au picat concursul

Un dezastru ce era de aștepat. Așa se poate caracteriza cea mai nouă inițiativă de depolitizare a funcțiilor publice. Este vorba de procesul de angajare prin concurs a directorilor de Case Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS-uri). Cu alte cuvinte, acele posturi publice ce au fost caracterizate, de deja fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, ca fiind “cel mai mare portofel” dintr-un județ.

Foto-Interior spital Dâmbovița

Pentru a căpăta dimensiunea reală a afirmației este bine de precizat că la nivel național, CNAS-ul ( ce cuprinde toate cele 41 de CJAS-uri) gestionează, în 2021, un buget de, atenție!, 10 miliarde de euro (aproximativ). Pentru prima dată, în 2021, sunt organizate concursuri pentru ocuparea funcției de director general la CJAS-uri, până acum aceste posturi fiind ocupate politic (cel mai adesea prin numiri de directori interimari). Rezultatul acestei abordări este evident- în peste 30 de ani, lipsa de profesioniști la conducere (în cele mai multe cazuri) nu a generat decât o drenare continuă a fondurilor din asigurări de sanătate către clientela de partid (indiferent de ce partid s-a aflat la guvernare), în vreme ce sistemul medical românesc…este cum este.

Rezultate proba scrisă, concurs posturi director general CJAS ( 6 mai 2021)

Dovada, pentru ceea afirmațiile anterioare, este dezastrul de la concursul pentru ocuparea posturilor de director general la casele de asigurări județene de sănătate (CJAS-uri). La concursul, ce a avut loc în data de 6 mai 2021, în organizarea CNAS (Casa Națională de Asigurari de Sănătate) s-au înscris 54 de candidați, pentru posturile de director din 35 de CJAS-uri, plus Municipiul București.

Conform rezultatelor publicate de CNAS, pe site-ul propriu, la concurs s-au prezentat doar 33 din cei 54 de candidați înscriși inițial la concurs. De departe cei mai mulți candidați au fost în județul Dâmbovița (4), în niciun alt județ nefiind o așa concurență acerbă.

La nivel național din totalul celor înscriși la concurs (33) doar 5 candidați au reușit să treacă de examen (n.r. să obțină un punctaj de minim 70, dintr-un total de 100 de puncte pentru a fi declarați admiși).Cele 5 case județene de asigurări de sănătate care vor avea un director desemnat prin concurs sunt cele din Maramureș, Iași, Tulcea, Cluj și Bistrița Năsăud. Toți ceilalți 28 de candidați au fost respinși.

În județul Dâmbovița, a fost cea mai slăbă reprezentare, la concurs, din întreaga țară.Candidații (ale căror nume nu sunt publicate de către CNAS, în conformitate cu politica GDPR, de protejare a datelor cu caracter personal) au obținut la concursul din Dâmbovița, următoarele punctaje: 47,05 (al 17-lea rezultat la nivel national),37,60 (al 21-lea rezultat), 29,10 ( al 24-lea rezultat) și respectiv 11,30 ( cel mai slab rezultat dintre toți candidații înscriși la concurs, la nivel național).

Pentru rezultate concurs post director CJAS DB și fișă de examen, click pe link-urile următoare:

P.S.

CJAS-urile nu vor rămâne fără directori, pentru ocuparea posturilor urmând a fi organizate alte concursuri. Râmâne de văzut cu ce rezultate și, mai ales, dacă și următoarele încercări vor fi la fel de… fără dedicație.

1 Reply to “În Dâmbovița, “portofelul uriaș”, de la CJAS, rămâne fără “proprietar”. Toți cei 4 candidați, pentru postul de director, au picat concursul”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *