Gata, “s-a rezolvat”! Colectarea selectivă a gunoiului, în Dâmbovița, a devenit realitate. Sau nu?

Ante Scriptum

Informațiile și datele (cifrele și numerele, mai ales) regăsite în articolul de mai jos sunt verificate și cât se poate de reale. Articolul următor, spre deosebire de marea majoritate a articolelor apărute, pe același subiect (19-20 februarie 2022), atât în presa dâmbovițeană cât și în cea națională (din România) nu este parte a unui contract de publicitate (ce ar trebui semnalizat corespunzător), fie între părți și CJ Dâmbovița sau între părți și SC SUPERCOM SA. Din această perspectivă, măcar, ar trebui să beneficieze de prezumția de obiectivitate, în ceea ce privește abordarea subiectului.

Colectarea selectivă, problemă rezolvată, în Dâmbovița?

În data de 19 februarie 2022, la Târgoviște, în vecinătatea Complexului Turistic de Natație a avut loc un eveniment de importantă națională (cel puțin așa a fost prezentat de către organizatori).

Foto- Târgoviște, 19 februarie 2022

A fost prezentată “Flota de autospeciale care fac parte din programul județean de colectare selectivă a deșeurilor din Dâmbovița, unul dintre cele mai mari și importante proiecte care vor schimba, în totalitate, comunitățile locale dâmbovițene.”, conform celor declarate de Corneliu Ștefan ( președintele CJ Dâmbovița). De fapt, este vorba de prezentarea primei etape din contractul de 353.449.933 lei, semnat între CJ Dâ,mbovița și SC SUPERCOM SA, în calitate de operator unic colectare și transport gunoi, la nivelul judetului Dâmbovița, un contract ce se întinde pe o perioadă de 8 ani (2022-2030) și care ar fi trebuit să înceapă la 1 ianuarie 2022. Investiția celor de la SC Supercom SA, pentru care a fost organizat evenimentul de la Târgoviște, din 19 februarie, s-a concretizat în “prezentarea flotei de 120 de mașini și autospeciale destinate îndeplinirii obligațiilor asumate, colectării și transportului separat al deșeurilor, începând cu 1 martie 2022. “ se spune oficial.

SUPERCOM- puncte de lucru România

Pentru o mai bună înțelegere a mecanismului, trebui precizat că, practic, SUPERCOM SA, probabil cel mai mare operator de colectare deșeuri din România, spune că a rezolvat problema colectării selective a gunoiului în Dâmbovița, prin acestă achiziție și dotările adiacente (n.m.oricum o obligație națională, conform tuturor condiționalităților acceptate de România pentru integrarea în spațiul UE, o obligație însă ce, până acum cel puțin, nu a fost onorată, mai nicăieri în țară). De acum înainte, responsabilitatea, aproape totală, pentru realizarea obiectivului, colectarea selectivă a gunoiului, cade în sarcina județului Dâmbovița, a locuitorilor județului Dâmbovița mai bine spus. Iată și ce spune Beneficiarul investiției, Consiliul Județean Dâmbovița, ce prin ADI Salubritate ( organism ce reunește toate primăriile din Dâmbovița) va plăti, de acum înainte, lunar, către SUPERCOM, sume de ordinul milioane lor de euro.

Postare facebook/ Corneliu Ștefan (președinte CJ Dâmbovița)

De altfel, în parteneriatul CJ Dâmbovița- SUPERCOM ( pe bani mulți, plătiți de toți dâmbovițenii, prin taxa de salubritate, ce a crescut, în 2022, click pentru detaliile Valahia Media) apelul la responsabilitate și spirit civic, pentru a realiza obiectivul, cel de colectare selectivă a gunoiului, este făcut constant de către CJ Dâmbovița, printr-o campanie agresivă ( cu costuri mari și contracte de promovare media asemenea, cel mai probabil). Un exemplu:

Costurile sunt suportate de către toți locuitorii județului Dâmbovița, prin așa numită taxă de habitat, ce a crescut semnificativ în 2022 ( la 26-28 sau chiar 32 de lei, de la valori de 16-21 de lei lunar, până acum) Mai multe detalii aici- Valahia Media, articol 30 decembrie 2021).

SUPERCOM- prezentare puncte de colectare noi ( cu care ar trebui să fie dotată fiecare localitate. Fotografie din data de 19 februarie 2022, la prezentarea oficială de la Târgoviște

În plus, se cere ca toți dâmbovițenii să conștientizeze că, colectarea selectivă a gunoiului trebuie să fie o prioritate, sugerându-se că au fost făcute toate eforturile, de către autorități, ca acest lucru să se realizaze, începând de la dotarea gratuită cu tomberoane, a gospodăriilor, în mediul rural, și până la amplasarea de containere diferențiate pe culori, pentru colectarea din mediul urban. Realitatea este însă ceva mai nuanțată.

Zona colectare gunoi, Târgoviște, Piața 1 Mai. Containere identice, nicio separare pe culori. Colectarea se face, în continuare, la grămadă ( foto din data de 20 februarie 2022)
Prezentare oficială 19 februarie 2022, Târgoviște

Concluzionând, evenimentul de la Târgoviște, din data de 19 februarie 2022, ce prefațează campania de colectare selectivă a gunoiului, ce va demara efectiv, în Dâmbovita, în data de 1 martie 2022 (n.m.- era programată a demara la 1 ianuarie 2022, asta după ce încă din 2019 se vorbise despre demararea proiectului, abandonat ulterior de autoritați, după altă serie de conferințe de presă si declarații victorioase, la acea vreme), așadar, după momentul 19 februarie 2022, de la sediul SUPERCOM de la Târgoviște, responsabilitatea pentru neimplementarea în termenii stabiliți a proiectului de colectare selectivă a gunoiului menajer, va reveni aproape exclusiv cetațenilor judetului Dâmbovița.

Demonstrație colectare selectivă, 19 februarie 2022

Aceasta este, cel puțin în momentul de față, concluzia desprinsă, destul de ușor, din luările de poziție de la evenimentul amintit ulterior. “În teren”, așa după cum aminteam, lucrurile sunt ceva mai nuanțate, iar realitatea ,de după data de 1 martie 2022, adică noua bornă a colectării selective din Dâmbovița, s-ar putea să fie puțin diferită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *