După cum anunțam într-un articol recent (vezi detalii aici-Valahia Media) în județul Dâmbovița a fost declanșat un război (n.m. politico-economic) de proporții. Un război ce miroase urât-foarte urât, atât la propriu cât și la figurat. De asemenea, un război la al cărui final nu va exista niciun învingător, ci doar foarte multe victime- locuitorii județului Dâmbovița.
Începând din data de 14 iunie 2021, în Dâmbovița nu mai este funcțională decât o singura groapă de gunoi, la Aninoasa, lângă Târgoviște. Până în data de 14 iunie, în județ, funcționau două gropi de gunoi ecologice (conforme și autorizate) în care era depozitat gunoiul menajer, dar nu numai, din întreg județul. Este vorba de amplasamentele de la Aninoasa si Titu.
Scandalul a fost declanșat, “oficial”, după ce la groapa de gunoi de la Titu, una dintre cele două gropi conforme de depozitare a gunoiului din Dâmbovița, au fost oprite a intra ( de polițiștii locali) mai multe mașini cu deșeuri, ce voiau sa depoziteze gunoi adus din alte județe. Corneliu Ștefan (n.m. președite CJ Dâmboviț) a amenințat că va rezilia contractul cu SC Eurogaz Prescom ( societatea ce gestionează cele două gropi de gunoi din Dâmbovița, de la Titu si Aninoasa). Președintele CJ Dâmbovița a recurs la amenințare, din calitatea sa de președinte al ADI Salubritate ( n.m.– asociația ce cuprinde toate primăriile din județul Dâmbovița, și care are un contract, semnat în 2010, cu cei care au în administrare gropile de gunoi amintite). Noianul de nereguli, de care se fac “vinovați” cei de la Eurogaz Prescom, amintite de președintele CJ Dâmbovița, nu cuprinde însă și o parte importantă, poate cea mai importantă. Este o sumă de 40 de milioane de lei , datorie pe care ADI Salubritate Dâmbovița se pare că o are către Eurogaz Prescom, societatea fiind cea care amintește de acest litigiu dintre cele două părți, într-o scrisoare răspuns către CJ Dâmbovița:
Recomandările Ministerul Mediului, emise în luna aprilie 2019 spun că dacă deșeurile nu sunt colectate selectiv de la populație din culpa acesteia din urmă, contravaloarea contribuției pentru economia circulară este suportată de proprietarul depozitului – UAT/ADI, adică de către dumneavoastră. La exact aceeași concluzie au ajuns și magistrații Tribunalului Dâmbovița, atunci când au avut pe masă de rezolvat dosarul nr. 4684/120/2019 prin care am solicitat concursul instanței în vederea restabilirii echilibrului contractual, pentru că instituția dumneavoastră a refuzat. Știm, suma de peste 40.000.000 RON, care ar rezulta din acest litigiu este una care vă dă fiori, dar vă rugăm să înțelegeți, domnule președinte, că această sumă nu rămâne în contul societății noastre, ci ea se constituie venit la Fondul de Mediu pentru că angajații ADI au gestionat într-un mod habarnist problema deșeurilor în județul Dâmbovița, iar societatea noastră nu are cum să suporte din propriile fonduri, obligații ce nu îi aparțin.
Fragment scrisoare Eurogaz Prescom, către CJ Dâmbovița, după amenințare cu rezilierea contractului
Scandalul nu s-a oprit aici. În data de 12 iunie 2021, Primăria Titu anunța că:
În urma controlului efectuat la Groapa de Gunoi Titu, de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Dâmbovița, s-a dispus sistarea activității de depozitare a deșeurilor menajere în această locație, din cauza lipsei Autorizației Integrate de Mediu, începând cu data de 14 iunie 2021. Astfel, toate autospecialele SUPERCOM vor fi direcționate către Groapa de Gunoi de la Aninoasa, pentru a se descărca acolo deșeurile menajere de la populatie și persoane juridice.Menționăm că, programul de colectare al deșeurilor în orașul Titu, rămâne același și in perioada următoare.
Anunț facebook- Primăria Titu, 12 iunie
În data de 13 iunie, cu doar câteva ore înainte de momentul în care practic groapa de gunoi de la Titu urmă să se închidă, în zonă ajungeau alte deșeuri, ce nu proveneau din Dâmbovița:
În cadrul unei acțiuni efectuate de către Poliția Locală Titu, în noaptea de 13.06.2021 a fost depistat un nou transport, un autocamion TIR plin cu gunoaie menajere provenind din alt județ.Garda de Mediu a fost solicitată telefonic de către reprezentantul Poliţiei Locale Titu în vederea verificării unui transport de deşeuri ce urma a fi descărcat la Depozitul de deşeuri Titu. În urma controlului efectuat la Unitatea Administrativă Titu ,Garda de Mediu a constatat faptul că depozitarea deşeurilor menajere se realizează într-o celulă (Celula 2) care nu este cuprinsă în autorizaţia de mediu. Așadar, s-a dispus ca măsură interzicerea depozitării deşeurilor în Celula 2 până la revizuirea sau obţinerea unei autorizaţii de mediu care să o includă şi pe aceasta.Celula 1 din depozitul Titu, care este autorizată, este plină şi nu se mai poate depozita în aceasta.
Anunț Primăria Titu
Realitatea este și mai complicată, decât o arată înșiruirea de fapte prezentate anterior. Contractul dintre ADI Salubritate Dâmbovița și firmele ce gestionează problema gunoilui menajer din Dâmbovița, Supercom SA (firma ce colectează și transportă gunoiul) și SC Eurogaz Prescom ( firma ce are în gestiune gropile de gunoi, deci depozitare și sortarea gunoiului menajer din Dâmbovița) este din 2010, iar sincopele au fost numeroase, în desfășurarea acestui contract, cu ambele firme implicate în proiect. Cu Supercom este în negociere o prelungire a contractului ( ce a expirat deja, se pare) în vreme ce cu Eurogaz Prescom nu se mai intenționează prelungirea contractului ( s-a recurs și la mărirea redevenței, cu 10%, pe care trebuie să o plătească anual cei de la Eurogaz). Războiul e în toi, iar în acesta sunt implicate firmele, autoritățile județene dar și locale și mulți bani, evident.
Cei de la Titu (primărie cu conducere liberală) s-au opus, în 2019, înstrăinării unei suprafețe de 4,5 ha de teren, pentru extinderea gropii de gunoi din localitate ( n.m. ce teoretic deservește jumătatea de sud a județului Dâmbovița), argumentând refuzul prin faptul că locuitorii orașului nu își doresc o si mai mare cantitate de gunoi, cu toate neplăcerile create de aceasta, pe teritoriul orașului, lucru ce poate fi de înțeles. Pănă la urmă, într-un război local PNL-PSD, al consilierilor din din CL Titu, suprafața de teren, de 4,5 ha, a ajuns la firma care gestionează groapa de gunoi, ce a extins groapa cu celula 2. O celulă care acum nu are aviz de mediu, pentru folosirea acestui spațiu la depozitarea gunoiului.
Practic, la Titu, nu mai este posibilă depozitarea gunoiului menajer, ceea ce face ca întreg gunoiul să fie, de acum înainte (14 iunie 2021), transportat la groapa de gunoi de la Aninoasa, lângă Târgoviște. Unde, evident, suprafața de teren existentă nu este suficientă. Nu era nici înainte de acest lucru, de câțiva ani existând probleme cu depozitarea gunoiului. Și la Aninoasa se încearcă extinderea suprafeței de depozitare, în condițiile în care niciuna dintre părți nu și-a respectat promisiunile. SC. Eurogaz Prescom (ce gestionează și groapa de la Aninoasa) – ce nu a asigurat o reciclare corespunzătoare a gunoiului, iar Supercom și ADI Deșeuri prin faptul că nu au colectat selectiv deșeurile (obligație impusă prin normativele europene de mediu).
Practic, nimeni nu a făcut ce ar fi trebuit făcut ( nu se colectează selectiv, pentru că ar crește taxa de habitat iar autoritătile nu și-au permis “pași greșiti” în campaniile electorale ale ultimilor ani, dar totul, evident, cu un preț ce va fi plătit de toată lumea, până la urmă).
Mai mult chiar, groapa de la Aninoasa, va fi plină în câteva luni, dacă se menține decizia de depozitare a gunoiului din Dâmbovița doar pe acest amplasament, de acum înainte, începând din 14 iunie. Consiliul Județean Dâmbovița are în desfășurare un proiect ( fonduri europene-POIM) de construire a unei stații de tratare mecano-biologică, stație de transfer și toate construcțiile conexe , pentru gunoiul menajer, ce va fi amplasată la Târgoviște, pe strada “Laminorului.”, la marginea orașului, dar practic în oraș. Proiectul este, la rândul său, se putea altfel?, unul controversat. Practic, o mini groapă de gunoi va fi construită în imediată vecinătate a orașului Târgoviște (alt loc n-au găsit!), pe un teren ce se află și în litigiu (n.m.- ocupat de o firmă momentan, pe care CJ DB, proprietarul terenului, vrea să o îndepărteze, reziliind contractul de închiriere al acesteia, litigiul fiind pe rolul instanței în acest moment).
Pentru mini-groapa de gunoi de la Târgoviște se va cheltui 1 milion de euro doar pentru studiul de fezabilitate ( vezi aici declația presedinte CJ DB, din data de 9 iunie, în cadrul unei ședinte a Consiliului Judetean). Fără a emite o concluzie, oricum este imposibil, dată fiind complexitatea problemei, nu ar mai fi de adăugat decât atât:
Războiul gunoiului a fost declanșat în Dâmbovița și miroase urât, foarte urât, deja. Tot ce poate fi sigur este că “războiul va fi unul lung” și deja nu prea se anunță foarte mulți câștigători. De învingători nici nu se pune problema.
A bon entendeur, salut!
1 Reply to “Gunoiul e “sub preș”. Dâmbovița a rămas cu o singură groapă de gunoi funcțională. Scandal imens”